Aan de andere kant hebben diverse computerfabrikanten ook computers met Linux in hun pakket gehad.Bij de aanschaf van een nieuwe pc of notebook is het tegenwoordig gebruikelijk dat daarbij een licentie voor de nieuwste versie van Windows meegeleverd wordt. De kosten hiervan, zo'n 35 tot 100 euro zitten vaak ongemerkt in het aankoopbedrag van de pc. Mocht de consument geen gebruik willen maken van Windows, dan is er het recht om de licentie te weigeren en geld terug te krijgen.
Veel mensen zijn hier echter niet van op de hoogte of worden tegengewerkt door fabrikanten.
De Consumentenbond heeft 27 winkels getest door te vragen naar een computer zonder besturingssysteem. Slechts een aantal winkels, vooral kleine zaken, was in staat een 'kale' computer te leveren. De consument kan bij zo'n kaal systeem bijvoorbeeld kiezen voor het gratis verkrijgbare besturingssysteem Linux.
Wanneer Windows standaard meegeleverd wordt bij een computer, is er indien gewenst, nog een manier om het besturingssysteem niet te accepteren. Veel mensen weten dit echter niet. De consument kan bij de installatie de licensievoorwaarden weigeren. Dezelfde licentievoorwaarden schrijven dan voor dat de klant het recht heeft op teruggave van het bedrag dat die versie van Windows gekost heeft.
De Consumentenbond heeft ook getest in hoeverre fabrikanten aan deze voorwaarden meewerken. Twee producenten gaven bij voorbaat aan niets terug te geven. Twee anderen fabrikanten willen de computer opgestuurd krijgen op kosten van de consument. Bij de overige fabrikanten heerst onduidelijkheid over de regel. Het wordt de consument dus niet makkelijk gemaakt een meegeleverde versie van Windows te weigeren.
Bron: Consumentenbond
Gehad.
Ze hebben het uit hun assortiment gehaald omdat er te weinig vraag naar was.
Als je een desktop computer wilt, dan kun je het beste die zelf door de winkelier laten samenstellen en bouwen, dan bepaal je zelf welke besturingsysteem er op moet. Dan zit Windows er niet standaard op.
Bij laptops is dat wat lastiger.
Hier zit wel een addertje onder het gras. De laptops worden gebouwd voor Windows en daar zitten dan ook drivers voor Windows erbij.
Voor alle andere besturingsystemen moet die fabrikant dan ook de drivers voor maken. Zijn die niet beschikbaar, dan heeft het totaal geen zin om over te stappen op een andere besturingsysteem.
Komt ook nog bij dat veel fabrikanten hun helpdesk voor Windows hebben ingericht en dat voor andere besturingsystemen geen support wordt verleend.
Nog een ander aspect:
Laat de consument tijdens de koop beslissen welke besturingsysteem op de computer moet komen.
Dit zal echter door de wetgever nooit zo verplicht worden, omdat dan de grote discounters die totaal geen bal verstand van computers hebben geen computers meer kunnen gaan verkopen.