LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door willy59 »

Datum uitspraak: 14-07-2004
Datum publicatie: 16-09-2004
Rechtsgebied: Handelszaak
Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie: Overeenkomst van aandelenlease. Rechtbank is voorlopig van oordeel dat de Winstverdriedubbelaar een krediettransactie is in de zin van artikel 1 aanhef en onder a Wck (Wet op het consumentenkrediet).





Uitspraak

Rechtbank Arnhem
Sector civiel recht


Zaak-/rolnummer: 104576 / HA ZA 03-1616
Datum vonnis: 14 juli 2004


Vonnis

in de zaak van

de naamloze vennootschap
DEXIA BANK NEDERLAND N.V.,
gevestigd te Amsterdam,
eiseres,
procureur mr. N.L.J.M. Rijssenbeek,

tegen

X,
wonende te A,
gedaagde,
procureur mr. F.J. Boom,

In dit vonnis zullen partijen Dexia en X worden genoemd.


1. Het verloop van de procedure

Voor het verloop van de procedure tot het tussenvonnis van 28 april 2004 wordt naar dat vonnis verwezen. Daarna heeft X
een conclusie houdende exceptie van onbevoegdheid/incidentele conclusie tot verwijzing ex artikel 71 lid 2 Rv. tevens conclusie van antwoord genomen en Dexia een conclusie van antwoord in het incident.
Vervolgens is vonnis bepaald.


2. Het geschil in het incident

2.1 Voor alle weren werpt X de exceptie van onbevoegdheid op en concludeert zij tot verwijzing naar de sector kanton van deze rechtbank. Daartoe voert X het volgende aan.
De onderhavige effectenlease-overeenkomst dient te worden gekwalificeerd als een huurkoopovereenkomst. Geschillen omtrent huurkoopovereenkomsten behoren tot de competentie van de sector kanton.

2.2 Dexia voert in het incident gemotiveerd verweer. Daarop zal de rechtbank, voor zover van belang, onder de beoordeling ingaan.


3. De verdere beoordeling

in het incident
3.1 De bank merkt op zichzelf te terecht op dat X voor de tweede maal een incidentele vordering instelt. Daaromtrent merkt de rechtbank op dat geen rechtsregel dit verbiedt. Dexia doet dan ook terecht geen beroep op de niet-ontvankelijkheid van X.

3.2 Voor de kwalificatie van een overeenkomst als huurkoopovereenkomst is vereist dat sprake is van koop en verkoop op afbetaling. Dexia betwist dat de overeenkomst tussen partijen als een overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling gekwalificeerd kan worden. De overeenkomst tussen Dexia en X is dus geen huurkoopovereenkomst, aldus Dexia. Met betrekking tot dit verweer overweegt de rechtbank het volgende.

3.3 De bepalingen van Titel 5A van Boek 7A BW (koop op afbetaling en huurkoop) zijn op koop op afbetaling of huurkoop van aandelen van toepassing voor zover dat in overeenstemming is met de aard van het recht (artikel 7A:1576 lid 5 BW). Naar het oordeel van de rechtbank is de aard van het aandeel in ter beurze verhandelbare fondsen als ABN Amro, Ahold en ING zodanig dat de bepalingen van titel 7A.5A BW toepasselijk zijn op koop op afbetaling en huurkoop van aandelen. De WinstVerDriedubbelaar is echter naar het oordeel van de rechtbank om in elk geval twee redenen niet te beschouwen als huurkoop van aandelen.

3.4 Huurkoop is in artikel 7A:1576h lid 1 BW als volgt gedefinieerd: “Huurkoop is de koop en verkoop op afbetaling, waarbij partijen overeenkomen, dat de verkochte zaak niet door enkele aflevering in eigendom overgaat, maar pas door vervulling van de opschortende voorwaarde van algehele betaling van wat door de koper uit hoofde van de koopovereenkomst verschuldigd is.” Huurkoop is een bijzondere vorm van koop op afbetaling, die in artikel 7A:1576 lid 1 BW als volgt is gedefinieerd: “Koop en verkoop op afbetaling is de koop en verkoop, waarbij partijen overeenkomen dat de koopprijs wordt betaald in termijnen, waarvan er twee of meer verschijnen, nadat de verkochte zaak aan de koper is afgeleverd.” Koop op afbetaling is weer een bijzondere vorm van de koopovereenkomst, die als wezenskenmerk heeft dat de verkoper verplicht is de eigendom van de zaak - of het vermogensrecht - over te dragen (artikel 7:9 lid 1 BW; vgl. artikel 7:47 BW).

3.5 Naar het oordeel van de rechtbank strekt de WinstVerDriedubbelaar niet tot (eigendoms-)overdracht van de aandelen. Aan het einde van de looptijd van de overeenkomst heeft de klant de keuze tussen verlenging van de overeenkomst, uitlevering van de aandelen onder aflossing van de lening of verkoop van de aandelen onder verrekening van de opbrengst met de lening en hetzij uitkering van het surplus, hetzij aflossing van de restschuld. In de praktijk kiezen bijna alle klanten voor verkoop van de aandelen onder verrekening van de opbrengst met de lening. Dit wordt ook aanbevolen in de brochure (p. 2 en 3): ”Na drie jaar kunnen uw aandelen worden verkocht. U ontvangt dan de volledige verkoopopbrengst, slechts onder aftrek van de aankoopprijs. U krijgt dan niet alleen de koerswinst over uw eerste aandelenpakket uitbetaald, maar diezelfde koerswinst ook over uw tweede én uw derde pakket. Belastingvrij!”. Ook alle rekenvoorbeelden gaan uit van verkoop van de aandelen na drie jaar. De strekking van de WinstVerDriedubbelaar is daarom dat de klant gedurende de looptijd van de WinstVerDriedubbelaar de aandelen least, na drie jaren de koerswinst incasseert en de aandelen weer verkoopt. Daarmee beantwoordt de WinstVerDriedubbelaar niet aan de kenmerken van koop, die ziet op (eigendoms-)verkrijging door de koper, en daarmee evenmin aan die van huurkoop.

3.6 Deze conclusie wordt niet anders, omdat op enkele plaatsen in de overeenkomst is bepaald dat de klant van rechtswege eigenaar wordt onder de opschortende voorwaarde dat hij aan alle verplichtingen tegenover Dexia heeft voldaan (artikel 5 van de overeenkomst en artikel 2 van de bijzondere voorwaarden effecten lease). In de praktijk, en ook in dit geval, worden deze bepalingen immers niet nageleefd, doordat nagenoeg altijd verkoop van de aandelen plaatsvindt.

3.7 In de tweede plaats betaalt de klant gedurende de looptijd van de WinstVerDriedubbelaar met zijn maandtermijnen slechts rente over de lening. Hij lost niets van de lening af. Aan het einde van de looptijd is de lening nog even groot als aan het begin. Zou de klant op dat moment de aandelen willen verwerven, dan zou hij opnieuw en voor de volledige aankoopsom financiering moeten vinden. Dit betekent dat aan de WinstVerDriedubbelaar het wezenskenmerk van koop op afbetaling ontbreekt, namelijk betaling van de koopsom in termijnen. Dat brengt ook mee dat er geen sprake is van huurkoop.

3.8 De WinstVerDriedubbelaar wijkt zozeer af van huurkoop, dat zij ook niet de strekking van huurkoop heeft (artikel 7A:1576h lid 2 BW): er is geen verplichting tot (eigendoms-)overdracht en er is geen sprake van afbetaling.

3.9 De rechtbank, sector civiel, acht zich bevoegd en zal de zaak dan ook niet verwijzen naar de sector kanton. De rechtbank zal de incidentele vordering afwijzen met veroordeling van X in de kosten van het incident.

in de hoofdzaak
3.10 Partijen hebben zich niet uitgelaten over de betekenis voor deze zaak van de Wet op het consumentenkrediet (hierna: de Wck) en de Richtlijn 87/102/EEG van de Raad van 22 december 1986 betreffende de harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen der Lidstaten inzake het consumentenkrediet, Pb EG 1987 L 42/48, zoals gewijzigd bij de richtlijnen 90/88/EEG van 22 februari 1990, Pb EG 1990 L 61/14 en 98/7/EEG van 16 februari 1998, Pb EG 1998 L 101/17 (hierna: de Richtlijn).

3.11 De Wck dient mede ter omzetting van de Richtlijn. In artikel 1 lid 2 aanhef en onder c Richtijn is het begrip “kredietovereenkomst” als volgt gedefinieerd:
“een overeenkomst waarbij een kredietgever aan een consument in de vorm van uitstel van betaling, van een lening of van een andere soortgelijke financieringsregeling, krediet verleent of toezegt.”

3.12 Deze definitie is naar het voorlopige oordeel van de rechtbank zo ruim, dat een overeenkomst als de WinstVerDriedubbelaar, waarin Dexia de klant met geleend geld in staat stelt te beleggen in aandelen, als een kredietovereenkomst moet worden aangemerkt. Dexia verleent immers aan de klant door middel van een lening krediet ter hoogte van de aankoopwaarde van de aandelen.

3.13 De Richtlijn is tweemaal object van evaluatie door de Europese Commissie geweest (zie het verslag van 11 mei 1995 COM(95)117 en het working paper van 8 juli 2001, te vinden op de website van de Europese Commissie, http://europa.eu.int/comm/consumers/cons int/fina serv/cons directive/cons cred1a nl.pdf). Op 11 september 2002 heeft de Commissie een voorstel gedaan voor een richtlijn van het Europese Parlement en de Raad betreffende de harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten betreffende consumentenkrediet, COM(2002)443, waarover het Europees Sociaal en Economisch Comité op 16 en 17 juni 2003 advies heeft uitgebracht (Pb EG C 234/1). In deze documenten wordt geen aandacht geschonken aan de vraag of beleggen met geleend geld valt binnen de reikwijdte van de (huidige) Richtlijn. Uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (bijvoorbeeld de arresten van 23 maart 2000, C-208/98, Berliner Kindl Brauerei en van 4 maart 2004, C-264-02, Cofinaga) kan evenmin worden afgeleid of beleggen met geleend geld binnen de reikwijdte van de Richtlijn valt. Deze bronnen leveren daarom geen aanwijzing op dat het niet de bedoeling is dat een overeenkomst, waarin de ene partij de andere partij in staat stelt met geleend geld te beleggen, buiten de reikwijdte van de definitie van het begrip “kredietovereenkomst” in de zin van artikel 1 lid 2 aanhef en onder c Richtlijn valt.

3.14 Het wetsvoorstel tot vaststelling van de Wck is ingediend op 19 november 1986. Dat was kort voor de vaststelling op 22 december 1986 van de Richtlijn. Bij de definitie van het begrip “krediettransactie” in artikel 1 aanhef en onder a Wck kon daarom nog geen rekening worden gehouden met de definitie van het begrip “kredietovereenkomst” in de Richtlijn. In artikel 1 aanhef en onder a Wck zijn de drie varianten van het begrip “krediettransactie” gedefinieerd:
“krediettransactie: iedere overeenkomst en ieder samenstel van overeenkomsten met de strekking dat
1° door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer) een geldsom ter beschikking wordt gesteld en de tweede partij aan de eerste partij een of meer betalingen doet,
2° door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer) het genot van een roerende zaak wordt verschaft of een bij algemene maatregel van bestuur aangegeven dienst wordt verleend en de tweede partij aan de eerste partij een of meer betalingen doet,
3° door of vanwege de eerste partij (de kredietgever) aan de tweede partij (de kredietnemer), dan wel ten behoeve van deze aan een derde partij (de leverancier) een geldsom ter beschikking stelt ter zake van het verschaffen van het genot van een roerende zaak of het verlenen van een bij algemene maatregel van bestuur aangegeven dienst en de tweede partij aan de eerste partij of aan de derde partij een of meer betalingen doet”.

3.15 In artikel 1 aanhef en onder d Wck wordt een geldkrediet gedefinieerd als een krediettransactie als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder a, 1° Wck. In artikel 1 aanhef en onder e Wck wordt goederenkrediet gedefinieerd als een krediettransactie als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder a, 2° en 3° Wck. Er worden dus drie vormen van krediettransacties onderscheiden:
“het zuivere geldkrediet, waarbij altijd slechts twee partijen bij betrokken zijn (variant 1°), goederenkrediet, waarbij twee partijen zijn betrokken (variant 2°) en goederenkrediet, waarbij drie partijen zijn betrokken (variant 3°) (Bijl. TK 19 785 (1986-1987) nr. 3 MvT p. 69).

3.16 Over het geldkrediet wordt in de toelichting het volgende opgemerkt:
De meest voorkomende vormen hiervan zijn de persoonlijke lening, al dan niet door zekerheid gedekt, en het doorlopend geldkrediet.
(...)
De prestatie die de kredietgever levert, is het ter beschikking stellen van een geldsom. De vorm waarin het geld ter beschikking gesteld wordt, is voor de toepasselijkheid van deze wet niet relevant. Zo is niet relevant of het geld “chartaal” ter hand wordt gesteld, of giraal aan de kredietnemer wordt overgemaakt. Bij doorlopend geldkrediet stelt de kredietgever de kredietnemer een bepaalde financiële ruimte ter beschikking, waarbinnen deze in de tijd gespreid geldsommen kan opnemen” (Bijl. TK 19 785 (1986-1987) nr. 3 MvT p. 69).

3.17 Uit deze passage lijkt te volgen dat de wetgever het geldkrediet opvat als een transactie, waarbij de kredietgever daadwerkelijk een geldsom aan de kredietnemer ter beschikking stelt, hetzij door de kredietsom contant aan hem uit te keren of naar hem te gireren, hetzij door de opening ten behoeve van de kredietnemer van een kredietfaciliteit, waarover de kredietnemer naar eigen inzicht kan beschikken.

3.18 De nationale wetgever heeft geen aanleiding gezien de definitie van “krediettransactie” bij nota van wijziging te wijzigen in verband met de vaststelling van de Richtlijn en de daarin voorkomende definitie van “kredietovereenkomst”.

3.19 In het onlangs ingediende wetsvoorstel voor een Wet financiële dienstverlening - hierna: Wfd - is het begrip “krediettransactie” in artikel 1, aanhef en onder r als volgt gedefinieerd:
“krediet: geldkrediet of goederenkrediet, waarbij wordt verstaan onder:
1° geldkrediet: het aan een consument ter beschikking stellen van een geldsom, waarbij de consument gehouden is ter zake een of meer betalingen te verrichten;
2° goederenkrediet: het aan een consument verschaffen van het genot van een roerende zaak of een effect of het verlenen van een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen dienst, dan wel het aan een consument of een derde ter beschikking stellen van het genot van een roerende zaak of een effect of het verlenen van een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen dienst, waarbij de consument gehouden is ter zake een of meer betalingen te verrichten” (Bijl. TK 29 507 (2003-2004) nr. 2, p. 3)

3.20 In de Memorie van Toelichting is over de definitie opgemerkt:
“De definitie van krediet is gebaseerd op de omschrijving van artikel 1, onderdeel a, van de Wck. Zowel goederen- als geldkrediet vallen onder het begrip “krediet”. Door aan de definitie van goederenkrediet het verschaffen van het genot van een effect toe te voegen worden producten bestaande uit een beleggingselement en een kredietelement, zoals als effectenlease producten, voor wat het kredietelement betreft expliciet onder de reikwijdte van het wetsvoorstel gebracht. Buiten deze toevoeging is met de in het wetsvoorstel gehanteerde terminologie niet bedoeld een verschil aan te brengen in de reikwijdte van de definitie ten opzichte van de Wck” (idem, nr. 3, p. 71).

3.21 Uit dit citaat lijkt te volgen dat de regering er van uitgaat dat effectenleaseproducten niet onder de huidige Wck vallen. De toevoeging van het verschaffen van het genot van een effect wordt immers aangeduid als een verandering van de reikwijdte van de definitie ten opzichte van de huidige Wck. Uit het gebruik van het woord “expliciet” zou echter ook kunnen worden afgeleid dat de regering in het midden laat of een overeenkomst tot verschaffing van het genot van een effect ook nu al onder de reikwijdte van de Wck valt.

3.22 Omdat partijen in hun debat geen aandacht hebben geschonken aan de relevantie van de Richtlijn en de Wck voor de onderhavige zaak, nodigt de rechtbank partijen uit hun standpunt daaromtrent voorafgaande aan de comparitie alsnog kenbaar te maken. De rechtbank verzoekt partijen zulks te doen per brief, die zij uiterlijk twee weken tevoren in fotokopie aan de andere partij en aan de rechtbank dienen toe te zenden.

3.23 Er zal een comparitie van partijen worden belegd om inlichtingen over de zaak te vragen, waarbij de rechtbank zich in het bijzonder zal richten op de omstandigheden waaronder de overeenkomst tot stand gekomen is alsmede op de persoonlijke situatie van X en op onderzoek of partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden. Daarbij kan de mogelijkheid van verwijzing naar een mediator aan de orde komen. Voor de comparitie is twee uur uitgetrokken.

3.24 De partijen wordt verzocht de stukken waarop zij tijdens de comparitie een beroep willen doen, uiterlijk twee weken tevoren in fotokopie aan de andere partij en aan de rechtbank toe te zenden.

3.25 Ter bevordering van een voortvarende afwikkeling van de procedure moeten de partijen erop voorbereid zijn dat de rechtbank een mondeling tussenvonnis, bijvoorbeeld tot een bewijsopdracht of deskundigenonderzoek, kan wijzen overeenkomstig art. 232, tweede lid, aanhef en onder a, Rv.

3.26 Ter comparitie kan aan de orde komen wie de partijen eventueel als deskundige(n) benoemd willen zien.

3.27 Hoger beroep van dit vonnis staat slechts open tegelijk met dat van het eindvonnis (art. 337, tweede lid, Rv.). Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.


De beslissing

De rechtbank:

in het incident
verklaart zich bevoegd van de hoofdzaak kennis te nemen en wijst de incidentele vordering af,

veroordeelt X in de kosten van het incident, tot heden aan de zijde van Dexia begroot op € 331,--,

in de hoofdzaak
bepaalt dat de partijen, vergezeld van hun advocaten, voor de rechtbank (mr. O. Nijhuis) zullen verschijnen in het Paleis van Justitie te Arnhem aan de Walburgstraat 2-4 om inlichtingen over de zaak te geven en te laten onderzoeken of de partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden, op een door de rechtbank vast te stellen datum en tijd (in beginsel op een dinsdag),

verwijst de zaak naar de tweede rolzitting na de dag waarop dit vonnis is uitgesproken, voor het opgeven van de verhinderdagen van de partijen en hun advocaten in de maanden oktober 2004 tot en met december 2004, waarna dag en uur van de comparitie zullen worden bepaald,

bepaalt dat bij gebreke van de gevraagde opgave(n) de rechtbank het tijdstip van de comparitie zelfstandig zal bepalen,

bepaalt dat na de vaststelling van het tijdstip van de comparitie dit in beginsel niet zal worden gewijzigd,

bepaalt dat X dan in persoon aanwezig zal zijn en dat Dexia dan vertegenwoordigd zal zijn door iemand die van de zaak op de hoogte is en hetzij rechtens hetzij op grond van een bijzondere schriftelijke volmacht bevoegd is haar te vertegenwoordigen,

verzoekt de tijdige toezending van de stukken zoals onder 3.22 en 3.24 bedoeld,

verstaat dat hoger beroep van dit vonnis alleen mogelijk is tegelijk met dat van het eindvonnis,

houdt iedere verdere beslissing aan.


Dit vonnis is gewezen door mr. O. Nijhuis en uitgesproken in het openbaar op 14 juli 2004.


de griffier de rechter
Laatst gewijzigd door willy59 op 17 sep 2004 14:28, 2 keer totaal gewijzigd.

willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door willy59 »

Wie kan mij hier uitleg over geven
Ik snap het even niet

Willy

J.E.W. van de Beek
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jul 2004 18:42

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door J.E.W. van de Beek »

Aan Wlly,

Beste Willy,
Ik, Jan van de beek snap er ook nog geen hout van!

Er zou toch een vervolg uitspraak komen dat, met name de WinstVerDriedubbelaar toch als een kredietovereekomst zal worden aangemerkt.!

Dus toen gezegd; Het druist in tegen de Wettelijke bepalingen die zijn vastgelegd t.a.v. een krediet aan gaan.

Wat en hoe nu verder? Jan van de Beek. [email protected]

Gaarne antwoord ,

Groeten, jan

zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door zoex »

Mensen, dit is het vervolg op die suffe rechter uit Arnhem, in Amsterdam is bepaald dat het wel huurkoop is en heeft Dexia dus gewoon verloren.
Niets aan de hand dus.

croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door croosjes »

jan enz.WCK richtlijnen hier moeten ze beter hun best op doen.En onderling door brief wisselling hun standpunten bekend maken aan elkaar en de rechtbank omtrend de WCK richtlijn en om hierna weer verder te kunnen gaan.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
3.22 Omdat partijen in hun debat geen aandacht hebben geschonken aan de relevantie van de Richtlijn en de Wck voor de onderhavige zaak, nodigt de rechtbank partijen uit hun standpunt daaromtrent voorafgaande aan de comparitie alsnog kenbaar te maken. De rechtbank verzoekt partijen zulks te doen per brief, die zij uiterlijk twee weken tevoren in fotokopie aan de andere partij en aan de rechtbank dienen toe te zenden.

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Joshua »

Hallo beste Forum leden (Lease puinhoop)
16 september en de Tros gooit een nieuwe kleur in hun website.
Onder toezicht van antoinette zullen de berichten zorgvuldig bekeken worden. :wink:
De firsse web pagina is hopelijk een goed teken in de strijd die de kommende maanden nog heviger zal worden. :)

:oops:
Met lege maag kun je beter niet gelijk de pen ter hand nemen dank je wel ad
Het gevacht wordt nog even uitgesteld maar we zijn er nog niet
Zoals verlangd zal er het nodige verweer voorbereid moeten doen.
Nemen de betrokken gedagvaardige mogelijk deel op op dit forum?

WcK alle lease constructies hebben GEEN recht op aankoop hoezo gebruikelijk verkoop?

bla bla heer nijhuis

Dit gedraai moet van tafel.
Primair wat in het contract staat zal aangetoond moeten worden.
Waarom moet de zwaar benadeelde bewijzen dat hij bij voorbaat van plan was te verkopen. Het is toch te idioot voor woorden dat bij rendement de klant moet besluiten te wachten tot er verlies optreedt, omdat anders voor wet er geen sprake is van koop op afbetaling.
De wereld op zijn kop zetten dat probeert de rechter nu hij door krijgt in de wet spraak een foute koers gevaren te hebben
wordt vervolgd! ...uitspraak was van 16 juli het wachten is op eind september.
Laatst gewijzigd door Joshua op 16 sep 2004 18:37, 1 keer totaal gewijzigd.

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Misschien zie ik het niet duidelijk. Maar dit vonnis is uitgesproken
op 14 juli. Het vonnis van de amsterdamse Rechtbank was toch 25 augustus, en dus later. Waar zijn we dan eigenlijk bang voor?

Lfs Ad
Laatst gewijzigd door ad snoeren op 16 sep 2004 18:30, 1 keer totaal gewijzigd.

willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door willy59 »

Ad

Nee hoor ik ben niet bang maar Arnhem doet hier een uitspraak over WCK
en dit was niet de zaak van een tijdje terug die een uitstel heeft van 4 weken.
hoe kan Arnhem dan al een uitspraak doen over WCK op 14-07-2004
terwijl daarover kortgeleden uitstel aan Dexia is verleend.

willy

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door peewee »

Gewoon nog even een paar dagen of weekjes wachten op een eindvonnis. Wordt een hele belangrijke uitspraak. Duimen dus (al is duimen net zo'n onzinnige bezigheid als bidden, echt helpen doet het nooit !)

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Joshua »

Geplaatst op 16 Sep 2004 18:36 door willy59

Hi wily,
jouw vraag is terecht wat doen we aan het verweer tegen de uitspraken van rechter die hun gezichtverlies willen redden.

Door de vele topic die over WcK er al zijn of nog komen mijn vreindelijk verzoek de naam van de topic met datum te voorzien.

Het wordt straks nog druk met de duizenden topic WcK uitspraak

bvd

Joshua

Maarten Banco
Berichten: 202
Lid geworden op: 15 jul 2003 12:31

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Maarten Banco »

Is er nog een andere WCK uitspraak dan behalve deze van rechtbank Arnhem van 14 juli?
Dit is toch de uitspraak waardoor iedereen nu in haleluja stemming verkeert aangaande (vermeende) toepasbaarheid van de WCK. Zo niet welke uitspraak was dat dan?

RuudVC
Berichten: 137
Lid geworden op: 01 mar 2004 23:07

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door RuudVC »

Klopt, er was nog een uitspraak in Arnhem.
Deze vond ik op de homepage van L. Blok: vonnis- en publicatiedatum 14-07-04 en dat is degene die jij bedoelt.
vr. groet, Ruud

Tomi
Berichten: 32
Lid geworden op: 07 aug 2003 22:41

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Tomi »

Goh, als het niet die Nijhuis is: http://www.trosradar.nl/forum/viewtopic.php?t=20030

Go figure :roll:

Maarten Banco
Berichten: 202
Lid geworden op: 15 jul 2003 12:31

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Maarten Banco »

Hoi Ruud,
Ja inderdaad. Dat is hem. Zelfde rechter, zelfde dag. Vandaar mijn verwarring.

Bedankt!
groet, Maarten

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Joshua »

De WinstVerDriedubbelaar is echter naar het oordeel van de rechtbank om in elk geval twee redenen niet te beschouwen als huurkoop van aandelen.

A Koop en verkoop op afbetaling is de koop en verkoop
Koop op afbetaling is weer een bijzondere vorm van de koopovereenkomst, die als wezenskenmerk heeft dat de verkoper verplicht is de eigendom van de zaak - of het vermogensrecht - over te dragen (artikel 7:9 lid 1 BW; vgl. artikel 7:47 BW).

B Naar het oordeel van de rechtbank strekt de WinstVerDriedubbelaar niet tot (eigendoms-)overdracht van de aandelen. Aan het einde van de looptijd van de overeenkomst heeft de klant de keuze


A is een gezocht argument om de vorige uitspraken te rechtvaardigen

B Natuurlijk heeft de klant de keuze (die overigens in de jaren voor boete vrije aflossing niet op redelijke voorwaarden kon)
Bij aandelen moet de klant vaak direct op de markt reageren. Dat in tijden van voorspoed het gebruikelijk was dat wel direct verkocht doet niet af het gegeven dat op een datum een overdracht van de koop moest plaatsvinden.

Wat een zoeken en wringen om maar niet tot de kern te willen komen dat de hele eigendoms constructie een voorop bedoeld macht middel was om te kunnen sjoemelen met opties niet gekocte aandelen en grote Inhouse verhandelingen.

wie volgt geef uw verweer nu dat is beter dan voor rechter.

willy59
Berichten: 432
Lid geworden op: 05 feb 2004 17:49

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door willy59 »

Ik ben er nog niet uit

14-7-2004 zegt Nijhuis geen WCK

Ongeveer 2 weken terug geeft Nijhuis Dexia 4 weken uitstel vanwege het aantonen dat het geen WCK is dat was ong (1 september)

willy

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: UITSPRAAK ARNHEM WCK 16 september

Ongelezen bericht door Joshua »

tsja komt tijd komt raad

tijd voor een .... :wink:

Gesloten