LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Cementvloer niet droog, wat nu?

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
SF.75
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2006 21:12

Cementvloer niet droog, wat nu?

Ongelezen bericht door SF.75 »

Hallo,
Wij hebben een nieuwbouwappartement gekocht waarvan de cementvloer half april gestort is. Wij hebben voor parket gekozen en de aannemer heeft ons gezegd dat het 3 tot 6 maanden zou duren voordat het parket gelegd zou kunnen worden, aangezien het vochtpercentage van de cementvloer tussen de 2% en 2,5% moet zijn.
Het is inmiddels eind sept. en we zitten pas op 3,2%. We wonen nu dus al zo'n 2 maanden op de cementvloer en dit is dus niet meer te doen, alles zit onder het stof. De aannemer zegt dat er een lijmlaagje geplaatst kan worden op de cementvloer zodat het parket direct geplaatst kan worden, alleen... wij moeten zelf die kosten (1250 euro) betalen.
Weet iemand of wij de kosten op de aannemer kunnen verhalen omdat hij ons verteld heeft dat het max. 6 maanden zou duren? (6 maanden zijn bijna om en het kan zeker nog 3 maanden duren)
En weet iemand of wonen op cementvloer schadelijk is voor de gezondheid?

Alvast bedankt!

santygo
Berichten: 540
Lid geworden op: 01 apr 2004 19:46

Re: Cementvloer niet droog, wat nu?

Ongelezen bericht door santygo »

Is die afwerkvloer 15 cm dik??? Een cementvloer droogt in twee fase's:

1) Chemische droging, dat is de verbinding waterstof en salpeter in de cement. Dit proces duurt 28 tot 30 dagen, ongeacht temperatuur of luchtvochtigheid.

Een meting na 30 dagen geeft een restvochtpercentage van ca 5,5 tot 6 gewichtprocent.

2) Die waarde moet (bij een zand-cementvloer) inderdaad terug tot onder de 2%. Dat proces is gewoon een kwestie van verdampen. Zorgen voor voldoende temperatuur EN ventilatie versnelt dat proces.
Er bestaan gespecialiseerde bedrijven die een vloer in twee weken kunnen drogen, bv Munters Droogtechniek. Wij werken regelmatig hiermee samen om tijdig te kunnen repareren na een waterschade.

Bij een normale dikte van de afwerkvloer (4 a 5 cm) duurt het bij voldoende temperatuur ca 6 tot 8 weken om onder de grens van ca 2 gewichtsprocenten restvocht te komen.

Het aanbrengen van een "lijmlaagje" of het zogenaamde "afpappen" van de cementvloer met pure cement zorgt er alleen maar voor dat het verdampen van het nog aanwezige restvocht ernstig vertraagd wordt.

Het betekent zeker NIET, dat de parketvloer dan opeens wel gelegd kan worden. Het restvocht komt er (vertraagd) toch wel uit, alleen in dat geval DOOR de parketvloer, met desastreuze gevolgen van dien.

Succes, een willekeurige parketspecialist.

SF.75
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2006 21:12

Re: Cementvloer niet droog, wat nu?

Ongelezen bericht door SF.75 »

Bedankt voor de snelle reactie!
Onze vloer is 10 cm dik.
De aannemer zou een soort filmlaagje kunnen aanbrengen, is dat hetzelfde als dat wat jij bedoelt? Ik zei lijmlaagje, maar het is een soort folie wat ze erop willen doen.
Ook zei de aannemer dat ze luchontvochtigers wilden plaatsen, maar die hebben we al een maand gehad en dit heeft nauwelijks geholpen. (veel kabaal en erg warm in het app.)
Kan het ook zijn dat ie zo slecht droogt door de isolatie die onder de vloer zit?
Ik hoor het graag van je!

santygo
Berichten: 540
Lid geworden op: 01 apr 2004 19:46

Re: Cementvloer niet droog, wat nu?

Ongelezen bericht door santygo »

10 cm is inderdaad wel erg dik, en veroorzaakt een langere droogtijd. Neemt niet weg dat dat ding na 10 à 12 weken droog genoeg zou moeten zijn.

Laat absoluut GEEN lijmlaag, filmlaag of wat voor laag dan ook op aanbrengen! Zoals ik al aangaf, uiteindelijk komt het restvocht er toch wel uit.

Bij een verlijmde parketvloer gaat het dan volkomen mis.

Bij een zwevende parketvloer, gelegd op een vochtscherm, gebeurt er niks met de vloer, maar dan gaat het restvocht zich uiteindelijk verspreiden en krijg je over een half jaar vochtproblemen in de muren.

Ik blijf het erg vreemd vinden, dat een dekvloer die in april gestort is, nu nog niet droog is. Ik zou gaan zoeken naar een oorzaak.

Leidingen in de dekvloer die kunnen lekken? (zou niet de eerste keer zijn)
Extreem hoge luchtvochtigheid in de woning, waardoor de dekvloer niet kan ademen? (leefgewoonte, ventilatieprobleem? Recirculatiesystemen werken vaak averechts)

Gesloten