LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
clark
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 okt 2011 09:33

VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door clark »

Vraagje;

Is het toegestaan over vorige jaren (eerder dan 2011) 'alsnog' als fiscaal partner te worden aangemerkt ivm de verdeling van de aftrekposten ?
De jaren daarvoor niet aangegeven dat wij fiscale partners waren.
Kun je dan achteraf toch nog een wijziging vragen middels bv een bezwaarschrift ?

fisbel
Berichten: 514
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door fisbel »

Normaal gesproken kan je tot 5 jaar terug de aangifte openbreken. Dat doe je met een verzoek tot ambtshalve vermindering van de aanslag. Zie: http://download.belastingdienst.nl/bela ... 11t4pl.pdf

Bij een eenmaal gemaakte keuze kan dat niet. Tenminste niet als de aangiften van beide partners definitief zijn. Tot 6 weken na het definitief zijn gesteld kan nog bezwaar worden aangetekend (door beide partners, ook als de aangifte van 1 van de partners al sinds langere tijd definitief is) Als beide aangiften definitief zijn, is het voorbij. Maar let op: als er bijvoorbeeld een vergeten aftrekpost is, kan die opnieuw worden ingebracht. Men is bijvoorbeeld een dieet vergeten of een hulpmiddel (om maar wat te noemen: electriciteitskosten scootmobiel) Doordat de oorspronkelijke verdeling niet meer van toepassing is, kan er opnieuw worden verdeeld. Nu tussen de fiscale partners.

Als de aangiften nog niet definitief zijn of als 1 aangifte partners definitief is kan de keuze wel opnieuw worden gemaakt. Als voor beide partners de aangifte nog niet definitief is stuur je de aangifte gewoon nog een keer (digitaal) in. Nu met keuze voor fiscaal partnerschap / gezamenlijke aangifte.

Als de aangifte van 1 partner definitief is, wordt voor 1 partner een ambtshalve verzoek om vermindering aanslag ingediend (vergelijkbaar met een bezwaarschrift), de andere partner verstuurt de aangifte gewoon nog een keer in. Dat is dus een gezamenlijke aangifte met keuze voor fiscaal partnerschap.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door kweenie »

Dus als ik het goed heb begrepen:

- als nog niet beide aanslagen definitief zijn, dan kan er alsnog voor partnerschap worden gekozen

- als het om oudere aangiftes gaat die waarschijnlijk al definitief zijn, dan kan er alleen alsnog voor partnerschap worden gekozen als er een nieuw feit is dat niet in de aangifte was opgenomen, zoals een vergeten aftrekpost.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door vroem »

lijkt mij echt een vraag voor een belastingadviseur...ik weet het niet, weet wel dat openbreken van een definitieve aanslag mogelijk is, inderdaad tot 5 jaar terug. Lukt mijn accountant ook voor bepaalde zaken die van minder gewicht zijn dan dit, dus waarom niet hiervoor.

clark
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 okt 2011 09:33

Re: VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door clark »

Reacties gelezen en begrepen. Dank
Om toch bij het onderwerp te blijven, het volgende;

Stel dat de aanslagen voor beide (of 1 partner) partners nog niet definitief zijn,
kun je dan arbitrair beslissen in welk jaar je wel fiscale partners bent en welk jaar niet ? Of is de keuze eenmalig - eens gedaan, en als de situatie hetzelfde blijft, dan ook voor de andere jaren ?

fisbel
Berichten: 514
Lid geworden op: 15 nov 2010 18:22

Re: VERDELING VAN DE AFTREKPOSTEN BIJ EEN FISCALE PARTNER

Ongelezen bericht door fisbel »

Tot 2011 konden samenwonenden / niet gehuwd en geen geregistreerd partnerschap elk jaar de keuze maken of zij opteerden voor fiscaal parynerschap of niet.

De aangiften van 2010 zullen beide definitief zijn. Dat betekent dat de eenmaal gemaakte keuze voor fiscaal partnerschap of geen fiscaal partnerschap definitief / onherroepelijk is, net als de aangifte. Een bezwaarschrift indienen om de keuze te herzien is dus niet meer mogelijk.

Gesloten