LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] hoe zuiver is DSI

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
JOOST1
Berichten: 364
Lid geworden op: 05 jul 2003 21:18

Re: hoe zuiver is DSI

Ongelezen bericht door JOOST1 »

DIT IS WEL EEN BELANGRIJKE REGEL

7.3.2 De Geregistreerde dient zorgvuldig onderzoek te doen naar de financiële situatie van de cliënt, alvorens beleggingsadviezen te geven of voor zijn cliënt uit hoofde van vermogensbeheer beleggingsbeslissingen te nemen. Hij houdt in zijn beleggingsadviezen en -beslissingen rekening met de beleggingservaringen en -doelstellingen van zijn cliënt.

croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

Re: hoe zuiver is DSI

Ongelezen bericht door croosjes »

AFM toezichtslijn

Iedereen die een vraag, een klacht of een opmerking heeft over sparen, lenen, beleggen of verzekeren in Nederland kan terecht bij de Toezichtslijn van de AFM. Bijvoorbeeld als je wilt nagaan of een bepaalde instelling bij de AFM geregistreerd staat of als je meer wilt weten over een bepaalde wet. Ook als je vindt dat een financiële instelling onvoldoende informatie verstrekt heeft of als je een vorm van misleidende reclame over financiële producten tegenkomt, kun je dat melden bij de Toezichtslijn.
Je kunt de Toezichtslijn op werkdagen bellen tussen 09.00 tot 17.00 uur. De kosten bedragen 0,35 euro per gesprek.

De Toezichtslijn van de AFM: 0900 - 5400 540

De Toezichtslijn maakt deel uit van de afdeling Publiekvoorlichting. Je kunt de afdeling Publieksvoorlichting ook schriftelijk bereiken of via [email protected].

Postadres

Autoriteit Financiële Markten
t.a.v. afdeling Publieksvoorlichting
Postbus 11723
1001 GS AMSTERDAM


meer informatie over dit onderwerp:

croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

Re: hoe zuiver is DSI

Ongelezen bericht door croosjes »

Aanbevelingen en adviezen

Aanbevelingen en adviezen behoren tot de vier communautaire rechtsinstrumenten, maar zijn niet verbindend en hebben een declaratoir karakter.







Acquis communautaire

Het "acquis communautaire" (communautaire verworvenheden) betreft de gemeenschappelijke onderbouw van rechten en plichten die alle lidstaten uit hoofde van de Europese Unie bindt. Tot het acquis communautaire, dat onophoudelijk in ontwikkeling is, behoren:



de strekking, de beginselen en de politieke doelstellingen van de Verdragen;
de op grond van de Verdragen aangenomen wetgeving en de jurisprudentie van het Hof van Justitie;
de verklaringen en resoluties die in het kader van de Unie zijn aangenomen;
de besluiten uit hoofde van het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid;
de besluiten die op het terrein van justitie en binnenlandse zaken zijn overeengekomen;
de internationale overeenkomsten die de Gemeenschap heeft gesloten, alsook de overeenkomsten die de lidstaten onderling op beleidsterreinen van de Unie zijn aangegaan.
Naast het eigenlijke Gemeenschapsrecht omvat het acquis communautaire dus allerlei besluiten die uit hoofde van de tweede en de derde pijler van de Europese Unie zijn vastgesteld en vooral de gemeenschappelijke doelstellingen van de Verdragen.
Aspirant-lidstaten moeten het acquis communautaire aanvaarden vooraleer zij tot de Europese Unie kunnen toetreden. Uitzonderingen en afwijkingen op het acquis zijn uitzonderlijk en hebben een beperkte draagwijdte. De Unie heeft zich tot doel gesteld het acquis volledig te handhaven en verder te ontwikkelen. Zij kan er in geen geval op terugkomen.






Actieplan Financiële Diensten

Op 11 mei 1999 heeft de Europese Commissie een actieplan goedgekeurd waarin een serie beleidsdoelstellingen en specifieke maatregelen werd gepresenteerd om de interne markt voor financiële diensten te verbeteren. Het actieplan stelt richtinggevende prioriteiten en tijdspaden vast voor wetgevende en andere maatregelen. De maatregelen hebben tot doel:



de EU toe te rusten met een wetgevend apparaat dat op nieuwe uitdagingen op regelgevingsgebied is berekend;
de resterende belemmeringen voor de integratie van de kapitaalmarkten op te heffen teneinde de kosten om op de EU-markten kapitaal aan te trekken tot een minimum te beperken;
zowel afnemers als aanbieders van financiële diensten ongehinderd te laten profiteren van de commerciële kansen die een ééngemaakte financiële markt te bieden heeft, waarbij tegelijkertijd een hoog niveau van consumentenbescherming wordt gegarandeerd;
nauwere samenwerking tussen de toezichthoudende autoriteiten aan te moedigen; en
een geïntegreerde Europese infrastructuur tot stand te brengen ter ondersteuning van de transacties op de financiële retail- en wholesalemarkten.

croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

Re: hoe zuiver is DSI

Ongelezen bericht door croosjes »

15 okt 2003
AMSTERDAM (ANP) -

Veel bedrijven beseffen niet dat de nieuwe Wet financiële dienstverlening (Wfd) ook hen zal raken. Niet alleen de financiële tussenpersonen pur sang vallen onder de wet. Ook de autodealer die kopers in termijnen laat betalen, zal zich aan de nieuwe regels moeten houden.


Die waarschuwing deed de financieel toezichthouder AFM woensdag de deur uitgaan. "Er zullen meer partijen onder deze wet vallen dan nu gedacht wordt", aldus AFM-voorzitter A. Docters van Leeuwen. "Het gaat hier om tienduizenden bedrijven."


De Wfd stelt eisen aan aanbieders van financiële producten en is onder meer bedoeld om het vertrouwen van consumenten te vergroten. Bedrijven en tussenpersonen die financiële producten, zoals verzekeringen en kredieten, verkopen moeten zich houden aan regels over deskundigheid, integriteit en zorgplicht. Het toezicht op de nieuwe wet ligt bij de AFM.


Alle bedrijven die een financieel product aan de man brengen, hebben daartoe volgend jaar een vergunning nodig. "Dat geldt dus ook voor de witgoedhandelaar die een verzekering verkoopt om de garantie op je koelkast mee te verlengen. En de dealer moet zich afvragen of de klant het krediet voor een auto wel aankan", aldus Docters van Leeuwen. De autohandelaar zal daarom moeten controleren of een koper niet tot zijn nek in de schulden zit en wel voldoende verdient.


De AFM zal het toezicht op de wet wel "proportioneel" uitvoeren, zo stelde de voorzitter. Een witgoedhandelaar die een garantie verlengd wordt niet zo dicht op de huid gezeten als een verzekeringstussenpersoon of een hypotheekadviseur. Daarnaast werken detaillisten die op krediet verkopen op de achtergrond vaak samen met een financieringsmaatschappij. De nieuwe wet geldt dan voornamelijk voor de betrokken maatschappij. "De winkels moeten zich uiteraard aan regels houden, maar de financier is dan ons eerste aanspreekpunt. Bij bijvoorbeeld de Rabobank spreken we ook allereerst met het hoofdkantoor en niet meteen met de filialen", zei Docters van Leeuwen.


De wet zou eigenlijk per 1 april van kracht worden. Inmiddels is de invoering opgeschoven naar juni. De AFM studeert nog op de vraag of er een overgangsregeling moet komen voor de betrokken bedrijven, zodat ze de wet geleidelijk kunnen invoeren.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden. e-mail: [email protected]

Getsie

Re: hoe zuiver is DSI

Ongelezen bericht door Getsie »

Ik vraag me af wanneer die gedragscode wordt toegepast. Volgens mij staat dit op het toiletpapier dat ze daar gebruiken.

Gesloten