Bemiddeling over aandelenlease mislukt
DEN HAAG (ANP) - De pogingen om een compromis te bereiken in het slepende conflict over aandelenlease zijn gestrand.
Een commissie onder leiding van M. Oosting meldde donderdag dat zij er niet in is geslaagd om de gedupeerde beleggers en de aanbieders van aandelenlease tot elkaar te krijgen. De gesprekken liepen vast door de opstelling van Dexia, veruit de grootste aanbieder van deze beleggingen.
Door de mislukte bemiddeling dreigt de komende jaren een enorm aantal rechtszaken over aandelenlease. De voormalige Nationale ombudsman Oosting werd in september aangesteld om ellenlange juridische procedures te voorkomen. Dat gebeurde op initiatief van minister Zalm van Financiën, die nu vreest dat het conflict de rechtbanken zal overbelasten. Honderdduizenden beleggers zitten met schulden omdat zij met geleend geld naar de beurs zijn gegaan en eisen compensatie.
Beleggers die geld willen zien, zijn nu gedwongen om naar de rechter te stappen. In Amsterdam loopt al een belangrijke zaak, waarbij de belangenvereniging Leaseverlies namens tienduizenden beleggers tegen Dexia procedeert.
"Het is een teleurstelling voor heel veel gedupeerden", zei Oosting over zijn gestrande bemiddelingspoging. Hij heeft de gesprekken om tot een vergelijk te komen niet doorgezet, omdat de commissie geen valse verwachtingen wilde scheppen. Toen bleek dat Oosting niet verder kwam met Dexia, was het duidelijk: "Dit heeft geen zin."
Dexia twijfelde of het met een schikking wel alle beleggers over de streep kon trekken. Daarnaast is de bank verwikkeld in een strijd met Aegon, waarvan Dexia de beleggingen met aandelenlease heeft overgenomen.
Dexia reageerde verbolgen op de uitspraken van Oosting. Topman Bruyneel van de Nederlandse tak van de bank stelde dat "onheus de zwarte piet" bij Dexia wordt neergelegd. Bovendien was volgens hem de afspraak dat er discreet met de bemiddeling zou worden omgegaan. Bruyneel wilde daarom inhoudelijk niet ingaan op de kritiek. Oosting komt in juli met een uitgebreid verslag over zijn werk.
De problemen met Dexia betekenden het einde voor de hele bemiddelingsoperatie in aandelenlease. Oosting werkte vooral aan een schikking tussen deze bank en enkele belangengroeperingen. Het idee was dat andere aanbieders op dit compromis konden inhaken.
Vanaf begin mei stond de bemiddelingspoging al op losse schroeven. De financiële bedrijven achter leasebeleggingen gingen in gesprek met minister Zalm om meer tijd los te peuteren. Op dat moment was de commissie al "sceptisch" over de kans dat er concreet resultaat zou worden geboekt.
De minister vindt het "jammer dat het zo afgelopen is". Toch is het werk van Oosting en zijn twee commissieleden niet helemaal voor niets geweest, benadrukte Zalm. Oosting heeft enkele aanbevelingen gedaan, waarmee de minister aan de slag gaat. Om overbelasting van het rechtssysteem te voorkomen, bekijkt hij samen met minister Donner van Justitie of alle zaken bij één rechtbank kunnen worden ondergebracht.
Belangenverenigingen reageerden teleurgesteld op het stuklopen van de bemiddelingsgesprekken. Leaseverlies en Payback, twee belangenclubs van ontevreden beleggers, stelden dat zij respectievelijk "verbijsterd" en "diep teleurgesteld" zijn. De Consumentenbond sprak van "een trieste dag". "Een echte oplossing kan nu nog wel even op zich laten wachten", aldus de bond.
Ook in de Tweede Kamer noemden de partijen het jammer dat Oosting geen compromis heeft bereikt. GroenLinks en PvdA willen een kort parlementair onderzoek naar de gang van zaken rond aandelenlease.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Bemiddeling over aandelenlease mislukt
-
- Berichten: 1701
- Lid geworden op: 07 jul 2003 16:29
Re: Bemiddeling over aandelenlease mislukt
Klinkt niet verkeerd, als daar dan per soort contract een principe-uitspraak komt waarna gedupeerde persoonlijk nog even zijn persoonlijke situatie kan uitleggen om op deze wijze er nog een paar procentjes bij te sprokkelen dan behoeft het allemaal toch niet zo lang meer te duren ???Om overbelasting van het rechtssysteem te voorkomen, bekijkt hij samen met minister Donner van Justitie of alle zaken bij één rechtbank kunnen worden ondergebracht.