16again schreef:tttlocke schreef:Vinden we het met zijn allen ook 'onrechtvaardig' als de huurtoeslag komt te vervallen omdat de vermogensgrens wordt overschreden? Of wordt er dan met een andere maat gemeten?
..
In plaats van een omslagpunt (een euro verschil in vermogen maakt het verschil tussen volledige huurtoeslag of niets) zou geleidelijk overgangstraject beter zijn.
Deze voorstelling van zaken is niet correct.
'Volledige huurtoeslag' bestaat niet. Het is huurtoeslag of geen huurtoeslag. Deze is zowel huur- als inkomensafhankelijk.
Het klopt dat er een 'gat' valt, omdat de laagst mogelijk toeslag niet de nul euro nadert, zoals bij de zorgtoeslag wel het geval is, maar hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag (tot de maximale toeslag bereikt is).
16again schreef:
Bij vermogenstoets geldt een drempel welke zo hoog is, dat van dat bedrag meer dan 3.5 jaar de gehele huur betaald kan worden. Ik zie niet waarom de staat dan zou moeten meebetalen. Op zich rechtvaardig
Waarom zou dit rechtvaardig zijn en is exact hetzelfde fenomeen bij inkomen niet rechtvaardig? Om dit te beoordelen is het niet relevant of x maal de huur betaald kan worden van het drempelbedrag. Wat wel relevant is, is dat als je 1 euro onder deze grens zit, je gewoon de volledige huurtoeslag krijgt. En ja, in tegenstelling tot bij inkomen is hier spreken over 'volledige huurtoeslag' wel terecht. De de hoogte van toeslag is (buiten de grens) immers niet vermogensafhankelijk.
De rechtvaardigheid of onrechtvaardigheid van de vermogensgrens is net zo groot als bij de inkomensgrens. Op rationele gronden kun je dat onderscheid niet maken. In uw voorbeeld: als je een vermogen hebt waarmee je precies 3,49 jaar de huur kunt voldoen, dan krijg je gewoon de toeslag waarvan de hoogte niet afhankelijk is van dat vermogen.