Een dieet bij diabetes staat al jaren niet meer op de lijst van aftrekbare kosten.
Dat zou zomaar kunnen. Ik breng jaarlijks mijn papieren naar de consulent en laat het verder aan de persoon over die het voor ons invult. Ik heb er nog niets over gehoord. Ze vragen alleen, ook dit jaar, of het nog van toepassing is en laat het verder maar aan hen over.
Maar de BD klopt wel bij jou aan als ze twijfelen aan de correctheid van je aangifte.
Dat zou zomaar kunnen, maar ik ben daar niet bang voor. Als het niet meer bij de aftrekposten behoord, zal het ongetwijfeld ook niet meer ingevuld zijn. Wat dat betreft, vertrouw ik volledig op onze consulent die wij al jaren hebben.
Voor wie hem nog niet heeft:de dieetlijst 2022 van de Belastingdienst; daarop staan alle diëten met het standaardbedrag voor de aftrek.
De Belastingdienst schrijft ook:
Belastingdienst schreef:Wij kunnen u vragen om een dieetbevestiging van uw arts of diëtist op te sturen.
Nou, ik heb de papieren even nagekeken. Bij aftrek zorgkosten van de partner staat €7 als aftrekpost, geen idee waar dat van is, dus neem ik aan dat er verder ook geen aftrekkosten zijn, dus ook geen dieetkosten diabetes meer. Jammer dan !
Nou, ik heb de papieren even nagekeken. Bij aftrek zorgkosten van de partner staat €7 als aftrekpost, geen idee waar dat van is, dus neem ik aan dat er verder ook geen aftrekkosten zijn, dus ook geen dieetkosten diabetes meer. Jammer dan !
Kan dit niet liggen aan de drempel zorgkosten of de gekozen verdeling?
Beste mrnn. Ikzelf heb ook PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Ter verzachting gebruik ik daarvoor medicatie (Meveberine) welke door mijn MDL-arts is voorgeschreven (ik heb namelijk ook Crohn). Voor zover ik weet is voor PDS géén bewijs te vinden maar wordt deze vastgesteld via een anamnese (https://www.ziekenhuis.nl/onderzoek-dia ... /item26167). Uw klachten welke u met een MDL-arts bespreekt kunnen voor deze arts aanleiding zijn u te diagnosticeren zijnde PDS. Specialisten zullen van uw bezoek en anamnese een verslag of brief maken welke zij digitaal aan uw huisarts sturen. Dit verslag is veelal door uzelf te benaderen/in te zien als u inlogt in desbetreffende online ziekenhuisomgeving met uw DigiD. Dit verslag kunt u inzien en de tekst ervan te kopiëren in b.v. een WORD-document voor opslag in uw eigen PC. Hoewel privacygevoelig; u hebt dan wél iets op papier staan. Ik weet alleen niet of u een dergelijk document met de belastingdienst zou moeten delen. Ik denk qua privacy eerlijk gezegd niet.
Het kan echter een eerste stap zijn in uw zoektocht naar een soort van 'bewijs'. Ik raad u aan zich in verbinding te stellen met een MDL-arts.
Mijn ervaring is dat PDS een enorme invloed op je leven heeft. De huisarts heeft me naar een diëtiste doorgestuurd. De diëtiste waar ik de verklaring voor de belasting van heb gekregen wist er niet veel van, maar nam van mij aan dat mijn diagnose klopte.
Er werd gevraagd wat voor dieet je nodig hebt. Het houdt in dat je voor heel veel producten die voor de meeste mensen ‘normaal’ zijn vervangende producten moet hebben. Dan kom je met die vergoeding die je krijgt nog niet uit. Ik heb het met de juiste voeding en medicatie onder controle, maar je zit er voor je hele leven aan vast!
Ik denk, nu achteraf, dat mijn huisarts mij inderdaad verkeerd begrepen heeft. Mijn bedoeling was echt om eerst een diagnose te krijgen, vervolgens naar een diëtist te gaan en daarna volgend jaar de dieetkosten af te trekken. Uiteraard vanaf het begin van het dieet en niet vanaf het begin dat ik er zelf achter kwam wat er aan de hand was.
Ik hou mij zo goed mogelijk aan het FODMAP dieet en dat doe ik nu al jaren, dus welke toevoeging een diëtist mij kan geven is nog maar de vraag. Al met al vraag ik me af of ik wel iets overhoud aan die aftrekpost, als ik zie wat een diëtist me gaat kosten. En dan heb ik het nog niet over de eigen bijdrage van de ziektekosten verzekering.
Na alles eens goed onderzocht te hebben en alles op een rijtje gezet te hebben, denk ik dat ik al die moeite niet ga doen.
Mijn moeder heeft PDS en gluten- en lactose allergie. Onderzoek gedaan in het ziekenhuis. Het is bevestigd en heeft een verklaring enkele jaren geleden bij de belastingdienst overlegd. Boodschappen bonnetjes worden bewaartd voor het geval de belastingdienst om zou vragen. Ieder jaar rond oktober krijgt zij een vergoeding.
Dus wel laten onderzoeken in het ziekenhuis. Dat geldt!
Ik heb het PDS probleem nu 40 jaar. Huisartsen zijn niet geneigd dit probleem te erkennen. Van medewerking voor belastingaftrek zal er bij de meeste dan ook geen sprake zijn.
PDS is iets waar duizenden last van hebben. Vooral in de Westerse wereld.
Overvloedige en dikmakende producten worden hier geconsumeerd.
Het halve Westen lijdt aan obesitas een serieus groeiend probleem!
Men kan zelf eens googlen naar voedingsmiddelen om de darmen tot rust te laten komen .