Omdat de Vereniging Payback totaal niets meer laat horen i.v.m. de opheffing per 31 december 2016 van Payback zal, voordat de ontbinding in gaat op 31 december 2016, er wettelijk en in het openbaar een financieel jaaroverzicht moeten worden gepubliceerd. Dit i.v.m. eventueel batig kassaldo. Indien dit batig saldo er niet zou zijn, zou er bij een nadelig saldo het faillissement moeten worden aangevraagd. Dit moet echter wel gebeuren voor de ontbindingsdatum want na deze datum wordt de ontbinding definitief en kan niet worden teruggedraaid dan alleen via de rechter.
Het is dus zaak dat ruim voor de tijd van de ontbinding een ieder op de hoogte wordt gebracht van dit saldo en op de eventuele nadelige gevolgen hiervan, voor hem of haar, op tijd kan reageren.
Hieronder staan een tweetal linken met meer infomatie hierover.
http://www.pgosupport.nl/uploaded//SHAR ... isatie.pdf
http://blog.onsalexander.nl/opheffen-va ... ereniging/
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Wettelijke verplichtingen bij opheffing vereniging
Re: Wettelijke verplichtingen bij opheffing vereniging
Waarom open je weer een nieuw topic over deze club? Dit onderwerp wordt al lang in een ander topic besproken.
Re: Wettelijke verplichtingen bij opheffing vereniging
Waar blijft de openbare verantwoording van de Vereniging Payback omtrent een financieel jaarverslag over dit laatste jaar van een Vereniging in ontbinding?
Nog maar ruim twee maanden en de ontbinding is een feit en definitief. Dan mag er toch verwacht worden dat men duidelijkheid geeft omtrent de financiële positie van de Vereniging.
Uit deze informatie o.a. blijkt dat men moet voldoen aan het onderstaande;
Nog maar ruim twee maanden en de ontbinding is een feit en definitief. Dan mag er toch verwacht worden dat men duidelijkheid geeft omtrent de financiële positie van de Vereniging.
Uit deze informatie o.a. blijkt dat men moet voldoen aan het onderstaande;
De hele informatie voorziening omtrent de opheffing van Payback verdient totaal niet de schoonheidsprijs wat men het bestuur van deze Vereniging zéér kwalijk kan nemen want men voldoet absoluut niet aan de Wettelijke verplichtingen die gelden voor een opheffing van een Vereniging.3) Vermogenspositie
(...)
Allereerst moet u vaststellen wat de vermogenspositie van uw stichting of vereniging is.
Soms maken besturen de fout dat eerst tot ontbinding van een stichting of vereniging wordt besloten en men pas daarna de vermogenspositie in kaart gaat brengen.
Als bestuur dient u daarom eerst na te gaan of er baten zijn, wat de schulden zijn en hoe die zich tot elkaar verhouden. Indien er baten zijn, dient worden bekeken of de aanwezige schulden de baten overtreffen. Is dit laatste vermoedelijk het geval, dan moet
het faillissement van de stichting of de vereniging worden aangevraagd met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat voordat tot ontbinding wordt besloten, uw stichting of vereniging -indien mogelijk- een positieve vermogenspositie heeft.
Zo mogelijk kunnen al de bezittingen van uw organisatie (de activa) te gelde worden gemaakt. Een positieve vermogenspositie kan eventueel ook gerealiseerd worden door bijvoorbeeld schuldeisers te verzoeken de schulden aan uw stichting of vereniging kwijt
te schelden of derden te verzoeken de schulden van uw stichting of vereniging over te nemen.
Denk daarbij ook aan overleg met uw belangrijkste subsidiegevers, waaronder het
ministerie van VWS.
Pas als een negatieve vermogenspositie onvermijdelijk is, dient het faillissement van de stichting of de vereniging te worden aangevraagd. Op deze specifieke situatie gaat deze notitie verder niet in.