LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] verjaringstermijn

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
josje
Berichten: 7
Lid geworden op: 05 jun 2005 16:08

verjaringstermijn

Ongelezen bericht door josje »

Wie kan mij vertellen over de verjaringstermijn.
Waar gaat de rechter nu vanuit of had Dexia zelf moeten zorgdragen voor een tweede handtekening onder de contracten.

josje

pewi
Berichten: 679
Lid geworden op: 16 feb 2005 20:52

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door pewi »

Josje,
De echtgenoot die een beroep op de vernietingsgrond heeft gedaan, kan tevens alle uit de nietigheid voortvloeiende rechtsvorderingen instellen
Artikel 50
1.
Een buitengerechtelijke verklaring die een rechtshandeling vernietigt, wordt door hem in wiens belang de vernietigingsgrond bestaat, gericht tot hen die partij bij de rechtshandeling zijn.

Artikel 52
1.
Rechtsvorderingen tot vernietiging van een rechtshandeling verjaren:
a.
in geval van onbekwaamheid: drie jaren nadat de onbekwaamheid is geëindigd, of, indien de onbekwame een wettelijke vertegenwoordiger heeft, drie jaren nadat de handeling ter kennis van de wettelijke vertegenwoordiger is gekomen;
De partner van de contracten kan dus tot 3 jaren, nadat deze op de hoogte is van het bestaan van dit contract, dit contract, buitenrechtelijk vernietigen. Een voorbeeld van een vernietigingsbrief vind je op http://www.platformaandelenlease.nl onder conceptbrieven. Zorg dat je je vernietigingsbrief aangetekend (met handtekening retour) opstuurt naar Dexia. Dexia zal de vernietiging niet erkennen, maar zij zal dat dan moeten aanvechten voor de rechtbank. Jij hebt inieder geval vernietigd, en dat is wat telt.
Vrgr Pewi

haasje
Berichten: 39
Lid geworden op: 27 mei 2004 11:41

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door haasje »

Hallo
Ik krijg steeds meer de indruk, dat de verjaringstermijn volgens Dexia en sommige rechters, al ingaat op het moment van aangaan van het contract, als het geld van een gezamenlijke bankrekening af gaat.
Dus, dan is de verjaringstermijn verstreken 3,5 jaar na het aangaan van het contract.
Ina.

piano
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mei 2005 15:46

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door piano »

Josje en haasje.

Er is inderdaad onduidelijkheid over de verjaringstermijn. Ook al zou je verjaringstermijn zijn verlopen, volgens Dexia, Toch altijd een vernietigingsbrief sturen. Mijn partner heeft 5 jaar na het zogenaamde tot stand komen nog een vernietigingsbrief gestuurd, Hij was immers pas na het vonnis vorig jaar Ik meen in Amsterdam, op de hoogte van de mogelijkheid daarvan. Ook wij hebben een gezamelijke rekening, dat zegt niets want ik ben degene die de administratie doet en mijn partner vertrouwd mij 100% en controleerd nooit wat.
In mijn zaak heeft de rechter de vernietiging bevestigd.
Doen dus en laat je niet gek maken door alles wat iedereen roept.
Zelfs advocaten zitten hier soms ook naast, dus let goed op maar toch doen die brief.

succes

aert0001
Berichten: 2173
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door aert0001 »

Geplaatst op 11 Sep 2004 18:04 door Joshua

Burgerlijk Wetboek Boek 1 (geldend op: 11-09-2004)
Afbetaling Huurkoop

Artikel 88
1. Een echtgenoot behoeft de toestemming van de andere echtgenoot voor de volgende rechtshandelingen:
a. overeenkomsten strekkende tot vervreemding, bezwaring of ingebruikgeving en rechtshandelingen strekkende tot beëindiging van het gebruik van een door de echtgenoten tezamen of door de andere echtgenoot alleen bewoonde woning of van zaken die bij een zodanige woning of tot de inboedel daarvan behoren;
b. giften, met uitzondering van de gebruikelijke, niet bovenmatige;
c. overeenkomsten die ertoe strekken dat hij, anders dan in de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf, zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt, of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van de derde verbindt;
d. overeenkomsten van koop op afbetaling , behalve van zaken welke kennelijk uitsluitend of hoofdzakelijk ten behoeve van de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf strekken.

2. De echtgenoot behoeft de toestemming niet, indien hij tot het verrichten der rechtshandeling is verplicht op grond van de wet of op grond van een voorafgaande rechtshandeling waarvoor die toestemming is verleend of niet was vereist.

3.
De toestemming moet schriftelijk worden verleend, indien de wet voor het verrichten van de rechtshandeling een vorm voorschrijft.
4.
In afwijking van lid 1, onder b, is geen toestemming vereist voor giften welke de strekking hebben dat zij pas zullen worden uitgevoerd na het overlijden van degene die de gift doet, en niet reeds tijdens diens leven worden uitgevoerd. Bestaat de gift in de aanwijzing van een begunstigde bij een sommenverzekering die tijdens het leven van de verzekeringnemer is aanvaard of kan worden aanvaard, dan is daarvoor wel toestemming vereist.
5.
Toestemming voor een rechtshandeling als bedoeld in lid 1 onder c, is niet vereist, indien zij wordt verricht door een bestuurder van een naamloze vennootschap of van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die daarvan alleen of met zijn medebestuurders de meerderheid der aandelen houdt en mits zij geschiedt ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf van die vennootschap.
6.
Indien de andere echtgenoot door afwezigheid of een andere oorzaak in de onmogelijkheid verkeert zijn wil te verklaren of zijn toestemming niet verleent, kan de beslissing van de kantonrechter worden ingeroepen.

Artikel 89
1. Een rechtshandeling die een echtgenoot in strijd met het vorige artikel heeft verricht, is vernietigbaar; slechts de andere echtgenoot kan een beroep op de vernietigingsgrond doen.
2.
Het vorige lid geldt niet voor een andere handeling dan een gift, indien de wederpartij te goeder trouw was.
3.
Het einde van het huwelijk en scheiding van tafel en bed hebben geen invloed op de bevoegdheid om ter vernietiging van een rechtshandeling van een echtgenoot een beroep op de vernietigingsgrond te doen, die voordien was ontstaan. Indien de andere echtgenoot dientengevolge schuldenaar uit die rechtshandeling wordt, geldt artikel 51 lid 3 van Boek 3 voor hem slechts, zolang de termijn van artikel 52 lid 1 van Boek 3 niet is verstreken.
4.
De verklaring of rechtsvordering tot vernietiging behoeft in afwijking van de artikelen 50 lid 1 en 51 lid 2 van Boek 3 niet mede te worden gericht tot de echtgenoot die de handeling heeft verricht.
5.
De echtgenoot die een beroep op de vernietingsgrond heeft gedaan, kan tevens alle uit de nietigheid voortvloeiende rechtsvorderingen instellen

Artikel 50
1.
Een buitengerechtelijke verklaring die een rechtshandeling vernietigt, wordt door hem in wiens belang de vernietigingsgrond bestaat, gericht tot hen die partij bij de rechtshandeling zijn.
2.
Een buitengerechtelijke verklaring kan een rechtshandeling met betrekking tot een registergoed die heeft geleid tot een inschrijving in de openbare registers of tot een tot levering van een registergoed, bestemde akte, slechts vernietigen indien alle partijen in de vernietiging berusten

Artikel 51
1.
Een rechterlijke uitspraak vernietigt een rechtshandeling, doordat zij een beroep in rechte op een vernietigingsgrond aanvaardt.
2.
Een rechtsvordering tot vernietiging van een rechtshandeling wordt ingesteld tegen hen die partij bij de rechtshandeling zijn.
3.
Een beroep in rechte op een vernietigingsgrond kan te allen tijde worden gedaan ter afwering van een op de rechtshandeling steunende vordering of andere rechtsmaatregel. Hij die dit beroep doet, is verplicht om zo spoedig mogelijk daarvan mededeling te doen aan de partijen bij de rechtshandeling die niet in het geding zijn verschenen.

Artikel 52
1.
Rechtsvorderingen tot vernietiging van een rechtshandeling verjaren:
a.
in geval van onbekwaamheid: drie jaren nadat de onbekwaamheid is geëindigd, of, indien de onbekwame een wettelijke vertegenwoordiger heeft, drie jaren nadat de handeling ter kennis van de wettelijke vertegenwoordiger is gekomen;
b.
in geval van bedreiging of misbruik van omstandigheden: drie jaren nadat deze invloed heeft opgehouden te werken;
c.
in geval van bedrog, dwaling of benadeling: drie jaren nadat het bedrog, de dwaling of de benadeling is ontdekt;
d.
in geval van een andere vernietigingsgrond: drie jaren nadat de bevoegdheid om deze vernietigingsgrond in te roepen, aan degene aan wie deze bevoegdheid toekomt, ten dienste is komen te staan.
2.
Na de verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging van de rechtshandeling kan deze niet meer op dezelfde vernietigingsgrond door een buitengerechtelijke verklaring worden vernietigd

Artikel 53
1.
De vernietiging werkt terug tot het tijdstip waarop de rechtshandeling is verricht.
2.
Indien de reeds ingetreden gevolgen van een rechtshandeling bezwaarlijk ongedaan gemaakt kunnen worden, kan de rechter desgevraagd aan een vernietiging geheel of ten dele haar werking ontzeggen. Hij kan aan een partij die daardoor onbillijk wordt bevoordeeld, de verplichting opleggen tot een uitkering in geld aan de partij die benadeeld wordt.

Artikel 54
1.
De bevoegdheid om ter vernietiging van een meerzijdige rechtshandeling een beroep te doen op misbruik van omstandigheden vervalt, wanneer de wederpartij tijdig een wijziging van de gevolgen van de rechtshandeling voorstelt, die het nadeel op afdoende wijze opheft.
2.
Bovendien kan de rechter op verlangen van een der partijen, in plaats van een vernietiging wegens misbruik van omstandigheden uit te spreken, ter opheffing van dit nadeel de gevolgen van de rechtshandeling wijzigen.

BW 1.88 art 1.d
Artikel 50 1. Een buitengerechtelijke verklaring
Artikel 51 1. Een rechterlijke uitspraak
Artikel 52 1. Rechtsvorderingen verjaren
Artikel 53 1. De vernietiging vanaf contract
Artikel 54 1. De bevoegdheid vernietiging vervalt bij wegens misbruik van omstandigheden.


Naar boven

piano
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mei 2005 15:46

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door piano »

in geval van een andere vernietigingsgrond: drie jaren nadat de bevoegdheid om deze vernietigingsgrond in te roepen, aan degene aan wie deze bevoegdheid toekomt, ten dienste is komen te staan.
Juist Ton,
en hier gaat het om, Ten dienste is komen te staan. En dat was pas nadat de rechter had bepaald dat het om huurkoop gaat. En dat was midden vorig jaar. Dus vernietiging kan nog minstens twee jaar.

pewi
Berichten: 679
Lid geworden op: 16 feb 2005 20:52

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door pewi »

t haasje,
Dus, dan is de verjaringstermijn verstreken 3,5 jaar na het aangaan van het contract.
Dit is een zogenaamde "geste" van Dexia, die nergens op gestoeld is. Deze 3,5 jaar zijn alleen voor Dexia van toepassing op het Duisenbergaanbod. Overigens, het feit dat Dexia voor Eagaleasers de gehele restschuld kwijt scheld is voor mij een vorm van toegeven dat ze fout zitten inzake Eegalease. Over het teruggeven van de inleg vermeerderd met de wettelijke rente, wordt in het Duisenbexiabod met geen woord over gerept. Blijft alleen nog over, de gang naar de rechtbank.
Ton en Piano, We zijn het alweer met elkaar eens.
Vrgr Pewi

piano
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mei 2005 15:46

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door piano »

En dat voelt goed :wink:

Pieter
Berichten: 1874
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:06
Contacteer:

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door Pieter »

En dat was midden vorig jaar. Dus vernietiging kan nog minstens twee jaar.
Termijn gaat in dit geval pas in nadat partner kennis genomen heeft van bovenstaande Huurkoop kwestie.

Met andere woorden. Als partner pas vandaag erachter kwam dat huurkoop ook van toepassing is op het door de eega afgesloten contract, heeft de partner vanaf deze datum, 3 jaar de tijd om vernietiging in te roepen.
Het is aan de aanbieder om te bewijzen dat de partner het eerder had kunnen weten.
De ironie wil dat dexia in haar brieven huurkoop ontkent, althans ontkracht, en dus heeft de partner een naar mijn ogen een argument om alle zaken die dexia omtrent dit punt aanvoert te ondermijnen.
Immers de partner is door dexia op het verkeerde been gezet door de partner in de briefwisseling te doen geloven dat huurkoop niet van toepassing is.
Deze lijn kan doorgetrokken worden door het gehanteerde dexia standpunt van 3 jaar na afsluiting.
Immers dexia doet hiermee de partner op een verkeerd been zetten door hem of haar te doen geloven dat verjarings termijn voor hen verlopen is.

Met vriendelijke groet,
Pieter Hezemans
Vereniging Payback

piano
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mei 2005 15:46

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door piano »

Juist Pieter.

Is dit bij jullie advocaten ook bekent, Ik herinner me nog stellingen van verschillende advocaten, het kan ziijn dat ik me vergis in, eegalease of pay back, die stellen dat vernietiging na drie jaar van het ontstaan van het zogenaamde contract, niet meer mogelijk is.

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door Piet »

De discussie over de verjaringstermijn m.b.t. huurkoop waarbij de partner niet heeft mee getekend loopt al lang.
Ten eerste moeten we niet al teveel waarde hechten aan de beweringen van Dexia.
Natuurlijk zal Dexia het ontkennen.
Maar dat is hetzelfde als dat je een dief vraagt of hij steelt.
Dus moet je je richten op de meningen van de advocaten en gerechtelijke uitspraken.
Weet je iets niet zeker, bel een advocaat.
Op www.platformaandelenlease.nl staan inmiddels ruim 70 advocatenkantoren met aandelenlease ervaring.
En hoe denkt de rechter hierover?
Pak het vonnis van de rechtbank in Maastricht van 4 mei j.l.
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... 052005.htm

De afsluitdatum van het contract was 18 mei 2000 en de vernietiging is ingeroepen op 26 augustus 2004.
Hier zit dus ruim 4 jaar verschil in!

Wat vonnist de rechter:
verklaart voor recht dat de overeenkomst tussen partijen van 18 mei 2000 nummer 74.....
is te kwalificeren als een overeenkomst van koop op afbetaling in de zin van artikel 1:88 lid
1 sub d BW en dat de overeenkomst is vernietigd door de brief van de echtgenoot van
[X] van 26 augustus 2004;

veroordeelt Dexia om tegen bewijs van kwijting aan [X] een bedrag van € 4.150,80 te
betalen, vermeerderd met de wettelijke rente hierover vanaf 26 augustus 2004 tot de dag van
voldoening;

veroordeelt voorts Dexia om binnen een termijn van 14 dagen na betekening van dit vonnis
gegevens terzake de in geding zijnde lease-overeenkomst bij het BKR te (doen) verwijderen
op verbeurte van een dwangsom van € 250,- per dag voor iedere dag of gedeelte daarvan dat
Dexia in gebreke is aan deze veroordeling te voldoen, dit met een maximum van € 10.000.-;

veroordeelt Dexia in de aan de zijde van [X] gerezen proceskosten, welke proceskosten
worden begroot op € 281,25 als salaris gemachtigde;

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad;
Een zelfde voorbeeld is te vinden in de uitspraak van 22 maart van de rechtbank in Den Haag
http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AT3206

Contract afgesloten op 5 december 2000 en vernietigd op 14 juli 2004
Verschil van 3 jaar en 7 maanden.


Dus waar maken we ons nog druk om?
Ontbreekt een handtekening, vernietig het contract en ga procederen.

Het is wel frappant dat de stichting Leaseverlies/Eegalease accoord gaat met het schikkingsvoorstel waarbij Dexia de termijn van 3 1/2 jaar hanteert terwijl de wet anders voorschrijft......
Maar ja, we weten dat Dexia zijn eigen wetten schrijft en dat de stichting Leaseverlies/Eegalease andere belangen heeft om hiermee accoord te gaan.

Groeten,
Piet
Stichting Platform Aandelen Lease
Laatst gewijzigd door Piet op 19 jun 2005 13:16, 1 keer totaal gewijzigd.

aert0001
Berichten: 2173
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door aert0001 »

Pieter,

het is inderdaad een sallant detail, Dexia ontkent nog immer dat het om "huurkoop" gaat in deze zaken, rewijl ze zelf zó haar best heeft gedaan om het "huurkoop" te laten zijn!
Maar juist door de ontkenning van nu is de verjarings termijn strikt genomen nog NIET ingegaan, volgens Dexia gaat het immers NIET om "huurkoop"

:lol: Ton

zou Dexia zelf nog wel weten, wat ze allemaal rond blééren

bokkie
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mar 2005 21:48

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door bokkie »

Maar ja, we weten dat Dexia zijn eigen wetten schrijft en dat de stichting Leaseverlies/Eegalease andere belangen heeft om hiermee accoord te gaan.

Groeten,
Piet
Stichting Platform Aandelen Lease
Ik heb voor deze stelling nog geen schijn van bewijs gezien. Bijna iedereen op dit forum kakelt elkaar maar na en denkt dat de mening van de meerderheid (die akkoord gaat met de schikking) niet de juiste is en die van sekteleider (en naar later zal blijken Ali Baba en de 40 rovende advocatenkantoren) Piet wel. Gewoon blind blijven volgen is wat jullie je hele leven al hebben gedaan en moeten jullie nu ook maar blijven doen. Als jullie eens een keer jullie eigen mening moeten vormen, is er gelijk paniek in de tent omdat jullie dat blijkbaar niet willen of kunnen.

JH
Berichten: 2919
Lid geworden op: 30 aug 2003 14:37

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door JH »

Gewoon blind blijven volgen is wat jullie je hele leven al hebben gedaan en moeten jullie nu ook maar blijven doen
bokkie,
Dit geldt gelukkig niet voor iedereen. Na schade en schande worden velen wijzer. :wink:

woest
Berichten: 862
Lid geworden op: 30 okt 2004 11:28

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door woest »

Forum Diversen:
Geplaatst op 18 Jun 2005 20:29 door ronald g

Ik word een beetje naar van deze forum bezoeker.
Hij voegt niets toe en bezoekt topics waarin hij net zoveel verstand heeft als een koe van stijldansen
.
Geplaatst op 18 Jun 2005 22:05 door Walnoot


Eens komt de dag dat ik hier niet meer post en dan zullen jullie mijn(onze) humor missen. Ik geef toe dat ik al die aliassen gebruik maar is het leuk of is het leuk.

JH, HvdB, Bokkie enz. enz.
Laatst gewijzigd door woest op 19 jun 2005 11:59, 2 keer totaal gewijzigd.

josje
Berichten: 7
Lid geworden op: 05 jun 2005 16:08

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door josje »

het is erg fijn dat we t.a.v. de verjaringstermijn meer helderheid
krijgen.
Inderdaad, je kunt pas tot vernietiging overgaan als duidelijk is dat er sprake is van huurkoop.
Dus graag wat meer gerechtelijke uitspraken die hierin duidelijkheid geven.zodat we helder krijgen hoe we de verjaringstermijn nu moeten
interpreteren.

Josje

pewi
Berichten: 679
Lid geworden op: 16 feb 2005 20:52

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door pewi »

Josje,
Dus graag wat meer gerechtelijke uitspraken die hierin duidelijkheid geven.zodat we helder krijgen hoe we de verjaringstermijn nu moeten
interpreteren.
Piet heeft je al enkele voorbeelden gegeven van gerechtelijke uitspraken inzake Eegalease. Deze gerechtelijke uitspraken zijn allemaal te vinden op de site van PAL onder "uitspraken". Kijk hier ff op en zoek zelf ook eens wat uit. Verder is het zo dat de rechters zich gewoon aan de wet houden en deze alszodanig interpreteren.
Vrgr Pewi.

aert0001
Berichten: 2173
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door aert0001 »

Geplaatst op 18 Jun 2005 23:58 door S.


--------------------------------------------------------------------------------

denken....te duf om echt diep na te denken.Quote:


Geplaatst op 17 Jun 2005 19:59 door HvdB
-------------------------------------------------------------------------------
Willems is juist een goede vriend van mij. De redactie van TROS radar kan bevestigen dat ik Harry van Steenhoven niet ben.

Ik schrijf inderdaad onder 5 namen hier op dit forum (met name Legio-lease) en ik begrijp niet dat jullie het niet doorhebben

maarre......wie is nu hvdb van al die aliassen.
Daar mag de Tros wel eens een limiet aan stellen, hoeveel accounts je kunt aanmaken per computer....
Lekker zootje zo

zielig? of gewoon gek?
in beide gevallen héél erg voor dit hoopje mens.

Ton

Captain-America
Berichten: 861
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:10

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door Captain-America »

@ Ton,

Soms denk ik dat de term mens voor lieden met dit soort allooi teveel eer is gezien hun onmenselijk handelen inhere...

bromtol
Berichten: 648
Lid geworden op: 22 mei 2005 16:29

Re: verjaringstermijn

Ongelezen bericht door bromtol »

Zie over verjaring onderstaande uitspraak.

De verjaring gaat lopen als de echtegenote voldoende weet of behoort te weten om de conclusie te kunnen trekken dat er sprake is van huurkoop volgens de kantonrechter.

Hiervan loopt echter hoger beroep bij Hof Den Haag!

Dexia meent dat een uitspraak van 26 november 2005 van de Hog Raad aan deze uitleg van rechter in de weg staat. Echter dat arrest handelde over bekendheid met schade en dader en niet over het begrip ten dienste staan. Weliswaar oordeelde de Hoge Raad bovendien dat de verjaring niet pas gaat lopen na het trekken van de juridische conclusie, maar ik heb dat ook niet gesteld. De echtgenote moet echter wel genoeg weten om de conclusie te kunnen trekken en wetenschap van "een" overeenkomst is niet genoeg. Immers, wetenschap van "een"overeenkomst houdt geen mogelijkheid tot gebruik van de vernietigingsmogelijkheid in. Daarvoor moet je weten dat het huurkoop is.

Groet

LJN: AR8788,Sector kanton Rechtbank 's-Gravenhage, 401375\ CV EXPL 04-945 Printbare versie


Datum uitspraak: 09-12-2004
Datum publicatie: 05-01-2005
Rechtsgebied: Handelszaak
Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie: In de onderhavige zaak is een geslaagd beroep gedaan op vernietiging van de lease-overeenkomst tussen gedaagde en de naamloze vennootschap Dexia Bank Nederland N.V. door de echtgenote wegens het ontbreken van haar schriftelijke toestemming. Verder wordt de betekenis van de uitdrukking 'ten dienste staan' in artikel 3:52 lid 1 aanhef en onder d BW in het kader van de beoordeling van een beroep op verjaring aan de orde gesteld.





Uitspraak

RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE
Sector Kanton - locatie Gouda

hc\Zaaknummer 401375\ CV EXPL 04-945

VONNIS in de zaak:

de naamloze vennootschap Dexia Bank Nederland N.V.,
gevestigd te Amsterdam, als rechtsopvolgster onder algemene titel van Bank Labouchere N.V., gevestigd te Amsterdam, eveneens h.o.d.n. Legio en op haar beurt rechtsopvolgster van Legio Lease B.V.,
eisende partij bij dagvaarding in conventie, verwerende partij in reconventie,
gemachtigde W.C. van Westen-Biever Gerechtsdeurwaarder;

tegen

[gedaagde],
wonende te [woonplaats],
gedaagde partij in conventie, eisende partij in reconventie,
procederende in persoon

1. Het verloop van de procedure

De kantonrechter heeft acht geslagen op de volgende stukken:
- dagvaarding + producties;
- conclusie van antwoord tevens eis in reconventie + producties;
- conclusie van repliek in conventie tevens antwoord in reconventie tevens houdende akte vermindering van eis tevens houdende akte voorwaardelijke wijziging van eis + producties;
- conclusie van dupliek in conventie tevens repliek in reconventie + producties;
- conclusie van dupliek in reconventie + producties;
- akte uitlaten producties aan zijde van gedaagde partij in conventie, eisende partij in reconventie.

2. Overwegingen

2.1 Tussen partijen - verder te noemen Dexia en [gedaagde] - staat, mede gelet op de door partijen overgelegde producties, als niet dan wel onvoldoende weersproken, het volgende vast:
a. Dexia is de rechtsopvolgster onder algemene titel van de Bank Labouchere N.V. (hierna Labouchere), op haar beurt rechtsopvolgster van Legio Lease B.V. (hierna Legio Lease).
b. Op 28 januari 2000 heeft [gedaagde] met Legio Lease een lease-overeenkomst gesloten onder nummer 74480500 onder de naam "Winstverdriedubbelaar" (hierna : de overeenkomst WVD). De overeenkomst heeft een looptijd van 36 maanden waarbij [gedaagde] van Legio Lease een door hem in drie tranches gekocht pakket aandelen/effecten met een aankoopbedrag van € 7.835,10 least voor een leasesom van € 9.479,22. Deze leasesom is opgebouwd uit het voormelde aankoopbedrag en een bedrag van € 1.644,12 aan rente.
c. [gedaagde] diende volgens de overeenkomst de genoemde leasesom als volgt aan Legio Lease te voldoen:
gedurende de looptijd van de overeenkomst elke maand, in totaal dus 36 keer, een maandtermijn van € 45,67, via automatische incasso te betalen op of omstreeks de 1e dag van iedere maand;
€ 45,38 op of omstreeks de 35e maand;
€ 7.789,72 aan het einde van de overeenkomst, volgens de overeenkomst in principe te verrekenen met de verkoopopbrengst van de aandelen.
d. Artikel 5 van de overeenkomst houdt in:
"Zodra lessee al datgene aan Legio-Lease heeft betaald wat hij haar krachtens deze overeenkomst en de daarbij behorende Bijzondere Voorwaarden Effecten Lease verschuldigd is of zal worden, is lessee automatisch en rechtswege eigenaar van de waarden geworden".
e. De op de overeenkomst toepasselijke "Bijzondere Voorwaarden Effecten Lease" (hierna de bijzondere voorwaarden) houden onder meer in:
"(...)
2. Legio-Lease en lessee komen overeen dat het eigendom van de waarden op lessee overgaat door vervulling van de opschortende voorwaarde dat lessee aan al zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst heeft voldaan. Teneinde te bewerkstelligen dat lessee alsdan van rechtswege eigenaar van de waarden wordt, worden de in de overeenkomst genoemde waarden voorwaardelijk overgedragen aan lessee en wel onder de opschortende voorwaarde dat lessee aan al zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst heeft voldaan. Deze voorwaardelijke overdracht geschiedt doordat genoemde waarden onverwijld na de verkrijging ervan door Legio-Lease ten name van lessee worden bijgeschreven in de administratie van Bank Labouchere, overeenkomstig artikel 17 van de Wge, ter uitvoering van de in de eerste zin van dit artikel omschreven verbintenis tot voorwaardelijke overdracht. Legio-Lease behoudt het eigendom van de waarden totdat lessee aan al zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst heeft voldaan en blijft als zodanig bevoegd over de waarden te beschikken zonder dat dit ten nadele van lessee werkt. Lessee kan niet over de waarden beschikken, behoudens met voorafgaande schriftelijke toestemming van Legio-Lease. Legio-Lease draagt het risico van het verloren gaan van de waarden tot deze eigendom van lessee zijn geworden.

3. Alle baten en waardeveranderingen van de waarden komen lessee toe. Legio-Lease zal (...) de dividendbaten zo spoedig mogelijk na betaalbaarstelling daarvan aan lessee doen toekomen (...). Ingeval van een keuzedividend zal de keuze van Legio-Lease worden bepaald door lessee (...). Indien met betrekking tot de waarden andere rechten kunnen worden uitgeoefend zullen deze rechten ter keuze van Legio-Lease worden uitgeoefend.

(...)"
f. Gedurende de looptijd van de overeenkomst zijn de onder c genoemde 36 maandtermijnen à € 45,67 via automatische incasso ten laste van de rekening van [gedaagde] betaald.

g. Dexia heeft aan het einde van de looptijd van de overeenkomst een eindafrekening opgesteld ingevolge welke [gedaagde] een bedrag van € 3.815,41 aan haar dient te voldoen. De eindafrekening houdt daarnaast de volgende passage in:
"De hoofdsom is het bedrag waarvoor de aandelen voor uw contract zijn aangekocht. In verband met artikel 1576 van boek 7A van het Burgerlijk Wetboek deelt Legio deze hoofdsom in tweeën: in een 'restant hoofdsom' en een 'eerste aflossingstermijn' van € 45,38. Dit zijn geen extra beëindigingskosten zoals wel eens wordt aangenomen. Het gaat hier enkel om een administratieve afhandeling."
h. Eind juli 2003 heeft [gedaagde] onder protest een bedrag van € 300,-- in mindering betaald.
i. [gedaagde] heeft een soortgelijke overeenkomst met de rechtsvoorganger van Dexia afgesloten onder contractnummer 59119745 onder de naam KortingKado (hierna: de overeenkomst KK) met een looptijd van 10 jaar en maandtermijnen à € 113,03, welke overeenkomst afloopt in 2010.
j. Bij brief van 8 maart 2003 aan Dexia (ontvangen op 13 maart 2003) heeft [echtgenote van gedaagde], echtgenote van [gedaagde], op grond van 1:89 BW beide overeenkomsten vernietigd, omdat haar toestemming voor het aangaan van de contracten heeft ontbroken.

2.2 Dexia vordert, na vermindering van eis, in conventie bij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar te verklaren bij voorraad, [gedaagde] te veroordelen om aan haar tegen behoorlijk bewijs van kwijting te betalen een bedrag van € 3.815,41 wegens hoofdsom, € 187,86 wegens contractuele rente ad 0,96% per maand vanaf 27 januari 2003 tot en met 16 juli 2003, € 648,55 wegens buitengerechtelijke incassokosten (inclusief BTW), verminderd met € 300,-- wegens een betaling vóór dagvaarding, in totaal derhalve € 4.351,82, vermeerderd met de contractuele rente, althans de wettelijke rente, over € 3.815,41 vanaf 17 juli 2003 tot de dag der algehele voldoening, met veroordeling van [gedaagde] in de kosten van het geding.

2.3 Dexia heeft in de dagvaarding aan haar vordering ten grondslag gelegd dat [gedaagde] zijn betalingsverplichting uit hoofde van de overeenkomst niet is nagekomen. Zij stelt dat zij [gedaagde] diverse keren heeft aangemaand en dat zij hem bij aangetekende incassobrief van 30 juni 2003 in de gelegenheid heeft gesteld om het verschuldigde bedrag zonder rente en kosten te voldoen. Ook heeft zij getracht [gedaagde] telefonisch op zijn betalingsplicht te wijzen. Toen dit geen resultaat had heeft zij redelijkerwijs bovengenoemde kosten moeten maken om tot incassering buiten rechte te komen.

Naar aanleiding van het beroep van [gedaagde] op de buitengerechtelijke vernietiging van de overeenkomsten WVD en KK heeft Dexia uitvoerig gemotiveerd betoogd dat artikel 1:88 BW niet van toepassing is op de effectenlease-overeenkomsten die [gedaagde] heeft gesloten. Voorts betwist Dexia bij gebrek aan wetenschap dat de echtgenote van [gedaagde] geen toestemming voor de overeenkomsten heeft gegeven. Volgens Dexia is het in normale gezinsverhoudingen te doen gebruikelijk dat beleggingsbeslissingen als de onderhavige niet zonder medeweten en de instemming van beide partners worden genomen. In redelijkheid moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat de situatie van [gedaagde] en zijn echtgenote niet afwijkt van de normale gezinssituatie. Dexia biedt op dit punt aan bewijs te leveren door het horen van [gedaagde], diens echtgenote en de overige gezinsleden als getuigen.

Dexia voert voorts aan dat zij niet heeft berust in de buitengerechtelijke vernietiging. Volgens Dexia is het dan aan de echtgenote van [gedaagde] om in rechte vernietiging van de overeenkomst te vragen. Zij heeft dat niet gedaan en in de huidige procedure is zij geen partij. Dexia stelt zich verder op het standpunt dat het beroep van de echtgenote op de vernietiging van de WVD is verjaard. Deze overeenkomst is door de bank getekend retour ontvangen op 1 februari 2000. De in artikel 3:52 lid 1 sub d BW genoemde verjaringstermijn begint te lopen op het moment dat de niet-handelende echtgenoot bekend is of behoort te zijn met de overeenkomst. Uitgaande van een normale gezinssituatie is het niet onwaarschijnlijk dat [gedaagde] voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst heeft overlegd met zijn echtgenote. Na bestudering van het eerste bankafschrift met de afschrijving van de eerste termijn, had het de echtgenote van [gedaagde] duidelijk kunnen en moeten zijn dat een effectenlease-overeenkomst was aangegaan. Dit klemt te meer wanneer de maandelijkse incasso plaatsvindt vanaf een en/of-rekening. Op grond van artikel 12 van de Algemene bankvoorwaarden is de rekeninghouder verplicht om de rekeningafschriften terstond na ontvangst te controleren.

2.4 Volgens Dexia dienen de verliezen op grond van artikel 6:278 lid 2 BW door [gedaagde] zelf gedragen te worden. Op grond van dit laatste vordert Dexia in voorwaardelijke conventie, onder de voorwaarde dat het beroep van [gedaagde] op de vernietiging van de overeenkomst WVD slaagt en haar vordering in conventie wordt afgewezen, veroordeling van [gedaagde] tot betaling van een bedrag gelijk aan het verschil tussen enerzijds de aankoopwaarde van de in artikel 1 van de overeenkomst genoemde effecten en anderzijds de waarde van bedoelde effecten op de datum van vernietiging of ontbinding van de overeenkomst, althans de datum van de verkoop van bedoelde effecten.

2.5 [gedaagde] heeft als het meest verstrekkende verweer naar voren gebracht, dat zijn echtgenote [echtgenote van gedaagde], direct nadat de bevoegdheid haar ten dienste kwam te staan bij brief van 8 maart 2003 de twee door hem afgesloten overeenkomsten heeft vernietigd op grond van de artikelen 1:88 en 1:89 BW. [gedaagde] stelt zich op het standpunt dat de overeenkomsten zijn aan te merken als huurkoop. Dat ook Dexia hier van uit gaat blijkt uit de tekst onder aan de eindafrekening. Het aanmerken van de overeenkomst als huurkoop staat volgens [gedaagde] ter vrije bepaling van partijen. Voor het geval artikel 1:88 BW niet direct toepasselijk is, bepleit [gedaagde] analoge toepassing daarvan. [gedaagde] stelt dat zijn echtgenote geen toestemming voor het aangaan van de overeenkomsten heeft gegeven. Zij bemoeit zich nooit met de financiën van het gezin. Zij ziet geen bankafschriften, anders dan bij toeval. De beperkte maandbedragen gaven geen aanleiding om haar toestemming te vragen. Ingevolge artikel 1:88 lid 3 BW had zijn echtgenote de toestemming schriftelijk moeten verlenen. Hiervan is geen sprake. [gedaagde] betwist dat het recht om de overeenkomsten te vernietigen was verjaard op het moment van de vernietiging. In dit verband verwijst [gedaagde] naar punt 7.2 uit het advies van Brunner en Roelvink, behorende bij het rapport -Oosting. De verjaring begint te lopen op de dag nadat aan de andere echtgenoot ter kennis is gekomen dat en met wie de koop op afbetaling zonder zijn toestemming is gesloten (tijdstip van ontdekking) en eindigt zodra na die dag drie jaren zijn verstreken. In dit geval is dat dus drie jaar na de ontvangst van de eindafrekening.

[gedaagde] betoogt verder dat de kennis die de betrokkene moet hebben om gebruik te kunnen maken van de bevoegdheid tot vernietiging ook een vorm van rechtskennis inhoudt. [gedaagde] stelt dat zijn echtgenote dus ook voldoende wetenschap moet hebben gehad om te kunnen denken dat de overeenkomst een huurkoop was. Daarbij is relevant dat Dexia de overeenkomsten versluierend aandelenlease noemde terwijl het om huurkoop of koop op afbetaling ging. [gedaagde] benadrukt dat de brief van zijn echtgenote kort na de afrekening en dus ook kort nadat zijn echtgenote kennis verkreeg over de overeenkomst en de aard daarvan (mede naar aanleiding van persberichten), is verstuurd. Dit was dus ruim binnen de verjaringstermijn van drie jaar. Als de vernietiging van de overeenkomst WVD al te laat zou zijn ingeroepen, dan geldt dit in ieder geval niet voor de overeenkomst KK. Op het moment van vernietiging liep laatstgenoemde overeenkomst nog geen drie jaar.

2.6 Onder meer op grond van hetgeen in 2.3 is weergegeven vordert [gedaagde] in reconventie, na vermeerdering van eis, veroordeling van Dexia bij vonnis, uitvoerbaar te verklaren bij voorraad, tot betaling van € 7.193,50, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 25 maart 2004, en voorts te vermeerderen met de bedragen die Dexia na juni 2004 incasseert, althans Dexia te veroordelen tot betaling van een bedrag van € 1.944,12, te vermeerderen met de wettelijke rente;
En voorts Dexia te verbieden nog te incasseren op contract met nummer 59119745;
Te verklaren voor recht dat [gedaagde] niets aan Dexia verschuldigd is;
Dexia te gelasten de registratie bij BKR door te halen;
Dexia te veroordelen tot het betalen van een in goede justitie vast te stellen schadevergoeding.

2.7 De vordering in reconventie is volgens [gedaagde] opgebouwd uit € 1.944,12 wegens onverschuldigd betaalde bedragen met betrekking tot de overeenkomst WVD (36 x € 45,67, alsmede € 300,--) en € 5.199,38 wegens onverschuldigd betaalde bedragen met betrekking tot de overeenkomst KK.

2.8 De kantonrechter oordeelt in conventie en in reconventie als volgt.
De vraag of artikel 1:88 lid 1 onder d BW van toepassing is op de onderhavige WVD is beantwoord in r.o. 9 van het vonnis van 25 augustus 2004 van de kantonrechter te Amsterdam, rolnummer 03-5323, op www.rechtspraak.nl te vinden onder LJN AQ7412. De overwegingen in dat vonnis worden hier overgenomen en bevestigd. Er is geen aanleiding om met betrekking tot de onderhavige WVD tot een ander oordeel te komen. Nu de overeenkomst KK op dezelfde uitgangspunten berust, bestaat evenmin aanleiding om anders te oordelen met betrekking tot deze overeenkomst. De beschermingsfunctie van het toestemmingsvereiste dient van toepassing te zijn op de gehele wettelijke regeling van de koop op afbetaling, met inbegrip van de in artikel 7A:1576 lid 5 BW bedoelde vermogensrechten zoals de onderhavige aandelen.

2.9 Uit het bepaalde in artikel 1:88 lid 3 BW in verbinding met artikel 7A:1576i BW volgt dat de vereiste toestemming van de echtgenoot schriftelijk moet worden verleend. Met betrekking tot de in dit geding aan de orde zijnde overeenkomsten is van schriftelijke toestemming van de echtgenote van [gedaagde] niet gebleken. Dit betekent dat laatstgenoemde in beginsel de bevoegdheid toekwam om tot vernietiging van beide overeenkomsten over te gaan.

In verband met het vorenstaande gaat de kantonrechter voorbij aan het bewijsaanbod van Dexia inzake de gegeven toestemming, nu dit aanbod geen betrekking heeft op een beweerde schriftelijk gegeven toestemming.

2.10 Ingevolge artikel 3:52 lid 1 aanhef en onder d BW verjaart de rechtsvordering tot vernietiging drie jaren nadat de bevoegdheid om deze venietigingsgrond in te roepen, aan degene aan wie deze bevoegdheid toekomt, ten dienste is komen te staan. Met de uitdrukking 'ten dienste staande' bevoegdheid in voornoemd artikel wordt blijkens de parlementaire geschiedenis van dat artikel en van artikel 6:88 BW (met daarin een gelijkluidende terminologie) bedoeld dat het gaat om een bevoegdheid die de schuldeiser (in dit geval de echtgenote) geacht kan worden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen. Dat is niet het geval wanneer zij de bevoegdheid niet kende en zij haar ook niet redelijkerwijs had behoren te kennen (Parl. Gesch. Boek 3, p. 235 en Boek 6, p. 315 en 316). Het kennen van een bevoegdheid als hier bedoeld houdt, naar het oordeel van de kantonrechter, echter in het onderhavige geval niet alleen in dat de echtgenote wist van het bestaan van de door [gedaagde] gesloten overeenkomst WVD, maar ook dat zij de aard van de overeenkomst juist wist te duiden als huurkoop. Deze aard van de overeenkomsten was immers bepalend voor het bestaan van de mede op artikel 1:89 BW berustende bevoegdheid tot vernietiging van die overeenkomst. Nu vast staat dat Dexia de buitengerechtelijke vernietiging door de echtgenote van [gedaagde] op 13 maart 2003 heeft ontvangen, zou het beroep op verjaring van Dexia kunnen slagen, indien vast zou komen te staan dat de echtgenote van [gedaagde] reeds vóór 14 maart 2000 het bestaan van de overeenkomst WVD kende én wist of behoorde te weten dat het om huurkoop ging. De kantonrechter is van oordeel dat uit de door Dexia gestelde feiten en omstandigheden niet kan worden afgeleid dat aan deze voorwaarden voor een geslaagd beroep op verjaring is voldaan. In de overeenkomst WVD zelf en het bijbehorende informatiemateriaal is immers alleen sprake van de aanduiding aandelenlease-overeenkomst en niet van de juist door Dexia betwiste aanduiding huurkoop en/of koop op afbetaling. Daarbij komt dat de aan de kantonrechter uit diverse publicaties en rechtspraak gebleken standpunten inzake de aard van de effectenlease-overeenkomst, die voor de echtgenote van [gedaagde] eventueel een aanwijzing hadden kunnen zijn voor het bestaan van een bevoegdheid tot vernietiging, dateren van nà 14 maart 2000. Op grond van het vorenstaande acht de kantonrechter het in redelijkheid niet aannemelijk dat aan de echtgenote van [gedaagde] reeds vóór 14 maart 2000 de bevoegdheid om tot vernietiging van de overeenkomsten over te gaan ten dienste heeft gestaan. De kantonrechter verwerpt daarom het beroep op verjaring van Dexia en zal het beroep van [gedaagde] op de ook tussen Dexia en hem geldende buitengerechtelijke vernietiging van de overeenkomst WVD door zijn echtgenote honoreren. Nu Dexia met betrekking tot de vernietiging van de overeenkomst KK geen beroep op verjaring heeft gedaan, zal het beroep van [gedaagde] op de ook tussen Dexia en hem geldende buitengerechtelijke vernietiging van de overeenkomst KK eveneens worden gehonoreerd.

2.11 Het beroep van Dexia op toepassing van artikel 6:278 BW wordt verworpen. Daargelaten of in dit geval wordt voldaan aan de voorwaarden als genoemd in dat artikel, verdragen de gevolgen van dat artikel zich niet met de door de wetgever beoogde bescherming van de echtgenoot die geen partij was bij de overeenkomst en daarvoor evenmin toestemming heeft gegeven.

2.12 Dat de echtgenote van [gedaagde] pas een beroep op de nietigheid heeft gedaan nadat de koersverliezen waren opgetreden doet daar niet aan af, nu die koersverliezen nu juist behoren tot het soort omstandigheden die aanleiding plegen te zijn voor een beroep op de door de wetgever beoogde bescherming.

2.13 Op grond van het vorenstaande zullen de vorderingen in conventie en in voorwaardelijke conventie worden afgewezen. In reconventie acht de kantonrechter toewijsbaar een bedrag van € 7.143,50, zijnde de optelling van € 1.944,12 en € 5.199,38. De kantonrechter acht de nevenvorderingen toewijsbaar zoals hierna vermeld. De gevorderde schadevergoeding zal worden afgewezen, nu [gedaagde] geen concrete schade heeft gesteld.

2.14 In verband met het vorenstaande komt de kantonrechter niet toe aan de overige door [gedaagde] naar voren gebrachte overige weren inzake dwaling of bedrog, misleidende reclame, uitlegging van de overeenkomsten met toepassing van het Haviltexcriterium en de contra proferentemregel ex artikel 6:238 BW en de schending van de op de bank rustende zorgplicht. Uit het vorenstaande volgt verder dat [gedaagde] thans geen belang meer heeft bij zijn verzoek om aanhouding van dit geding, zodat de kantonrechter daaraan voorbij gaat.

2.15 Dexia zal als de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld in de kosten van het geding in conventie en in reconventie.

3 De beslissing

De kantonrechter:

In conventie

wijst de vordering af.

In voorwaardelijke conventie

wijst de vordering af.

In reconventie

veroordeelt Dexia om tegen bewijs van kwijting aan [gedaagde] te betalen de som van € 7.143,50 met de wettelijke rente daarover vanaf 25 maart 2004 tot de dag van algehele voldoening;

verklaart voor recht dat [gedaagde] uit hoofde van de vernietigde overeenkomsten WVD en KK niets aan Dexia verschuldigd is;

gelast Dexia om de registratie van [gedaagde] bij het BKR, indien en voor zover deze verband houdt met de vernietigde overeenkomsten WVD en KK, door te doen halen;

verklaart dit vonnis uitvoerbaarheid bij voorraad;

In conventie en in reconventie

veroordeelt Dexia in de proceskosten aan de zijde van [gedaagde] begroot op nihil;

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad;


Dit vonnis is gewezen door mr. G.P. van Ham, kantonrechter, en bij vervroeging uitgesproken ter openbare civiele terechtzitting van 9 december 2004.

Gesloten