LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] boeterente Rabobank

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
sul27
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 feb 2004 14:13

boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door sul27 »

In begin januari bedacht dat het beter zou zijn om mijn hypotheek over te sluiten. Heb geinformeerd bij de Rabobank wat dan de eventuele boeterente zou moeten zijn. Ik had een Hyp. voor 5,5% voor 5 jaar vast met een bedrag van 124500 EURO. Ik moest nog 3 jaar. Bij de berekening gaf men als boeterente 3900 EURO aan. Ik vindt dit nogal wat maar toch zou dit alles me heel wat schelen.

Ik ben doorgegaan met het oversluiten van de hypotheek van Rabo naar AEGON. Bij de notaris alles geregeld en op 19 januari zouden we moeten tekenen bij de notaris. De notaris heeft gevraag om een aflosnota en deze dan graag voor 15 januari willen ontvangen van de Rabobank.

Wat gebeurt er nu:

De rente daalt op vrijdag 16 januari. De Rabobank wacht met zijn aflosnota tot 1 uur voor het tekenen bij de notaris op 19 januari en berekent 4700 EURO!! Dit scheelt mij dus 800 EURO doordat het tekenen pas na 16 januari gebeurt. Toch vindt ik dit alles een vreemde gang van zaken daar je dus nooit exact van te voren weet wat je kwijt bent aan boeterente. Ook het feit dat de notaris ruim van te voren heeft gevraagd om de aflosnota te maken voor 15 januari en de bank hier geen gehoor aan geeft vindt ik een vreemde zaak.

Mijn vragen: Is dit een normale gang van zaken? Kan ik hiertegen in beroep gaan? Valt de notaris iets te verwijten?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Sarkaar
Berichten: 27
Lid geworden op: 12 dec 2003 00:47

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door Sarkaar »

Beste sul27

De eerste berekening, 3900,-- is m.i. indicatief geweest en niet definitief.
Je zou via de Ned Ver v Banken www.nvb.nl kunnen proberen of daar iets aan te doen is.

sul27
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 feb 2004 14:13

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door sul27 »

Beste Sakaar,

Bedankt voor je reaktie!! Ik heb hier zeker wat aan. Ik verzamel alle stukken probeer het via de site die je aangaf. Voor 35 euro is er een geschillencommisie die dit kan bekijken.

Boe
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 feb 2004 19:09

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door Boe »

Ik heb vorig jaar een gelijk geval gehad. Ook ik kwam er bij de notaris pas achter dat de Rabo de boeterente verhoogd had op het moment van tekenen. Terplaatse heb ik de bank gebeld om opheldering. Ik kreeg als antwoord: Als men een hypotheek bij ons afsluit en de rente is op het moment van tekenen lager, dan krijgt men het voor de laagste rente dus omgekeerd is dit hetzelfde.

Ik was het al niet eens met de eerste boeterente. Ik heb daarvoor diverse banken geraadpleegd maar de Rabo is de enige die het op deze wijze doet. Stappen heb ik niet ondernomen omdat ik niet wist waar ik dat zou moeten doen. Misschien kan ik ook de nvb nog eens raadplegen.

Ik zou iedereen die een hypotheek bij de Rabobank wil afsluiten aanraden om niet de langste rente te nemen en in ieder geval ook de éénjaars rente op te vragen. Deze geven zij meestal niet standaard.Persoonlijk neem ik niet direct weer een lening bij deze bank. Er zijn er meer.

Gast

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door Gast »

De Nationale Nederlanden gaat nog een stap verder. De boete rente is ongeacht de rentestand minimaal 3 of 4 maanden. In mijn geval was dat ruim Euro 3000. Daar kom je helaas pas achter op het moment dat je bij de Notaris aan tafel aanschuift.

beernt sietsma

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door beernt sietsma »

Zo te horen klopt het wel (helaas). Het zit zo. Je sluit een overeenkomst met de bank om geld te lenen tegen een bepaalde rente. De bank koopt dat geld in tegen een (uiteraard lagere) rente. Als je het contract openbreekt houdt de bank je aan de contractuele rente voor de rest van de looptijd (tenminste, als de rente inderdaad lager is want dan hebben ze nadeel. Als de rente hoger zou zijn -maar dan los je niet volledig af- zou er geen nadeel voor de bank zijn). Dus, als de rente voor het definitief aflossen van de oude lening nog eens verder zakt (en daarmee dus het nadeel groter wordt) wordt de boeterente ook hoger. De boeterente is overigens de contante waarde van het verschil tussen de oude en de nieuwe rente over de resterende looptijd.

grutto
Berichten: 30
Lid geworden op: 23 feb 2004 23:43

Re: boeterente Rabobank

Ongelezen bericht door grutto »

Beste Sul27,

Uit de algemene voorwaarden valt ongetwijfeld af te leiden dat de hoogte van de boeterente afhankelijk is van de huidige rente. Voorts mag bekend verondersteld worden dat deze rente fluctueert.

Het is dus redelijkerwijs te verwachten dat een opgave van de boeterente geldig is totdat de rente wijzigt, tenzij de opgave een bepaalde geldigheidstermijn kent.

Toch vind ik het gedrag van de Rabobank laakbaar. Bij het scheiden van de markt leert men de koopman kennen.

De hypothecryt.

Gesloten