Zo kun je zien hoe politiek Den Haag over ons denkt.
Nu is het wel de Sp, ach weten zij veel, maar toch............ .?
wat een zooitje in Den Haag zeg, zou je ze niet doodschieten!?
Geachte heer of mevrouw,
Hartelijk dank voor uw e-mail. In april 2002, direct na de eerste uitzending van TROS RADAR, heeft Jan Marijnissen de toenmalige minister van Financiën Zalm gevraagd of hij vond dat er sprake is geweest van oplichting en gedupeerden hun geld terug kunnen zien. Ook heeft hij de Autoriteit Financiële Markten om opheldering gevraagd over het tekortschietende toezicht. Agnes Kant heeft vorig jaar tot tweemaal toe opnieuw vragen gesteld over aandelenlease producten.
De SP vindt dat burgers een eigen verantwoordelijkheid hebben bij het nemen van financiële risico’s. Dexia heeft echter verzuimd mensen daar voldoende op te wijzen. Bovendien heeft zijn verzuimd na te gaan of mensen de financiële risico’s wel konden dragen (zorgplicht) terwijl zijn daartoe wel verplicht was. De SP vindt dat grote groepen mensen zijn misleidt. We vinden daarnaast dat de overheid gefaald heeft om dit soort wanproducten te verbieden.
Dat mensen de zorg plicht niet is nagekomen of/en mensen zijn misleidt blijkt ook uit de conclusies van het rapport van de Autoriteit Financiële Markten. Op initiatief van de SP vonden op 16 en 26 april 2003 een tweetal debatten in de Tweede Kamer plaats. Dit leidde tot de oprichting van een door de overheid ingestelde Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA) die moest proberen te bemiddelen om de duizenden zaken versneld af te handelen zodat er niet een jarenlange juridische loopgravenoorlog zou plaatsvinden. Deze bemiddeling mislukte uiteindelijk door de ontwil van Dexia en andere bedrijven om tot een schikking te komen. Het gevaar is groot dat veel mensen de juridische strijd nu moeten opgeven door een gebrek aan financiële middelen. Sommigen hebben dat al moeten doen. Dat zou betekenen dat het recht van de financieel sterkste uiteindelijke zegeviert.
Daarom pleit de SP voor een door de overheid ingesteld schadefonds waaruit mensen een renteloze lening kunnen krijgen, als zij dat willen, om hun recht te halen. Voor mensen met overwaarde op hun huis is immers vaak geen rechtsbijstand mogelijk terwijl zij vanwege een BKR registratie ook geen nieuwe lening kunnen aangaan. Bovendien zijn de eigen bijdragen voor de rechtsbijstand vaak te hoog.
Los van de schuldvraag zal is volgens de SP voor een deel van de mensen een vorm van schuldsanering uit het fonds nodig om te voorkomen dat mensen voor de rest van hun leven met een torenhoge schuld blijven zitten.
Tenzij mensen bij de rechter daar wel in slagen zal een dergelijke vorm van schuldsanering er voor alle duidelijkheid niet toe te leiden dat gedupeerden al hun geld terugzien. De maandelijkse termijnen die mensen jarenlang betaald hebben zijn de meeste mensen voor goed kwijt. Hier bovenop hebben mensen vaak ook nog een (hoge) restschuld aanwezig. Er is dus geen sprake van dat de overheid alle beleggingsverliezen op zich neemt. Veeleer gaat het om een vorm van maatschappelijke noodzakelijke vorm van schuldsanering. De emotionele en psychische schade die mensen geleden hebben naast de financiële zal nooit ongedaan gemaakt kunnen worden.
Helaas is de minister van Financien tot nu toe (nog) niet bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar u kunt er daarom van op aan dat de SP zich zal blijven inzetten voor de totstandkoming van een rechtvaardige oplossing voor het aandelenlease drama.
Met vriendelijke groet,
Ewout Irrgang,
Fractiemedewerker SP