LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
britttamar
Berichten: 3
Lid geworden op: 06 okt 2013 10:51

Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door britttamar »

Hallo,

Sinds September 2012 studeer ik in het buitenland (Zweden) en dat duurt nog tot volgend jaar Juni (2014). Inmiddels heb ik ook een kleine bijbaan in Zweden, en hierover betaal ik automatisch Zweedse belasting. Echter, ik heb nog steeds een Nederlands paspoort en bezit ook een Nederlandse bank account. Ik doe kleine freelance opdrachtjes voor een internetbedrijf dat een bedrijfstak in Nederland heeft, waarmee ik per jaar iets minder dan 1000 Euro verdien, maar ik weet nu niet meer waar ik dit moet aangeven. Moet ik dit überhaupt aangeven? Bij de Nederlandse belastingdienst? Moet ik daar dan óók mijn Zweedse baan aangeven? Ik betaal natuurlijk liever niet twee keer belasting, het is al hoog genoeg in Zweden om één keer te betalen!

Ik hoop dat iemand met deze situatie kan helpen, want ik kom er zelf helaas niet meer uit.

Alvast bedankt, en vriendelijke groeten!

Tamar


PS. korte samenvatting
  • Studeer, werk (0,25 fte) en woon in Zweden
    Nederlands paspoort en bankrekening
    Freelance activiteit voor bedrijf (deels) in Nederland
De vraag: aan welke belastingdienst moet ik wat opgeven als inkomen?

kokka
Berichten: 3579
Lid geworden op: 30 mei 2012 10:32

Re: Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door kokka »

Als je ingeschreven staat in zweden, moet je daar je inkomsten belasting betalen.
Ik weet niet hoe het in zweden geregeld is, maar in Nederland heb je een wet ter voorkoming van dubbele belasting. als je in een ander land inkomstenbelasting betaald, hoef je over dat gedeelte van je inkomsten in Nederland niet te betalen.
Dus in Principe moet je je buitenlandse inkomsten (in dit geval het gedeelte wat je buiten zweden verdient) opgeven bij je Zweedse belasting aangifte.

britttamar
Berichten: 3
Lid geworden op: 06 okt 2013 10:51

Re: Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door britttamar »

Hoi!

Dat lijkt me duidelijk. Ik sta inderdaad in Zweden geregistreerd, dus zal ik de boel ook daar aangeven. Nu nog even zoeken naar de 'overige inkomsten' categorie in het Zweedse systeem.
Bedankt, Kokka!

Groet
Britt

ArneLH
Berichten: 1662
Lid geworden op: 19 okt 2011 13:05
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door ArneLH »

Wat bedoel je met 'ik heb een Nederlands paspoort'? Heb je alleen de Nederlandse nationaliteit of woon je daar ook nog officieel?

Nederland en Zweden hebben verschillende belastingverdragen waaronder ter voorkoming van dubbele heffing van inkomstenbelasting: Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Zweden tot vermijding van dubbele belasting en tot het vaststellen van regelen voor wederzijdse administratieve hulp met betrekking tot belastingen van inkomsten en van vermogen van 1968.

fisbel
Berichten: 514
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door fisbel »

In 2012 bent u geëmigreerd naar Zweden. En in 2014 immigreert u naar Nederland. Voor deze jaren en ook voor 2013 zult u in Nederland vanwege de geringe inkomsten waarschijnlijk niet belastingplichtig zijn. Als u aangifte in Nederland zou doen voor de jaren 2012 en 2014 geldt de papieren M-aangifte. Met de keuzemogelijkheid voor binnenlandse of buitenlandse belastingplicht.

Als er in deze jaren (dus 2012 en 2014) echter géén belasting is betaald in Nederland heeft de M-aangifte geen zin. Als er wél belasting is betaald bijvoorbeeld vanwege een klein bijbaantje - te denken valt aan 2014 - zal aangifte wel zinnig kunnen zijn. Vanwege het geringe inkomen zult u betaalde belasting door de heffingskortingen (gedeeltelijk) terug kunnen krijgen. In dit geval kunt u waarschijnlijk het beste kiezen voor buitenlandse belastingplicht. Het inkomen in Zweden telt dan niet mee i.t.t. de keuze voor binnenlandse belastingplicht waarbij het wereldinkomen, dus het inkomen uit Nederland én Zweden telt. De aftrek vanwege dubbele belasting geeft uitsluitend aftrek van betaalde inkomstenbelasting. Er is geen aftrek voor dubbel betaalde premies. Premiebetaling over het wereldinkomen dus het inkomen uit Nederland én Zweden kan bij de keuze voor binnenlandse belastingplicht ongunstig uitpakken. Er moet dan in Nederland immers premie worden betaald over het wereldinkomen. In de eerste twee schijven is de te betalen belasting in Nederland vnl. te betalen premies. En als er in Nederland geen of weinig aftrekposten zijn is de keuze voor buitenlandse belastingplicht vrijwel altijd voordeliger.

Voor 2013 zult u in Nederland eveneens niet belastingplichtig zijn. Als u in 2013 (vrijwillig) aangifte zou doen in Nederland doet u dat als buitenlands belastingplichtige. Maar nogmaals: als er geen belasting in Nederland is betaald is er ook niets terug te krijgen.

N.B: het zou kunnen dat over de jaren 2012 en 2014 u er in Zweden teveel belasting wordt ingehouden over de part-time baan. U werkt immers maar een gedeelte van dit jaar in Zweden. Door in Zweden aangifte te doen zou er belasting kunnen worden teruggegeven.

britttamar
Berichten: 3
Lid geworden op: 06 okt 2013 10:51

Re: Belasting, wonen en werken in buitenland én Nederland?

Ongelezen bericht door britttamar »

Arne, ik heb een Nederlands paspoort maar woon officieel in Zweden. Ik sta dus ook geregistreerd als 'wonende' in Zweden, en bij de Nederlandse belastingdienst sta ik als 'buitenland-wonende' geboekt.

Fisbel, heel erg bedankt voor die uitgebreidde uitleg. Het is in principe niet de bedoeling dat ik in 2014 terugkeer naar Nederland, en ik heb over 2012 inderdaad het papieren M-formulier in mogen vullen (twee avonden mee zoet geweest!). Ik denk dat voor mij dus inderdaad de beste optie is om voor de Buitenlandse belastingplicht te kiezen.
Nogmaals bedankt voor de adviezen!

Gesloten