LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Raboklacht

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
kraai108

Raboklacht

Ongelezen bericht door kraai108 »

Rabobank geeft belabberd pensioenadvies

Ondernemer ziet FOR in rook opgaan

GORINCHEM - Je denkt er goed aan te doen de deskundigheid van een bank in te roepen, en je komt van de koude kermis thuis. Dat is kleinschalig ondernemer Jacques Kraaijeveld in Gorinchem overkomen. Als zelfstandig tekstschrijver moet hij zelf voor zijn pensioen zorgen. Elk jaar gebruikte hij een gedeelte van zijn winst volgens de Fiscale Oudedags Reserve (FOR). Na een gesprek een paar jaar geleden met een medewerker van de plaatselijke Rabobank volgde hij het advies op om de FOR om te zetten in een lijfrentepolis. Met rampzalige gevolgen. In korte tijd was zijn in zogenaamd degelijke fondsen gestopte pensioenvoorziening gereduceerd tot een fractie van de inleg.

“Dat was geenszins de bedoeling”, zo laat Kraaijeveld enigszins eufemistisch weten, “de bank heeft me niet gewezen op de grote risico’s die met dit concept met de fraaie naam Cumulent Totaalplan gepaard gaan, heeft me ook niet verteld over mogelijke alternatieven met bijvoorbeeld een gegarandeerd eindkapitaal. Ik heb alleszins de indruk dat de bankmedewerker wilde scoren en dat hij derhalve onzorgvuldig te werk is gegaan en hooguit het eigen belang van de bank voor ogen had. De bank heeft dit initiatief genomen en ik voel me daardoor geslachtofferd. Te meer daar de bank er ongetwijfeld aan verdiend heeft. Ik moet namelijk elk jaar nog een storting doen in deze bodemloze put.”

Oude sok is beter

Kraaijeveld wil dat het contract ongedaan wordt gemaakt en dat zijn inleg plus de normale jaarrente daarop wordt teruggestort. Hij is er inmiddels achter dat er maar één manier is om je geld veilig te stellen: het zelf bewaren. Kraaijeveld tekende bezwaar aan bij de bank, maar kreeg nul op het rekest. Eerst bij de lokale vestiging van de Rabobank. Die schoof echter alle beletselen terzijde onder het mom van “het beste advies is de toekomstige waardeontwikkelingen af te wachten”.
“De einddatum van de lijfrentepolis ligt over tien jaar, maar wil ik weer terugkomen op mijn oorspronkelijke inleg, dan moeten de koersen elk jaar minimaal met vijftien procent stijgen. Ik zou wel eens willen weten welke beleggingsspecialist daarvoor zijn hand in het vuur wil steken. Ik had beter die FOR in een oude sok kunnen stoppen. Mijn vertrouwen in banken in het algemeen en de Rabobank in het bijzonder is enorm geschaad. Wat me verbaast is dat we dit ook allemaal voor lief nemen. We kijken op tegen de schitterende panden van de banken, het design interieur, de mooie kostuums van hun medewerkers en de blablabla die uit hun strot komt, maar we betalen er wel een verschrikkelijk hoge prijs voor. Het is één grote zeepbel en niemand durft die lek te prikken.”

Klachtencommissie

Vervolgens stapte Kraaijeveld naar de Klachtencommissie van de Rabobank in Eindhoven. Deze ging nog een stapje verder in het tonen van zowel hardnekkigheid als ondeskundigheid. Hij kreeg nog meer het gevoel dat er iets aan hem mankeerde in plaats van aan de bank.
“Naar mijn idee kan men er niet goed lezen. De bankmedewerker haalde er zaken bij die er niets mee te maken hebben of die bezijden de waarheid liggen. Zo wil hij beweren dat mijn ‘doelrisicoprofiel’ op offensief is vastgesteld. Mijn geheugen is misschien niet meer wat het geweest is, maar dat woord is nooit gevallen tijdens het eerste gesprek met de bank. Er staat in het rapport wel het begrip ‘gemiddeld’. Ik citeer letterlijk: ‘Voor het beleggen hebben we afgesproken dat u een gemiddeld risico wilt accepteren.’ Bij nader inzien kan ik me ook dat zelfs niet herinneren, maar goed het staat er zwart op wit. Maar wat is gemiddeld, volgens mij niet dat je vermogen in een jaar tijd verdampt?”
Het product Cumulent Totaal Plan wekt volgens Kraaijeveld de indruk dat het vanzelf geld opbrengt en risico’s afdekt en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Het plan geeft een rekenrendement van 8 procent en een uitloop naar een historisch rendement van 12 procent. Negatieve rekenvoorbeelden geeft het advies niet. Een tweede brief aan de Klachtencommissie, waarin Kraaijeveld de kortzichtigheid van de bank aantoonde werd van de tafel geschoven met de opmerking ‘Uw brief brengt geen nieuwe gezichtspunten naar voren. Ik beschouw het dossier hierbij als gesloten.’
“Het gaat me nog niet eens zo zeer om het geld, eerder om het principe. De Rabobank staat bekend als een degelijk instituut, zo degelijk zelfs dat ze niet willen toegeven dat ze fouten maken. Als je op internet zoekt dan kom je er achter dat ik niet de enige ben met een klacht, onder meer ook over arbeidsongeschiktheid staat er veel treurnis op www.werkgroep1970.nl. Mijn geval begon drie jaar geleden, maar het blijkt dat banken zich blijven misdragen. De Telegraaf noemde de beleggingsadviezen eerder dit jaar nog steeds borrelpraat. Dat hebben ze niet zelf verzonnen, die uitspraak is gebaseerd op een onderzoek van de Consumentenbond. Het verbaast me dat we dit gedrag van de banken met z’n allen zo maar pikken.”
De enige hoop die Kraaijeveld voorlopig heeft, is gevestigd op de Klachtencommissie DSI (Dutch Securities Institute), die zijn klacht in behandeling heeft genomen. Echter niet eerder dan dat hij daarvoor een eigen bijdrage moest betalen.
---------------------------------------
Einde bericht
Voor meer info kunt u mij bellen (0183-699638), faxen (0183-699639) of e-mailen ([email protected])

Gast

Re: Raboklacht

Ongelezen bericht door Gast »

Gewoon een slechte beleggingsperiode meegemaakt?

Ik begrijp uit het verhaal dat je in 2000 bent ingestapt? Ja, dan heb je een rottige tijd gehad qua rendement (ik spreek uit ervaring).

Achteraf makkelijk praten dat je beter had kunnen sparen ... tja, dat is ook mijn conclusie ACHTERAF. Maar ja.

Zo zijn er nog veel meer Nederlanders. Aandelen zijn nu eenmaal gezakt.

Helaas schrijf je niet hoeveel je verloren hebt in de afgelopen 3 jaar. Als dat 99% is, ja, dan is er iets mis. Als het 30% is, dan mag je in je handen knijpen!

Gast

Re: Raboklacht

Ongelezen bericht door Gast »

Vervelend maar als het goed is staat er in het polis wel een overzicht van voorwaarden en garanties vermeld, je weet wel het papiertje wat u getekend heeft.

Ik zelf heb ook zoiets gehad maar heb het opgezecht en op een spaar rekening gezet, is voordeliger en veiliger, het bedrag wat ik toen per maand bij een belegings maatschapij spaarde spaar ik nu zelf.
Hou ik tenminste meer over geen extra inkomstenbelasting, en alleen maar rente vangen en sparen.
Ik ga zelf geen polisen meer afsluiten om mijn oudejaars dag voorziening veilig te stellen, dit heeft naar mijn mening geen nut want je geld komt in een bodemloze put terecht.
Als je alles bijmekaar opteld ben je een stuk voordeliger uit als je het zelf gaat opsparen, en ben je voor 100% verzekerd dat je je geld terug ziet. (mids je het niet ergens anders voor gaat gebruiken natuurlijk).

Gesloten