http://www.sp.nl/interact/tegenspraak/t ... g_code=105
Nederland Fraudeland
Vele schandalen en fraudezaken zijn de laatste tijd aan het licht gekomen. De HBO-fraude, het UWV-schandaal, de faillissementsfraude, bouwfraudes, prijsafspraken bij huizenveilingen, boekhoudschandalen. Het lijkt wel ‘Nederland Fraudeland’ te worden. Wat is er mis met de publieke moraal en wat moet daaraan gebeuren?
Nog een grote fraudezaak, waar de overheid het hare van zou moeten weten; dan wel haar verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Koersplan, Legiolease etc. en wat gigant Aegon daarmee te maken zou kunnen hebben. Het direct onder onduidelijke voorlichting stelen van goedwillende burgers. Rechtzaken lopen inmiddels. Grootouders, papa's en mama's zijn onder de valse voorwenselen in zee gegaan met Legiolease/Koersplan. Het zogenoemde groeisparen blijkt een groot bedrog. De lollie "nu vast sparen/wat opzij zetten voor de toekomst/eventuele studie als de (klein)kinderen wat groter zijn" is erg zuur, als je achteraf blij moet zijn niet te hoeven bijbetalen en geen cent terugkomt. In de veronderstelling een goede spaarregeling af te sluiten zetten vele burgers een paar jaar geleden of ineens 15.000 gulden of meer opzij, of verbonden zich voor minimaal 75 gulden p/mnd. Is e.e.a. goed uitgelegd? Wisten de maatschappijen zelf wel welk risico ze mensen lieten lopen? Waarom zijn er zoveel mensen ingestapt? Waren zovelen massaal dom, of deugde de voorlichting massaal niet? Waarschijnlijk is dat de burgers nu opdraaien voor enorme denkfouten van een aantal economen (in tijd van Mike Leason en de beruchte derivatenhandel) van grote financiele ondernemingen!!! Helaas de burger is klein en de financiele instelling is groot.
http://www.hannypalmen.web-log.nl/index.log?ID=1131568
Van solidariteit naar recht van de sterkste
Al gezien? Die reclames van verzekeringsadviseurs die bij je langs komen om je VUT/pre-pensioen te regelen? Het is een gat in de markt, nu het kabinet alle sociale verworvenheden afbreekt. Het is niet zomaar, er zit een ideologie achter. De ideologie van neoliberalisme, waar een hele strategie voor is uitgestippeld, onder meer door grote wereldleiders, die in de jaren negentig samen met de multinationals om tafel zaten om als het ware 'de wereld en haar bevolking te verdelen en in te delen'. Ieder moet zijn of haar eigen verantwoordelijkheid nemen en wanneer je strakjes niet eerder kan stoppen met werken, nou, dat is dan mooi je eigen schuld, had je je maar moeten verzekeren (op zijn Engels noemen we dat: 'blaming the victim', waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan het feit dat we niet allemaal gezond en sterk zijn en een gevulde bankrekening hebben). Zo ontstaat ook steeds meer de mentaliteit van 'ieder voor zich en God voor ons allen', waarbij het recht van de sterkste gaat gelden. Dit is niet alleen in ons land, maar in heel Europa. Onder aanvoering van de VS, die allang hebben bewezen schijt aan de rest van de wereld te hebben. En waar niet alleen de arme(re) landen in onze wereld de dupe van worden, maar ook de minder kansrijken in de rijke westerse wereld.
En dan vindt het kabinet het gek dat de normen en waarden veranderen...wanneer je solidariteit weghaalt door allerlei maatregelen zoals het versoberen of afschaffen van sociale verworvenheden op bijna elk gebied, blijft er straks een jungle over. Je hoeft alleen maar in bepaalde wijken in de VS (en ook al in onze steden) te kijken waar dat toe leidt...en het kost de maatschappij straks meer aan criminaliteit, bestrijding ervan etc etc dan dat een beetje fatsoenlijke solidariteit in de vorm van bijvoorbeeld nutsvoorzieningen en sociale zekerheid zou kosten.
http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200107/topmanagers.stm
Nederland luilekkerland voor grootgraaiers
In Nederland strijken topmanagers bedragen op waar je duizelig van wordt. Met een dreigende – maar loze – uittocht naar Amerika als excuus, graaien ze zich rijk aan salarissen, opties en bonussen. En hun vriendjes laten ze flink mee schransen uit de rijk gevulde ruif. Dat alles over de rug van de burgers gaat, is voor het kabinet nog steeds geen aanleiding voor maatregelen. En dus verrijkt ‘het wereldje’ zichzelf elk jaar weer meer. ‘Het is pure marktmacht. Eigenlijk is de vraag niet eens leuk meer. Wat zou je doen met 22 miljoen gulden per jaar, oftewel 100.000 gulden per werkdag? Ieder mens droomt wel eens van een glanzende BMW, een zonnige vakantie op de Bahama's of een mooi landhuis met zwembad. Maar hoeveel auto's, vakanties en huizen kun je kopen voor 22 miljoen? Aegon-topman Donald Shepard zal het wel weten. Hij beurde vorig jaar namelijk 22 miljoen. Zijn collega P. van de Geijn moest het doen met ongeveer de helft en wordt op de voet gevolgd door C. van der Hoeven en J. Andreae van Ahold, die jaarlijks respectievelijk 9,7 en 7,2 miljoen opstrijken.