Dexia haalt Kempen en Labouchere uit elkaar (de Telegraaf 31/10/2002)
AMSTERDAM - De Frans-Belgische bank Dexia gaat haar activiteiten in Nederland drastisch saneren. De plannen richten zich op verzelfstandiging van de zakenbank Kempen & Co en het schrappen van 110 tot 170 van de 930 banen.
Ook zal de bank de verkoop van aandelenleaseproducten, die omstreden zijn geraakt door grote verliezen bij klanten, sterk aan banden leggen.
De directie van Dexia verklaarde woensdag dat de maatregelen zijn ingegeven door de slechte marktomstandigheden en de negatieve publiciteit rondom de aandelenleaseproducten.
Dexia maakt haast met de reorganisatie. Begin volgend jaar moet het banenverlies zijn gerealiseerd. Ook de verzelfstandiging van Kempen & Co zal snel gebeuren. Eerder dit jaar verdwenen ook al honderden banen bij Dexia Bank Nederland.
De nieuwe reorganisatie laat zien dat de expansieplannen van Dexia in Nederland op een fiasco zijn uitgelopen. De onderneming nam in 2000 Bank Labouchere en een jaar later Kempen & Co over. Ze gaf daarmee aan dat ze zich serieus wilde mengen in de Nederlandse bankwereld.
De aankomende directeur van Dexia Bank Nederland, de Belg D. Bruneel, erkende woensdag dat de Nederlandse activiteiten "niet het resultaat hebben opgeleverd dat we ervan hadden verwacht". De 52-jarige Bruneel volgt J. Krant op, die eerder dit jaar aangaf 1 december op te stappen.
Dexia Bank Nederland, waaronder Labouchere en Kempen & Co verder gingen, kreeg sinds dit voorjaar te maken met grote weerstand van houders van Legio Lease-producten van Labouchere. Die voelen zich gedupeerd door de sterke koersverliezen op de effectenbeurzen. De klanten dreigen naar de rechter te stappen om schadevergoeding te krijgen.
De affaire kan Dexia miljarden gaan kosten, schatten analisten. De resultaten van Kempen & Co, dat zich richt op het bedrijfsleven, leden ook onder de affaire. Dexia overweegt nu de Nederlandse activiteiten af te waarderen.
Houders van Legio Lease-producten verwijten Dexia vooral dat het nalatig is geweest. Zij zouden niet voldoende zijn voorgelicht over de risico’s van het huren van aandelen bij sterke koersdalingen op de beurs.
Dexia onderhandelt nog steeds met de gedupeerden over een schikking. Bruneel kon niet zeggen in welk stadium die onderhandelingen zich bevinden. Dexia stuurt aan op contractherziening om een oplossing mogelijk te maken. De bank heeft daarvoor al financiële buffers gevormd en treft ook een voorziening in het derde kwartaal van dit jaar. De resultaten over die periode worden gepubliceerd op 5 december.
Dexia waarschuwde woensdag dat de resultaten in het derde kwartaal aanzienlijk lager zullen uitvallen dan in het voorgaande kwartaal. Dit is mede het gevolg van de malaise in Nederland, maar ook de algehele verslechtering van de financiële markten draagt bij aan een flinke winstdaling. De jaarwinst daalt circa 10 procent vergeleken met 2001. In het eerste halfjaar nam de nettowinst 5 procent af tot 782 miljoen euro.
Het aandeel Dexia steeg door geruchten over de ophanden zijnde reorganisatie in Brussel met 2,4 procent tot 10,20 euro. De bank heeft noteringen in Brussel en in Parijs. Het afgelopen halfjaar is de beurskoers meer dan 40 procent gezakt.
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: [email protected]
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |