Actuele uitspraak rechtbank Utrecht:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BQ2476
Dit verhaal is relevant voor overeenkomsten
- die door de ouders zijn afgesloten op naam van een minderjarige kind; of
- op naam staan van de ouder(s) maar wel zijn betaald met geld, afkomstig van een rekening van het minderjarige kind.
Controleer dus voordat u verder leest eerst even of de overeenkomst op naam staan van het kind, of op naam van de ouders maar betaald met geld van een rekening op naam van het kind.
Lees onderstaand verhaal goed door, ook als u nu meerderjarig (= 18 jaar en ouder) bent.
Het is zeer waarschijnlijk ook van toepassing op u, ook al denkt u mogelijk anders!
Indien u namens uw kind de overeenkomst heeft afgesloten en uw kind weet nog steeds niet van het bestaan van de overeenkomst, dan kan uw kind de overeenkomst geheel terugdraaien met terugvragen aan Aegon van de inleg met rente.
Als u ook maar enigszins twijfelt hoe het bij u zelf zit, wend u dan tot een advocaat voor advies en eventueel bijstand, want het is ingewikkelde materie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprintplan en minderjarigheid: in beginsel 100 % van de inleg terug, met wettelijke rente
Junior Vliegwiel en minderjarigheid: in beginsel 100 % van de inleg terug, met wettelijke rente
Heeft u - of uw ouders op uw naam - maar voor uw rekening
- bij Aegon Bank N.V. / Spaarbeleg een Sprintplanovereenkomst afgesloten, of
- bij Aegon Financiële Diensten B.V. een Junior Vliegwiel afgesloten; en
was u ten tijde van het aangaan van de overeenkomst minderjarig (= jonger dan 18 jaar), dan geldt het volgende voor u.
U kunt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid 00 % van de door u betaalde inleg terugkrijgen van Aegon, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf betalen van iedere maandtermijn aan Aegon.
Dat geldt ook als uw ouders de inleg namens u hebben betaald aan Aegon, welke betalingen dan b.v. als (voorafgaande) schenkingen van ouder aan kind worden aangemerkt.
De rechtbank Utrecht heeft in april 2009 in een zaak van vier - op moment van afsluiten van de overeenkomst - minderjarigen beslist dat Aegon 100 % van de betaalde inleg / betaalde rente aan de kinderen moet terugbetalen, vermeerderd met de wettelijke rente.
Bij twee kinderen moet Aegon 100% terugbetalen omdat de overeenkomsten tijdig zijn vernietigd. Bij de andere twee moet Aegon 100% terugbetalen wegens het schenden van de zorgplicht (bij deze twee kinderen was het recht van vernietiging verjaard).
Zie: http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BI2004
Tegen het vonnis heeft Aegon geen hoger beroep ingesteld. Kennelijk legt Aegon zich neer bij deze beslissing.
De ouders van het minderjarige kind hadden voor het aangaan van de Sprintplan overeenkomst en de Junior Vliegwiel overeenkomst op naam van een minderjarig kind, toestemming moeten vragen aan de kantonrechter voor het gedeelte dat uit de lening bestaat. In geen enkel geval is dat gebeurd.
Als de toestemming niet is gevraagd en gegeven door de kantonrechter, dan kunt u de overeenkomst in beginsel vernietigen en aan Aegon uw geld terugvragen met rente.
Dat vernietigen kan nu ook nog, indien aan een paar voorwaarden wordt voldaan (zie hieronder).
Daarnaast heeft de rechtbank beslist dat Aegon de professionele zorgplicht heeft geschonden en onrechtmatig heeft gehandeld en de inleg moet terugbetalen als schadevergoeding, vermeerderd met de wettelijke rente.
De wet zegt namelijk - samengevat - dat een bank geld van minderjarigen alleen mag aannemen, als dat geld wordt geparkeerd op een rentedragende rekening.
Omdat sprake was van relatief jonge kinderen past de rechtbank geen correctie toe wegens 'eigen schuld' van de kinderen, omdat van jonge kinderen niet kan worden verwacht dat ze (volledig) begrijpen waar een ingewikkelde overeenkomst SprintPlan precies over gaat.
Verjaring
De bevoegdheid te vernietigen en geld terug te vragen verjaart na 3 jaar.
De bevoegdheid om schadevergoeding te vragen verjaart na 5 jaar.
Verjaring van de bevoegdheid om te vernietigen
De rechtbank heeft beslist dat die verjaringstermijn van drie jaar voor de vernietiging pas gaat lopen als aan twee voorwaarden is voldaan:
A. u dient meerderjarig te zijn geworden;
en
B. u dient op de hoogte te zijn van het bestaan van de overeenkomst.
Er zijn dus 5 gevallen waarin u nu nog steeds kunt vernietigen en uw geld met rente terug vragen aan Aegon:
1. Indien u nu nog minderjarig bent kunt u vernietigen.
2. Indien u nog geen 21 jaar oud bent, kunt u vernietigen.
3. Indien u 21 jaar of ouder bent, kunt u vernietigen, als u nu nog geen drie jaren op de hoogte bent van het bestaan van de overeenkomst.
Vraag uzelf dus af wanneer u voor het eerst hoorde van het bestaan van de overeenkomst.
Het kan best zijn dat uw ouders u het lange tijd niet hebben verteld, bij voorbeeld omdat ze zich misschien een beetje schaamde dat ze voor u zo'n 'slecht' product hadden aangeschaft.
Stuiting verjaring vernietiging
4. Indien u - of voor en namens u een belangenvereniging - in het verleden een brief heeft gestuurd naar Aegon om de verjaring te stuiten, is vanaf die dag opnieuw een termijn van drie jaar gaan lopen. Indien u die 'stuiting verjaring' brief naar Aegon heeft gestuurd voordat u 21 jaar oud was geworden, en sinds de dag van versturen tot heden zijn nog geen 3 jaren verlopen, dan kunt u nu nog steeds vernietigen en uw geld terugvragen.
5. Indien u op de dag dat u voor het eerst hoorde van de Sprintplan-overeenkomst 21 jaar of ouder was, en binnen drie jaar na die dag een 'stuiting verjaring' brief naar Aegon heeft gestuurd, en sinds de dag van versturen van die brief zijn nog geen drie jaar verlopen, dan kunt u vernietigen en uw geld terugvragen.
LET OP dat u een 'stuiting van de verjaring' steeds schriftelijk moet herhalen binnen drie jaar nadat u het voor het laatst heeft gedaan!
Verjaring bevoegdheid om schadevergoeding te vragen
De verjaringstermijn voor het vragen van schadevergoeding is 5 jaar.
Deze termijn gaat lopen op het moment dat u bekend bent geworden of redelijkerwijs kon worden met de schade die u heeft geleden.
In beginsel begint de termijn van de verjaring op het moment, waarop uw overeenkomst eindigde en u een brief kreeg van Aegon, waarin staat dat u iets of niets krijgt uitgekeerd.
De meeste Sprintplan-overeenkomsten zijn omstreeks 2004 geëindigd, dus u dient haast te maken op dit punt!
De meeste Junior Vliegwiel overeenkomsten eindigen rond heden.
Stuiting verjaring vragen schadevergoeding
Indien u - of voor en namens u een belangenvereniging - binnen 5 jaar na eindigen van de overeenkomst een 'stuiting verjaring' brief heeft gestuurd naar Aegon, en sinds dat moment zijn nog geen 5 jaren verlopen, dan kunt u nog steeds aan Aegon vragen om uw schade te vergoeden wegens het schenden van de professionele zorgplicht.
Let op: belangenverenigingen treden alleen op voor mensen die bij zo'n vereniging zijn aangesloten. Als u niet bent aangesloten bij zo'n vereniging moet u de stuiting van de verjaring zelf doen! De meeste belangenverenigingen nemen het 'minderjarigen argument' niet mee hun acties tegen Aegon.
Bedenk dat Aegon alles uit de kast zal halen om u ervan te overtuigen dat ze helemaal niet hoeven te betalen. Aegon wil natuurlijk haar schade zoveel mogelijk beperken. Op zich is dat wel te begrijpen, maar zal Aegon niet helpen.
Zo zal Aegon zeer waarschijnlijk onder meer aanvoeren dat alle betalingen van de rekening van de ouders zijn gedaan en dus de overeenkomst niet 'voor rekening' van het kind is gesloten.
Dat is onzin en niet relevant.
Zo goed als alle ouders hebben de bedoeling gehad (vaak mede geadviseerd door hun financieel adviseur) aan hun kind geld te schenken voor toekomstige zaken (zoals b.v. studie), en daarmee zijn alle betalingen namens het kind en dus voor rekening van het kind gedaan.
Immers moet worden geredeneerd dat de ouders iedere betaling steeds aan kind hebben geschonken en vervolgens overgemaakt aan Aegon.
Daarbij komt dat het risico van een restschuld (bij tussentijds beëindigen) en aflossen van de lening voor rekening van het kind komt.
Coulanceregeling
Aegon heeft een coulanceregeling, waarbij Aegon afhankelijk van de omstandigheden aanbiedt 50, 70, of 100% van de totale inleg te retourneren ('totale inleg' = alle maandelijkse rentetermijnen + eventueel betaalde restschuld bij tussentijds eindigen van contract).
Aegon heeft aan mij ondanks mijn schriftelijke verzoeken niet willen uitleggen wat de criteria zijn voor toepassing van de coulanceregeling.
Wat ik hierboven en hieronder zeg over die coulanceregeling is dus een inschatting, onder voorbehoud en zonder garanties voor u. Voor zekerheid kunt u zich het beste tot een advocaat wenden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Indien u vragen heeft kunt u mij een e-mail sturen door links hieronder een van de symbooltjes aan te klikken.
U kunt mij ook bereiken door mijn naam in te voeren op http://www.alleadvocaten.nl of http://www.advocatenorde.nl.
Ik doe ook zogenaamde 'toevoegingen' waarmee u subsidie krijgt voor uw advocaat, indien u geen of weinig inkomen en vermogen heeft. Dan betaalt de overheid het grootste deel van uw advocaatkosten, en betaalt u zelf een 'eigen bijdrage' die voor de laagste inkomensgroep op dit moment is € 98,-. U hoeft zelf niets te doen of in te vullen om zo'n 'toevoeging' te krijgen. Meld u zich bij de advocaat en deze zal voor u de aanvraag voor de toevoeging doen. U hoeft geen bewijsstukken over te leggen, alleen uw sofi/BSN-nummer van u en uw echtgenoot. Uw financiële gegevens worden automatisch gecontroleerd bij de belastingdienst door de Raad voor Rechtsbijstand. U betaalt zelf een 'eigen bijdrage' die begint bij € 98. Zie voor meer info: http://www.hetjl.nl of http://www.rvr.org.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
Laatst gewijzigd door Luc Jurgens, advocaat op 25 mei 2011 09:55, 7 keer totaal gewijzigd.
Re: Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
--
Laatst gewijzigd door Luc Jurgens, advocaat op 29 nov 2010 10:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
Up-date:
Junior - Vliegwiel:
Op 23 november 2010 heeft de rechtbank Leeuwarden (sector kanton) Aegon Financiële Diensten B.V. veroordeeld om alles terug te betalen in het geval waarbij een minderjarige een Junior Vliegwiel heeft afgesloten.
Voor nadere uitleg kunt u bellen: 020 - 520 95 95 of 06 - 26 05 43 62.
---------------------------------------------------------------------------------
Zie overigens:
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 48&t=75101
Junior - Vliegwiel:
Op 23 november 2010 heeft de rechtbank Leeuwarden (sector kanton) Aegon Financiële Diensten B.V. veroordeeld om alles terug te betalen in het geval waarbij een minderjarige een Junior Vliegwiel heeft afgesloten.
Voor nadere uitleg kunt u bellen: 020 - 520 95 95 of 06 - 26 05 43 62.
---------------------------------------------------------------------------------
Zie overigens:
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 48&t=75101
Re: Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
De uitspraak van 23 november 2010 is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BO7426
Groeten,
Piet
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BO7426
Groeten,
Piet
-
- Berichten: 2893
- Lid geworden op: 25 jan 2006 08:05
- Locatie: Almelo
Re: Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
Een uitermate goede zaak!
Re: Sprintplan / Junior Vliegwiel en minderjarig -> inleg terug
Up-date:
Actuele uitspraak rechtbank Utrecht over Sprintplan:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BQ2476
Actuele uitspraak rechtbank Leeuwarden over Junior - Vliegwiel:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BO7426
Actuele uitspraak rechtbank Utrecht over Sprintplan:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BQ2476
Actuele uitspraak rechtbank Leeuwarden over Junior - Vliegwiel:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BO7426