’Rabo-filiaal nalatig bij beleggingsfraude'
ARNHEM (ANP) - Een lokale vestiging van Rabobank heeft indirect een rol gespeeld bij een beleggingsfraude waarbij tientallen huizenbezitters voor miljoenen de dupe zijn geworden. Dat blijkt uit een intern onderzoek dat Rabobank Nederland in 2001 zelf heeft gedaan naar de gang van zaken bij het filiaal Over-Betuwe in het Gelderse Elst.
Op de conclusies van dit onderzoek is voor een belangrijk deel de dagvaarding gebaseerd van een kort geding, dat het letselschadebureau Santema & Blonz namens een groep beleggers heeft aangespannen tegen Rabobank.
De zaak dient vrijdag voor de rechter in Arnhem. Het bureau meent dat de schade aanzienlijk had kunnen worden beperkt als de bank conform zijn eigen en wettelijke regels had gehandeld.
Het gaat om huizenbezitters die via het inmiddels failliete bedrijf Woonzeker Hypotheken de overwaarde van hun woning hadden geïnvesteerd in de beleggingsproducten Plentium en Triple Plus. De beleggers werden goudgerande rendementen in het vooruitzicht gesteld.
Het geld dat in beide fondsen terechtkwam, is spoorloos verdwenen. Vermoedelijk is het weggesluisd naar rekeningen in Zwitserland en Florida in de Verenigde Staten.
Woonzeker Hypotheken en het Zwitserse bedrijf Triple Plus hadden rekeningen bij het Rabobankfiliaal Over-Betuwe. Die rekeningen fungeerden als doorgeefluik voor de overboekingen van stortingen door beleggers naar het buitenland.
De fraudeonderzoekers van Rabobank concluderen onder meer dat de betrokken medewerkers van de bank in Elst tekort zijn geschoten bij de naleving van interne procedures en bestaande wetgeving om financiële fraude te voorkomen. De betrokken medewerkers hebben volgens de onderzoekers niet "te kwader trouw" gehandeld. De relatie met Woonzeker Hypotheken en Triple Plus werd destijds door ingrijpen van Rabobank Nederland beëindigd.
Een woordvoerder van Rabobank benadrukte donderdag in een reactie dat Rabobank de gewraakte beleggingsproducten niet zelf heeft verkocht en ook niet als adviseur is opgetreden. Hij wilde verder in de aanloop naar het kort geding niet reageren.
Eerder dit jaar kregen gedupeerde beleggers een schadevergoeding van Avero Achmea, dat levensverzekeringen had afgesloten voor deelnemers aan de omstreden beleggingsconstructies. Het bedrijf besloot vanuit zijn "maatschappelijke verantwoordelijkheid" toch om een "kleine vergoeding" uit te keren, nadat de groep gedupeerden een rechtszaak tegen de verzekeraar had verloren. De hoogte van de schadevergoeding is onbekend. Uit het faillissement van Woonzeker Hypotheken kregen gedupeerde beleggers van de zomer 500.000 euro uitgekeerd.
In Arnhem hè..