LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Bericht uit de Financieele Telegraaf

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
L. Blok

Bericht uit de Financieele Telegraaf

Ongelezen bericht door L. Blok »

Van de site van DFT.nl gehaald ter info:

Dexia wil aankoop Legio Lease terugdraaien


AMSTERDAM (DFT) - Dexia Bank Nederland heeft bankverzekeraar Aegon gedagvaard in verband met de verkoop van Bank Labouchere, twee jaar geleden. Dit meldde Aegon gisteravond nabeurs.
Dexia zou aansturen op het terugdraaien van de koop, gezien de problemen die het heeft ondervonden met omstreden aandelenleaseproducten. Dat meldt het dagblad De Telegraaf donderdag.
Dexia werd gisteravond overvallen door het onverwachte uit de school klappen over de dagvaarding door Aegon. De Frans-Belgische bank had juist een persbij eenkomst over de aandelenleaseproblematiek aangekondigd, die vanmiddag plaats moet vinden. Een woordvoerder van de bank beperkte zich daarom tot een bevestiging van de dagvaarding. „Vanmiddag geven we een nadere toelichting”, aldus de zegsman.
Aegon zegt de door Dexia aangespannen procedure met vertrouwen tegemoet te zien. De bankverzekeraar is van mening dat de transactie „tussen de twee grote financiële instellingen correct tot stand is gekomen”. Al eerder had Aegon laten weten geen reden te zien om een voorziening te treffen voor een eventuele claim van Dexia. „Deze dagvaarding, die afgelopen maandag bij ons binnenkwam, brengt daar geen verandering in”, aldus directeur communicatie Jan Driessen.
Aegon overwoog in 2000 aanvankelijk Legio Lease buiten de verkoop te houden, omdat dit bedrijfsonderdeel een enorm hoge winstbijdrage leverde. Dexia hield echter vast aan overname van Labouchere in zijn geheel. „Dexia wist heel goed waar het aan begon. De producten van Legio Lease waren bekend. We hebben ze niet achter de rug gehouden. Legio adverteerde er in die tijd paginagroot mee”, zegt Driessen.
De acquisitie van Labouchere voor € 0,9 miljard draaide voor Dexia uit op de miskoop van de eeuw. Met de scherpe daling van de aandelenbeurzen meldden zich in de jaren na de overname steeds meer ontevreden klanten aan de balie van de bank. Stuk voor stuk klagers die van mening zijn vals te zijn voorgelicht door Legio Lease over de risico´s van het beleggingsproduct.
Vrijwel niemand had zich gerealiseerd dat bij tegenvallende beleggingsresultaten een schuld aan de bank zou kunnen ontstaan, in plaats van de voorgespiegelde rendementen. Inmiddels hebben zich ruim dertigduizend klanten verenigd in de ´Stichting Leaseverlies´ om hun gezamenlijke verlies van naar schatting honderden miljoenen euro´s op Dexia te verhalen. Met het terugdraaien van de verkoop van Labouchere lijkt Dexia zowel aan te sturen op een terugvordering van de overnameprijs als het doorschuiven van schadeclaims naar Aegon.
Volgens William Schonewille, raadsman van de gedupeerde leaseklanten, heeft de dagvaarding van Dexia echter geen enkele invloed op de vordering die de Stichting Leaseverlies heeft op Dexia. „Zelfs als de verkoop inderdaad wordt teruggedraaid, blijft onze vordering op de vennootschap Dexia Nederland van kracht.”
Schonewille vindt het voor de hand liggend dat Dexia een poging doet om Aegon aan te spreken op de schade die het nu boven het hoofd hangt. „Een groot deel van de misleidende aandelenleaseproducten is verkocht in de periode vóór de verkoop aan Dexia. Logisch dat zij de verkopende partij vragen de betreffende vorderingen te betalen.”
Aegon distantieert zich van claims die klanten met contracten van vóór 2000 hebben ingediend. „Dat zijn vrijwel allemaal goudzoekers, op enkele schrijnende gevallen na. Stuk voor stuk wisten zij onder welk contract zij hun handtekening zetten. Natuurlijk is er ook bij ons hier en daar sprake geweest van hard selling. Als daarbij fouten zijn gemaakt moet dat snel en op individuele basis opgelost worden”, aldus Driessen. Verwacht wordt dat het Frans-Belgische moederbedrijf van Dexia Nederland vandaag tijdens de presentatie van haar kwartaalcijfers in Parijs bekend zal maken welke voorziening het heeft getroffen om de Nederlandse Legioclaims te kunnen betalen.
Het bestuur van de Stichting Leaseverlies komt vanochtend bijeen om zich te beraden over verdere stappen tegen Dexia. Aangenomen wordt dat de Stichting een civiele procedure tegen de bank zal starten als blijkt dat deze een voorziening neemt die te klein is om de schade van alle gedupeer den te kunnen betalen. Onder medewerkers van Dexia Bank ontstond gisteren onrust over mogelijke aanvullende reorganisatieplannen die het concern voor de Nederlandse dochter in voorbereiding heeft. Ruim een maand geleden kondigde Dexia een reorganisatie aan waarbij 170 banen worden geschrapt. Volgens ingewijden wordt gevreesd dat er nog meer banen zullen verdwijnen.

Aegon en Dexia

Re: Bericht uit de Financieele Telegraaf

Ongelezen bericht door Aegon en Dexia »

Dit kan een voordeel zijn voor de Lease contracten
als Aegon niet smen gaat werken met Dexia.
M.a.w. Dexia zal nu proberen met de haar beschikbare
gegevens Aegon te dwingen dwaling op te legen.
M.a.w. Dexia en de Lease beleggers zijn tot elkaar veroordeeld.
Willem Arnoud

Maarten

Re: Bericht uit de Financieele Telegraaf

Ongelezen bericht door Maarten »

Wat ik niet snap is het volgende:
"Volgens William Schonewille, raadsman van de gedupeerde leaseklanten, heeft de dagvaarding van Dexia echter geen enkele invloed op de vordering die de Stichting Leaseverlies heeft op Dexia. „Zelfs als de verkoop inderdaad wordt teruggedraaid, blijft onze vordering op de vennootschap Dexia Nederland van kracht.” "

De stichting heeft toch een vordering op Labouchere? Labouchere is een rechtspersoon. Als deze dan verkocht wordt dan gaat de vordering toch gewoon mee???

groet, Maarten (very confused)

Gesloten