Een aantal vragen doen zich nu voor. Is aandelenlease te zien als een kredietovereenkomst volgens de Wck? Als aandelenlease te zien is als huurkoop, valt het dan ook onder de Wck? Welke onderdelen van de Wck kunnen gebruikt worden in een rechtszaak?
Artikel 1a van de Wck verstaat onder krediettransactie:
Door Dexia is een geldsom ter beschikking gesteld waarvan aandelen gekocht worden, en de cliënten van Dexia hebben aan Dexia één of meer betalingen gedaan. Er is dus al sprake van een krediettransactie in de zin van de Wck artikel 1a onder 1.a. krediettransactie: iedere overeenkomst en ieder samenstel van overeenkomsten met de strekking dat:
1°. door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer) een geldsom ter beschikking wordt gesteld en de tweede partij aan de eerste partij een of meer betalingen doet,
2°. door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer) het genot van een roerende zaak wordt verschaft of een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen dienst wordt verleend en de tweede partij aan de eerste partij een of meer betalingen doet, of
3°. door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer), dan wel ten behoeve van deze aan een derde partij (de leverancier) een geldsom ter beschikking wordt gesteld ter zake van het verschaffen van het genot van een roerende zaak
of het verlenen van een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen dienst aan de tweede partij, en de tweede partij aan de eerste partij of aan de derde partij een of meer betalingen doet,
en dat ten minste een van de betalingen van de kredietnemer later plaatsvindt dan drie maanden nadat de geldsom ter beschikking is gesteld, onderscheidenlijk nadat met het verschaffen van het
genot van de zaak of het verlenen van de dienst een aanvang is gemaakt;
Een addertje onder het gras kan gevonden worden in artikel 4, lid 1, sub h:
Het lijkt dat de Wck niet opgaat, wanneer er effecten in het spel zijn. Het artikel zegt dat de cliënt een kredietsom krijgt, wanneer hij al in het bezit zijnde aandelen ter belening geeft aan de kredietinstelling. De aandelen van de cliënt dienen dan eventueel als onderpand. De aandelenlease constructie zit anders in elkaar. Daar wordt juist een bedrag geleend, met als doel aandelen te kopen. Als gevolg daarvan is dit artikel naar mijn mening niet van toepassing op aandelenlease produkten, en gaat de Wck nog steeds op voor aandelenlease produkten.1. Deze wet geldt voorts niet voor krediettransacties:
....
h. die bestaan uit belening van ter beurze genoteerde effecten dan wel van niet ter beurze genoteerde effecten, voor zover de waarde daarvan door middel van een openbare prijsaanduiding voor een ieder kenbaar is, mits de kredietsom de waarde van de betrokken effecten op het tijdstip van het aangaan van de transactie niet te boven gaat;
In de tweede plaats is er de vraag of, indien vastgesteld wordt dat aandelenlease huurkoop is, er dan ook sprake is van toepasbaarheid van de Wck. Uit de straf-, overgangs-, en slotbepalingen komt artikel 71:
Een overeenkomst als bedoeld in artikel 30 kan volgens dit artikel aangemerkt worden als een koop op afbetaling volgens artikel 1576 van Boek 7A BW. Hiermee wordt duidelijk dat een koop op afbetaling, en daarmee ook huurkoop, valt onder de Wck. Als dus komt vast te staan dat aandelenlease huurkoop is, dan volgt daar uit dat aandelenlease ook onder de Wck valt. Omdat het genoemde artikel 1576 expliciet vermeldt dat vermogensrechten hier ook onder kunnen vallen, geldt dit dus ook voor aandelenlease produkten. Deze vallen hiermee naar mijn mening ook onder de Wck.De vijfde titel A van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek geldt niet voor overeenkomsten als bedoeld in artikel 30, eerste lid, die ingevolge artikel 1576 van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek als koop en verkoop op afbetaling moeten worden aangemerkt, met uitzondering evenwel van de artikelen 1576a, 1576h, 1576k tot en met 1576n, 1576r, 1576u, 1576w en 1576x.
Als het bovenstaande klopt, dan is de Wck dus van toepassing. Dit biedt een aantal mogelijkheden.
Het is de vraag of Dexia in het bezit had moeten zijn van een vergunning als gevolg van de Wck. Feit is dat Dexia pas in 2003 een vergunning heeft gekregen voor de Wck; deze is alleen afgegeven voor de renteloze lening uit het Dexia aanbod. Dit is te vinden in het register van de Wtk. Feit is ook dat Dexia ruim voor die tijd in het bezit was van een Wtk vergunning. De vraag is nu of Dexia in het bezit had moeten zijn van beide vergunningen tijdens het afsluiten van de contracten. Naar mijn mening is het antwoord daarop ja. Dexia staat in het Wtk register ingeschreven als een instelling met een vergunning ingevolge artikel 6 van de Wtk. Deze inschrijving is conform artikel 52, lid 2 sub a. Dit artikel valt niet onder de rijkweidte van artikel 14a van de Wck. Als gevolg daarvan hebben Dexia, en haar rechtsvoorgangers, niet automatisch een vergunning gekregen. Deze had aangevraagd moeten worden. Artikel 75 van de Wck geeft dit expliciet aan. Ook in het nieuwe wetsvoorstel inzake de Wfd is terug te vinden dat kredietinstellingen beide vergunningen in het bezit moesten hebben. Dit is te vinden op de site van het ministerie van financiën:
http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_IT ... X2X55093X6
Als gevolg hiervan lijkt het mij een goede zet om expliciet naar de vergunning van Dexia te vragen, omdat het verboden is om een krediet te verstrekken aan een consument, zonder de betreffende vergunning. Dit is natuurlijk zinvol als bovenstaande inderdaad correct is.
Ook artikel 28 is van belang. De kredietverstrekker is verplicht om te beschikken over genoegzame, andere dan mondelinge, inlichtingen aangaande de kredietwaardigheid van degene, voor wie het krediet is aangevraagd. De kredietgever dient dit te vermelden in zijn administratie.
De kredietverstrekker is verplicht om een aantal gegevens in de overeenkomst te verwerken. Deze zijn te vinden in artikel 30, lid 3, sub a t/m j van de Wck.
Het kan heel goed zijn dat dit nog niet alles is, wat uit de Wck gehaald kan worden. Ik heb geprobeerd samen te vatten op welke manier de Wck gebruikt zou kunnen worden. Het is wel belangrijk om alles wat hier boven staat te laten controleren door een advocaat. Ik ben geen advocaat, en kan dus fouten maken. Als er iemand is, die aanvullingen heeft, of gemaakte fouten kan verbeteren, schroom dan niet om dit te doen!
Met vriendelijke groet,
Job68