TER INFORMATIE EEN BERICHT UIT HET FINANCIEEL DAGBLAD
Miskoop van Dexia ontpopt zich als levensgroot probleem
Publicatiedatum: 1/11/2002 - van onze redacteur
AMSTERDAM - Donkere wolken pakken zich samen boven Dexia. De Autoriteit Financiële Markten ontdekte ernstige overtredingen bij de verkoop van leaseproducten. Een megaschikking met beleggers komt dichterbij.
Het Belgisch-Franse Dexia is tot over de oren in de problemen gekomen met zijn Nederlandse aankopen Labouchere en Kempen.
Dexia kondigde woensdag weer een reorganisatie aan waarbij banen worden geschrapt. De fusie tussen Bank Labouchere en Kempen & Co onder de naam Dexia Bank Nederland, wordt reeds na een jaar weer ontbonden mede vanwege de problemen rondom de miljoenen effectenleasecontracten.
De activiteiten van het voormalige Kempen komen in een aparte juridische entiteit en krijgen de naam Kempen terug. Critici weten waarom. 'Kempen ziet elke euro die wordt verdiend verloren gaan aan vergoedingen voor leasebeleggers', zegt een Dexia-ingewijde. Ton Bazelmans, adviseur van teleurgestelde beleggers, ziet de stap als 'risicobeheersing', maar vindt deze onfatsoenlijk als Dexia denkt een claim deels te ontlopen.
Beleggers op de beurs en analisten reageerden donderdag ongerust. Dexia daalde in Brussel 4,6%. Kredietbeoordelaar Standard & Poor overweegt een afwaardering. Merrill Lynch-analisten spreken van de afsplitsing van een 'bad bank'. Ze houden net als betrokkenen rekening met een vergoeding van euro 750 mln aan tienduizenden boze beleggers. Dit duizelingwekkende bedrag benadert de prijs die Dexia in 2000 Aegon betaalde voor Labouchere. Komt het ooit zover, dan is het de grootste schikking met een financiële instelling uit de Nederlandse geschiedenis. Merrills worst case-scenario is overigens een afschrijving van euro 4,3 mrd. Nu komt daarbij dat de Autoriteit Financiële Markten na diepgravend onderzoek inderdaad een waslijst aan ernstige overtredingen constateert op het gebied van zorgplicht, zo melden diverse bronnen. Dexia kan bezwaar maken tegen het harde oordeel, maar een boete en publieke terechtwijzing hangt in de lucht. Dexia en de AFM willen in dit stadium niet inhoudelijk reageren.
Te horen valt wel dat de bank zich realiseert dat er fouten zijn gemaakt bij de verkoop aan bejaarden, minderjarigen en minderbedeelden en dat de langdurige aangegane verplichting onverantwoord was. Maar ook kan opgetekend worden dat Dexia twijfels heeft over de plotselinge enge interpretatie van zorgplicht door de toezichthouder die overigens pas in 2001 oordeelde dat beleggen met geleend geld niet past bij particuliere beleggers.
'Effectenregels zijn slordig en en op meerdere manieren uitlegbaar', zei Beatrix Hendrikse, hoofd van Dexia's juridische afdeling woensdag op een seminar. Ze reageerde vinnig op een speech van een AFM-medewerker over transparantie op de kapitaalmarkt. Haar perceptie dat regelgeving hier weinig transparant is, miste ze in de discussie.
'Bij kant-en-klare producten als onze winstverdriedubbelaar hoef je de ervaring met beleggen en de doelstellingen van beleggers niet te toetsen', zei bestuurder Krant eerder zelfverzekerd. Daar lijkt de toezichthouder anders over te denken.
Hoe zij denkt over zorgplicht bij effectenlease staat in een nieuwsbrief van augustus. Saldibewakingsplicht geldt ook voor effecteninstellingen met leaseproducten staat daar. Dexia moet dus in de gaten houden of cliënten aan verplichtingen kunnen voldoen. Lukt dat niet, dan moet Dexia posities snel sluiten, een interpretatie met verstrekkende gevolgen. 'Dat herstellende koersen alles goed maken, gaat dus maar half op', zegt Bazelmans die onderstreept dat de effectenbranche al in 1996 zeer kritisch was over Legio Lease.
Mogelijk kijken ook Dexia en de AFM verder terug en wordt een nieuwe partij betrokken in het juridisch gevecht. Na alle kritiek lijkt het bijna alsof Aegon de Belgen een frauduleuze bank heeft verkocht.
GERBEN VAN DER MAREL
Copyright (c) 2002 Het Financieele Dagblad
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Miskoop van Dexia ontpopt zich als levensgroot probleem
Re: Miskoop van Dexia ontpopt zich als levensgroot probleem
Er komt hier iemand duidelijk niet uit zijn of haar woorden. Komt niet verder dan punten plaatsen.