LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Noodkreet aflossen spaarkrediet

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
retfokus

Noodkreet aflossen spaarkrediet

Ongelezen bericht door retfokus »

Ook wij zijn 5 jaar geleden zo stom geweest om een spaarkrediet af te sluiten bij de DSB bank. Door het "deskundig"advies van een van de medewerkers hebben wij toen deze vorm afgesloten. Het was namelijk de meest goede vorm van lenen en zelfs in het slechtse geval zouden we geen verlies lijden. Helaas de werkelijkheid is anders. Van onze spaarpolis is bijna niets over en lopen de schulden alleen maar op. Er werd ook gezegd dat je dit krediet zonder probleem over kon zetten naar een andere vorm als de bank zich niet aan zijn toegezegde belofte over winstpercentage kon voldoen. Dit werd ons mondeling medegedeeld omdat de voorwaarden pas opgestuurd werden na het tekenen van het contract. Voor de duidelijkheid de spaarpolis is van Hollands welvaren. Mondelingen toezeggingen zijn voor mij net zo bindend als schriftelijke. We zijn al 2 jaar aan het proberen om dit spaarkrediet om te zetten in een doorlopend krediet of in een andere vorm omdat wij straks niet meer aan onze betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Wie helpt ons want wij zijn zo'n beetje ten einde raad.Alle tips zijn welkom. Maar vooral goed advies.
Groeten A&M

Gast

Re: Noodkreet aflossen spaarkrediet

Ongelezen bericht door Gast »

een spaarkrediet is al een doorlopend krediet

wat afgesloten wordt bij een 'spaarkrediet' is:

1) doorlopend krediet waar alleen een verplichting is tot het betalen van de rente over het openstaande saldo (schuld blijft dus altijd hetzelfde)
2) gekoppeld aan dit doorlopend krediet (ook wel rentekrediet genoemd) loopt de spaarpolis die aan het eind van de looptijd (15 of 20 jaar) het eerdergenoemde rentekrediet met de opbrengst zal gaan aflossen.

lening bijv 20000
opbrengst polis na 15 jaar = 20000
restsschuld = 0

Dit is ALS de polis voldoende opbrengt. Indien niet kan de polis verlengt worden of je kunt zelf het verschil cash aftikken of doorzetten als 'normaal' doorlopend krediet met maandelijkse aflossing

In het verhaal hierboven klopt niet alles "....en lopen de schulden alleen maar op' . Dit kan niet! De hoofdschuld (het krediet) is het saldo (aangegeven als kredietmaximum op het contract). Op het maandelijkse afschrift staat vaak de limiet (20000 bijv) + bijtelling van 1 maand rente. Maar gezien deze rente direct weer wordt voldaan bij automatische incasso is na incassering het saldo weer gelijk aan de limiet (van 20000 bijv).

Oplossing: spaarpolis beeindigen. De DSB zal u 2 opties aanbieden
1) krediet blijft doorlopen als rentekrediet (u kunt dan zelf per maand besluiten extra af te lossen ipv te betalen aan een polis)
2) het krediet gaat automatisch naar een doorlopend krediet met 1,5% aflossing (1,5% staat ook al ergens op uw contract aan de voorzijde vermeldt)

Dus de vergissing hier is dat men denkt dat een spaarkrediet geen doorlopend krediet is (zie bovenaan uw contract "overeenkomst van doorlopend krediet)

Dus: spaarpolis afkopen en verzoeken het maandbedrag aan te passen (dit kan dus 1,5% van de limiet zijn (= 300 p.m bij een lening van 20000). Deze maandlast is dus WEL hoger dan de oorspronkelijke maandlast van rente+spaarpolis (maar daar doe je er wel 15 of 20 jaar over om 't af te betalen)

de keuze is aan u: of beeindigen en meer per maand betalen (wel over een kortere looptijd) of de lening laten lopen!

Nu klinkt het oneerlijk om meer te moeten gaan betalen, maar je kunt niet verwachten een doorlopendkrediet met maandelijkse afslossing te krijgen met een looptijd van 15 of 20 jaar (deze bestaan niet gezien de lagere rente bij DSB)

Hooguit kunt u het krediet omzetten naar een Doorlopend krediet met 1% aflossing, hier dient wel weer een nieuw contract voor te moeten worden getekend. Het nadeel is dat als u een overlijdenspolis (koopsom via tadas) heeft afgesloten u veel geld kunt kwijtraken

advies: polis beeindigen en 1,5% van de limiet betalen voordeel: schuld wordt elke maand lager, en de looptijd is korter
nadeel: hogere maandlasten

Gesloten