Het doet ondergetekende voorkomen dat het wel zeggen iets te hebben aangekocht en het niet aantoonbaar kunnen maken, een vorm van oplichting respectievelijk fraude is.
Voor diegene onder ons die niet geheel en al beseffen waar het e.e.a. over handelt, wat er zoals onder fraude verstaan dient te worden de navolgende delen van een (concept) artikel, ter beeldvorming.
Veelvoorkomende fraudekwesties, what’s out there?
Inleiding
Fraude blijft een periodiek, in sommige gevallen dagelijks zo niet jaarlijks, terugkerend thema waarover altijd al veel te doen is en is geweest. Met name door de openheid van de (nieuwe) media, het Internet, kranten, (toegenomen) deskundigheid e.d. komen steeds maar zaken aan het (dag)licht. Men denke onder andere aan de recente ontwikkelingen binnen de bancaire en beleggingswereld al dan niet mede veroorzaakt door het falende overheidstoezicht door veelal (gebonden) bureaucratische vaak tandloze tijgers zoals de Autoriteit Financiële Marken (AFM), De Nederlandse Bank (DNB) en consorten; zo waren en zijn daar het Ahold debacle, de Dexia aandelenlease affaire en het faillissement van de Nederlandse bank Van der Hoop Bankiers. Saillant detail is dat men recentelijk (2 mei 2006) heeft geconstateerd dat overheidsinstellingen extra kwetsbaar schijnen te zijn aldus de berichtgeving over de toename, verdubbeling, van het aantal corrupte en frauderende rijksambtenaren (Sociaal Jaarverslag Rijk 2005 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties:
http://www.minbzk.nl/openbaar_bestuur/i ... gistreerde).
Los van voornoemde (voortdurende) kwesties waren en zijn er nog de kwesties, sommige nog in juridisch geschil inzake de bouwfraude, de HSL-lijn, Schiphol et cetera. Dit artikel zal, in het verlengde van voorafgaande jaren in het kader van de jaarlijkse serie artikelen over fraude en fraude gerelateerde zaken, ingaan op nieuwe vormen van fraude beter bekend onder de naam en noemer computerfraude alsmede een overzicht verschaffen omtrent de laatste stand van zaken. De komende edities van ons vakblad zullen verder belichten welke andere fraudevormen zich zoal de laatste jaren voordoen of voor hebben gedaan, waarbij er tevens aandacht zal zijn om deze vormen vanuit een criminologisch perspectief toe te lichten.
Complexe zaken
Fraude en fraudekwesties zijn vaak nogal complexe zaken. Althans deze worden vaak als complex gezien en of gemaakt. Voor een goed inzicht in deze materie is het noodzakelijk om dit terrein af te bakenen. Middels het gebruik van een aantal definities en voorbeelden zal dit worden ondervangen. Wat kan men zoal verstaan onder fraude? Een goede definitie is moeilijk te vinden. Dit omdat het probleem met betrekking tot fraude gelegen is in het feit dat fraude een aantal zaken verenigt i.e. overschrijdt. Elementen van fraude i.e. frauduleus gedrag zijn echter wel te formuleren. Fraude bestaat o.a. uit een combinatie van de termen en begrippen; bedrieglijk, onder valse voorwendselen, met het oogmerk zich te bevoordelen et cetera. Men zou op basis van deze termen als frauduleuze handeling kunnen definieren:
Een handeling waarbij men gebruik maakt van valse voorwendselen, in combinatie met het al dan niet ge-(mis)bruik maken van hulpmiddelen en of apparatuur, met het doelmerk om zich op basis van deze bedrieglijke gegevens ten koste van anderen te bevoordelen i.e. te verrijken.
(Van Os, 2003)
Voordat we komen tot de steeds meer voorkomende gespecialiseerde fraudevorm, computerfraude, is het zaak om te kijken naar hoe computerfraude kan ontstaan, welke vormen er zoal zijn, alsmede wat wij onder computerfraude kunnen verstaan.
Computerfraude is de moderne variant, i.e. directe afgeleide, van de aloude en klassieke bekende verschijningsvorm van criminaliteit genaamd fraude.
(Van Os, 2002 & 2003)
Bovenstaande (computer) fraudedefinities geven goed aan op welke punten de term fraude grensoverschrijdend is. Direct gekoppeld hieraan is het feit dat de term fraude niet als juridisch geclassificeerd vermeld staat in het wetboek van strafrecht. Juridisch gezien wordt fraude dan ook meestal omschreven als een combinatie van handelingen zoals: valsheid in geschrifte, oplichting, diefstal et cetera. Een ander zeer actueel probleem, zeker met de verdere eenwording van Europa is dat fraudekwesties zich ook massaal in internationaal verband voordoen. Iets was blijkt uit zowel de voor artikel gebruikte rapportages en verslagen. De diverse bronnen en hun organisaties constateren allen een stijging inzake (computer)fraude, blijkens onderstaande grafieken en tabellen.
Ev.
[...]
Vormen van fraude
Welke vormen van fraude worden er ditmaal zoal geconstateerd? Bovenaan, aldus het PWC2005 rapport,
diefstal van geld en goederen, gevolgd door misleiding, boekhoudfraude, corruptie/omkoping, handel met voorkennis, witwassen tot en met
plagiaat aan toe. Opgemerkt zij nog dat Nederland in relatie tot het gemiddelde cijfer in West-Europa, hoger scoort op diefstal van geld en goederen 75% versus 63%; misleiding 48% versus 44% en lager scoort inzake witwassen 4% versus 9% en plagiaat 16% versus 27%.
Ev.
[...]
Financiële sector
Ondanks dat fraude een wijdverspreid iets is, is het niet direct verbazingwekkend te noemen dat wederom de financiële sector de rij aanvoert. Dit heeft alles te maken met de aard van de sector, voorhanden (kunnen) hebben van grote bedragen of overige waarden, inclusief voorkennis e.d. en de menselijke natuur. Criminologisch onderzoek heeft uitgewezen dat als men in bepaalde gevallen geen directe betrokkenheid meer heeft bij een organisatie of groepsproces, dit kan leiden tot risicovolle gedragingen waaronder fraude. Daarnaast is het en bekend gegeven dat hoe dichter men zich bij het spreekwoordelijke vuur bevind, hoe moeilijker het in sommige gevallen is om weerstand te bieden aan de voorhanden zijnde verlokkingen des daags. Het is dan ook niet voor niets dat in lijn met dit alles de laatste jaren zowel de financiële als andere sectoren aandacht hebben, en zelfs beleidsmatig actief hiermee aan de weg timmeren, inzake (bedrijfs) ethiek en compliance. Dit alles om ervoor te zorgen dat de corparate values, de bedrijfsnormen- en waarden, te allen tijde voor een ieder duidelijk zijn maar ook blijven!
Ev.
[...]
Dadergedragingen inzake fraude
De criminologische wetenschappen bestuderen onder andere wat de redenen (kunnen) zijn waardoor iemand over gaat, of juist niet (!), tot crimineel, in onderstaand vermeld, frauduleus handelen. Op basis van theoretische kennis in combinatie met de feitelijke gedragingen kan men komen tot pragmatisch toepasbare beleidsmaatregelen. Interessant aan de PWC 2005 survey is ditmaal de criminologische component. Zo analyseert men alhier op basis van de opgedane bevindingen dat de typische pleger van een economisch delict sociaal onopvallend is, rond de 40 jaar en meestal zonder strafblad, uitzonderingen daargelaten, wat de opsporing alsook de preventie op dit punt bemoeilijkt.
Ev.
[...]
Risico-inschatting en risico perceptie
Ten opzichte van de ondervermeldde meest recente gegevens uit 2005
blijkt dat bij met name wederom in Nederland, het aantal daadwerkelijk geconstateerde fraudegevallen vele malen groter te zijn dan de risico-inschatting. Iets wat overigens in geheel Europa en zelfs Mondiaal voor komt. Klaarblijkelijk is het de organisatorische zo niet menselijk aard om risico’s te onderschatten en wie weet wel te ont/onderkennen…
Ev.
Os, R.N.R. van (2003) Computerfraude: een overzicht van de laatste stand van zaken Beveiliging, maart 2003. Amsterdam: Prosper Business Media B.V.
Os, R.N.R. van (2002) Essay: Describe and analyse the range of computer-related frauds. From this analysis, detail the range of counter-
measures you would propose to combat threats.