Twaalf jaren waren nodig om het faillissement van DSB Bank af te wikkelen. Het totale bedrag dat de curatoren en hun adviseurs (o.a. Houthoff en PwC) deze periode hebben gedeclareerd: ruim 67 miljoen euro. “Veel geld, maar er moest dan ook veel gebeuren,” aldus curator Knüppe tegen RTL Nieuws.
Gelukkig hebben die tientallen miljoenen aan kosten wel iets opgeleverd:
Daarbij hebben de curatoren in de afgelopen jaren circa 12,5 miljard euro ontvangen en uitgekeerd aan de schuldeisers. Recentelijk hebben zij de laatste lening- en hypotheekportefeuilles verkocht, zodat ook de laatste schuldeisers van DSB Bank volledig zijn terugbetaald.
Uiteindelijk zijn de portefeuilles zo gunstig verkocht, dat er een bedrag van 650 miljoen euro resteerde in de failliete boedel van DSB. Met dit geld moet een deel van de rente worden betaald die de schuldeisers nog tegoed hebben. De grootste rentevordering bedraagt circa 700 miljoen en is van De Nederlandsche Bank (DNB). Die stelde destijds spaarders van DSB schadeloos tot een bedrag van 100.000 euro. Een bescheiden deel van de overgebleven miljoenen zal naar de 280.000 voormalige rekeninghouders gaan.
Achteraf was DSB dus toch niet failliet, begrijp ik.
Faillissement is altijd een momentopname. Het is immers "het verkeren in een staat te zijn opgehouden te betalen". Gelukkig voor de rechthebbenden is die staat weer omgebogen in een positievere