Hierin bepaalt de Hoge Raad dat de inhoud van een brochure niet misleidend mag zijn. De omstandigheid dat het in casu om partijen gaat met een zakelijke achtergrond, doet daar niet aan af. Het is evenwel wel zo dat in het kader van de eigen schuld er een correctie plaats kan vinden vanwege die zakelijke achtergrond:Misleidende mededelingen bij het aanbieden van effecten in brochure; (art. 6:194 BW); maatstaf; vermoedelijke verwachting van een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument tot wie de brochure zich richt of die zij bereikt
4.2 Onderdeel 1a klaagt dat het hof aldus oordelend uit het oog heeft verloren dat de uitgever van een brochure als de onderhavige gehouden is daarin volledige en niet-misleidende mededelingen te geven en dat, zo hij aan die verplichting niet heeft voldaan, het onvolledige of misleidende karakter van de brochure niet wordt weggenomen door de mogelijkheid dat beleggers als [eiser] c.s., die ervaring hebben in de zakenwereld, vragen kunnen stellen of nadere mededelingen kunnen verkrijgen. De klacht is gegrond. Bij beantwoording van de vraag of de brochure misleidend is in de zin van art. 6:194 BW had het hof behoren uit te gaan van de vermoedelijke verwachting van een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument tot wie de brochure zich richt of die zij bereikt. De omstandigheid dat [eiser] c.s. ervaring in de zakenwereld hebben behoort derhalve bij de beantwoording van de hiervoor bedoelde vraag geen gewicht in de schaal te werpen, nu het hof niet heeft vastgesteld dat de kring van personen tot wie de brochure zich richtte of die zij heeft bereikt uitsluitend bestaat uit personen die ervaring in de zakenwereld hebben.
Het Hof verdeelt de schade vervolgens op basis van 50/50. De Hoge Raad zegt dat ervaren zakenmensen niet louter mag afgaan op de in de brochure opgenomen informatie. Zou dat ook voor particulieren gelden die op geen enkele wijze ervaring in de zakenwereld hebben?
De uitspraak is hier te lezen :
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BD2820
Hopelijk zijn er advocaten die deze informatie kunnen gebruiken in die procedures, waar ook sprake is van misleidende brochures.
Al eerder is er met succes bestreden dat de brochures niet misleidend zouden zijn voor de gedupeerden, die door de rechter onterecht over één kam worden geschoren en door de rechter worden weggezet als een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument
De advocaat Rob Silvertand heeft hierover een betoog gehouden en zijn zaak gewonnen.
Het betoog is hier te lezen :
http://www.platformaandelenlease.nl/PleitnotaRS.htm
De uitspraak in deze zaak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB1954
Groeten,
Piet