Ik vroeg het Professor Theo Elzinga van de universiteit in Groningen, gespecialiseerd in de fysiologie van planten.
Quote:
Gelukkig is er een onderzoek gaande naar het vergaan van latex ballonnen in diverse weersomstandigheden, zoals in zout water, zoet water en op het droge. http://www.ballonnenexperiment.nl/oplat ... -2015/#topEigenlijk is de claim dat ballonnen net zo snel afgebroken worden als eikenbladeren niet zo heel erg ambitieus. Na ongeveer 3 maanden is nog maar 30 tot 40 % afgebroken onder vrij vochtige omstandigheden, waarbij al een laag vergaan blad (met daarin geschikte schimmels) aanwezig is en de vochtigheid vrij hoog is. Een droog eikenblad kan jaren blijven liggen en alleen maar verder uitdrogen. Tannines (de stoffen die uit eikenbast werden gewonnen om leer te looien -o.a. bedoeld om bederf tegen te gaan), komen ook in eikenblad voor en remmen de afbraak. Dus het is heel goed mogelijk dat ballonnen die uit latex bestaan op dezelfde langzame manier als eikenbladeren worden afgebroken.
Er wordt ook op de website van de groene ballon gesuggereerd dat 'feitelijke bewijzen ontbreken' dat latexresten dieren doden. Natuurlijk ontbreken die bewijzen, want geen weldenkend mens gaat een vogel opensnijden om te kijken of er misschien een stuk ballon inzit.
Ik hoop dat mensen gaan inzien dat er betere en natuurvriendelijkere opties zijn dan een ballonoplating tijdens een feest of op koningsdag.