LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Ook belazerd door computer energy???

Heb je ervaring met computers of met aanbieders van computers? Geef hier jouw mening.
ietie

Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door ietie »

Zoals vele anderen ben ik ook flink belazerd door het NEP-bedrijf Computer-Energy dat helemaal nieuw was op de Meent in Rotterdam. Als openingsstunt hadden ze een veiling waar erg veel mensen op geboden hebben. De baas is er met al het geld vandoor en naar de computers kunnen we fluiten. Mij heeft dit geintje 500 euro gekost, waar ik waarschijnlijk niets van terug zie. Zijn er nog meer gedupeerden die over deze zaak willen meepraten?

Erik

CompuWizz

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door CompuWizz »

Hoi,

Ik snap niet dat er zoveel mensen hier an hebben meegedaan. Ikzelf las de advertentie in een blaadje wat bij ons in Nieuwerkerk aan den IJssel kwam en wist meteen dat dit OF niet klopte OF dat je er meer voor betaald dan in een gewone winkel.

Mensen denk na voordat je iets doet en probeer niet altijd voor een dubbeltje op de 1e rang te zitten!

:evil:

Marije

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Marije »

Wij zijn erg geinteresseerd in dit onderwerp, maar niemand heeft zijn adres achter gelaten.

Stuur beknopt uw verhaal naar de [email protected] ter attentie van Marije. Dan maakt Radar er werk van!

Vr. Gr. Marije Lieuwens
Redactie Radar

Claudia

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Claudia »

Hoi Erik,

Ik ben er ook ingestonken, maar heb inmiddels aangifte gedaan.
Voor Compuwizz: wat fijn voor je dat je zo geweldig was om dit gelijk in de gaten te hebben. Wat zou het fijn zijn alles iedereen zo slim was als jij. 8) :mrgreen:
Het is geen kwestie van voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar wie niet waagt die niet wint (wij hebben wel gewaagd, maar niet gewonnen).
Nou Erik, veel succes met het verwerken van je ellende!
Groeten,
Claudia

Dushi
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 sep 2003 17:39

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Dushi »

Ook mijn zoon is gedupeerde van de oplichtingspraktijken van Computer Energy.
Hij heeft op 2 laptops € 500,00 geboden. Toevallig behoorde hij bij beide laptops tot de hoogste bieders. Eén laptop is automatisch afgeschreven. Voor de tweede had hij niet genoeg saldo op zijn rekening. Dit geld is na overleg met computer Energy overgemaakt op de rekening van dat bedrijf. Het geld is in de nacht van zondag op maandag (1 sept) via girotel van zijn rekening afgeschreven. Na telefonisch contact met Fortis, kwamen wij er achter dat de rekening van Computer Energy ook sinds maandag geblokkeerd was. We hopen dan ook dat de bank het geld niet meer op de rekening kon overmaken en dat dit teruggestort wordt. Omdat we natuurlijk razend ongerust zijn hebben we Fortis gevraagd dit na te kijken. Maar zij zeggen niets te kunnen doen, we moeten gewoon afwachten. Dit kan wel 10 dagen duren, zeggen ze. Dus nog 10 dagen in onzekerheid. Mijn vraag is: is het zeker dat álle automatische incasso's teruggeboekt worden en binnen welke termijn? En kan Radar iets voor ons betekenen om te achterhalen waar de tweede € 500,00 is gebleven? Als dit toch op de rekening van het bedrijf is geboekt, krijgen we die dan ook terug???
Alvast bedankt voor de moeite en we hopen dat de onzekerheid van ons en alle andere gedupeerden snel voorbij zal zijn.

Naar boven

gijs
Berichten: 12
Lid geworden op: 15 jul 2003 22:33

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door gijs »

Mischien handig voor de mensen van TrosRadar als men een exemplaar van de betreffende advertentie bewaard heeft en mogelijk een screenshot van de veiling. (of ging de veiling niet via het internet)

I.K.

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door I.K. »

Dit is allemaal een beetje achterhaalt. Zoals jullie in het Nieuws van Radar en bij Kopen op het Internet, Computer@nergy elders hier op het forum kunnen lezen, heeft de Fortisbank alle incassos teruggestort. Natuurlijk wordt nog gezocht naar de daders, maar de gedupeerden hebben hun geld weer terug. Ik incluis!!

SJAKIE

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door SJAKIE »

EEN INCASSO STORNEREN KAN BINNEN 30 DAGEN.

I.K.

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door I.K. »

Helaas Sjakie,

Dat dacht ik ook. Maar er blijken ook 0-dagen incasso's te bestaan. Die zijn bedoeld voor loterijen, zodat je niet je inleg kan terugvorderen als je niets gewonnen hebt.

Er zijn wel strenge regels verbonden aan zo'n 0-dagen incasso. Daar heeft Computer Energy zich niet aan gehouden en Fortis Bank en Interpay zijn toch akkoord gegaan.

Vandaar dat Fortis alles heeft terugbetaald.

Irene

PaulC

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door PaulC »

De incasso's zijn niet allemaal teruggestort: alleen de incasso's van 26 en 27 augustus zijn teruggestort, die van 25 augustus niet omdat, volgens de bank, op het moment van uitkomen van de fraude (officieel op 2 september) het langer dan vijf dagen geleden was dat er geïncasseerd is. Het schijnt zo te zijn dat schriftelijke éénmalige machtigingen binnen 5 dagen gestorneerd kunnen worden (ik dacht dat er überhaupt geen mogelijkheid was), in die zin een meevaller dus. Anderzijds vind ik dat Fortis wel erg gemakkelijk incassovergunningen afgeeft. Blijkbaar hoef je als bedrijf geen reputatie of naam te hebben opgebouwd, maar kan iedere jan joker een incassovergunning voor enorme bedragen zomaar krijgen. In die zin had de bank er verstandig aan gedaan om iedereen schadeloos te stellen en op die wijze nog enigszins haar naam te redden. Aan alle gedupeerde die op 25 augustus zijn geïncasseerd zou ik zeggen: verenigt u om Fortis onder druk te zetten ook de laatste gedupeerden schadeloos te stellen!

Succes

Paul

Dushi
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 sep 2003 17:39

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Dushi »

Mijn zoontje heeft € 500,- naar Computer Energy overgemaakt via Girotel nadat Computer Energy had gebeld dat de eenmalige incasso niet was gelukt. Het bedrag is op 1 september van zijn girorekening afgeschreven. Na een telefoontje met de heer B. Verhulst van Fortis werd duidelijk dat de rekening van Computer Energy geblokkeerd was. Dhr. Verhulst vertelde dat er dan geen geld meer op de rekening gestort kon worden en dat mijn zoon het geld dus binnen ongeveer 10 dagen terug zou ontvangen. Na 10 dagen heen en weer bellen met Fortis en de Postbank én elke ochtend vol verwachting checken op girotel kregen wij vandaag, 11 september, eindelijk iemand bij de Fortis te pakken die ons niet van het kastje naar de muur stuurde of met het kluitje in het riet. Deze mevrouw vertelde ons dat op 2 september het bedrag op de rekening van Computer Energy was bijgeschreven en wij het geld gewoon kwijt zijn. Ik werd later gebeld door de heer Petersen van Fortis. Ik vroeg hem of de Fortis niet een beetje coulant kon zijn voor een 15 jarige jongen die hard moet werken voor zijn geld. Ook mede gezien het feit dat er eerst 10 dagen lang is volgehouden dat het geld terug zou komen omdat het niet meer geboekt kon worden. Dit was niet mogelijk. Letterlijk zei de heer Petersen: "als iemand graag geld over wil maken naar deze rekening, dan mag dat gewoon". Ik ben van mening dat als je als bank weet dat hier sprake is van oplichting dat je dan onmiddelijk de sluis dicht moet zetten zodat er niet nog meer mensen hun geld kwijt zijn. Als er iemand is die weet wat we nu kunnen doen om mijn zoon zijn geld toch nog terug te laten krijgen horen we dat heel graag

Gast

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Gast »

Dom Dom Dom .Nooit geen geld overmaken.

student

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door student »

Hebzucht kan veel geld kosten, voor een dubbie op de eerste rang willen zitten, weer wat geleerd, is zo frapant dat er steeds mensen daarop instinken, mensen willen opgelicht worden makkelijke manier om geld te verdienen, is wel een studie waard.

Julien

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door Julien »

Ik stoor mij enorm aan uitlatingen als 'domdomdom', 'dubbeltje op de eerste rang etc.' Het is de wereld op zijn kop en precies de morele rechtvaardiging die je bij veel oplichters ziet: niet ik ben fout, maar zij die mij wilde vertrouwen.

Het lijkt me nuttiger om wat achtergrondinformatie te geven zodat er in de toekomst minder mensen zijn die zich door dit soort oplichters laten beetnemen.

Als enthousiast hobbyïst ken ik sinds jaar en dag zo'n beetje elke computerzaak in Rotterdam. Nooit zelf het slachtoffer geweest van faillissementen, opheffingen en oplichters, maar ik had wel te doen met de slachtoffers. Wie kent King Computers nog op de Goudsesingel? Tien jaar geleden verkochte ze goedkope pc's met zwaar opgevoerde chips waar mensen pas laat achter kwamen. Toen de klachten kwamen en de fraude bekend werd, waren ze direct gesloten. Of A-computers op het Weena. Adverteerde veel in de krant en was opeens verdwenen en dupeerde tientallen klanten. Beide zaken bestonden al langer (dus leeftijd is niet altijd een garantie) maar als je in hun zaak stond kon je bijna ruiken dat het niet goed ging. Rommelige winkel, ontevreden klanten die de pc kwamen ruilen, weinig en ongemotiveerd verkooppersoneel met veel verloop en dus weinig deskundigheid.

Ging het bij deze zaken nog om slecht ondernemingschap waar men langzaam steeds verder in dubieuze praktijken wegzakte, Computerenergy is een scam van de eerste orde. Omdat ik elke dag langs deze nieuwkomer fietste naar mijn werk, verbaasde ik me steeds weer. Aan de buitenkant leek er wel wat aan de hand te zijn, maar niets wees erop dat het een echte oplichtingstruc was.

Eerste signaal was de vraag waarom ze op zo'n dure A-locatie zaten. Dit is voor computerzaken ongebruikelijk, maar wellicht hadden ze een nieuwe doelgroep op het oog. Zeg maar, het zaterdagwinkelend publiek.

Dat zag je terug in de winkel die er trendy en verzorgd uitzag, terwijl dit niet echt past bij de huidige verkoopmethoden in de computerbranche. Ze richtten zich niet op de 'nerd' want die heeft alleen wat te zoeken in een gespecialiseerde, praktische winkel met veel onderdelen op voorraad. Maar ze richtten zich ook niet op de beginnende computeraar, omdat die vooral in de verleiding wordt gebracht door aanbiedingen in branchevreemde winkels, zoals de Aldi, de Makro of de Albert Hein. Bestond er nog een groep hier tussenin waar Computerenergy zich op richtte? Ik kon mij weinig bij dit 'gat in de markt' voorstellen, maar het zou kunnen.

Vervolgens ging de winkel open met een daverende advertentiecampagne en een goed verzorgde website. Die riep zeker vertrouwen op omdat het alles er professioneel uitzag. Omdat ik zelf geen kant en klare pc nodig had, heb ik niet geboden op de veiling. Anders had ik het waarschijnlijk wel gedaan. En als je dan een berichtje krijgt: 'gefeliciteerd u heeft gewonnen!' Wie is dan niet in de wolken met zo'n goede koop?

Wat vragen had moeten oproepen was het gebrek aan een bodemprijs. Een startende onderneming kan eigenlijk geen kadootjes weggeven. 500 euro voor een nieuwe laptop is onverantwoord. Of je moet zeker weten dat het op dezelfde klant wordt terugverdiend, zoals de GSM-netwerken hadden becijferd. Bij een duurzaam product als een pc is de klant na aanschaf voor drie jaar klaar. Die klant erg blij, maar de winkel heeft niets meer aan hem. Dus zo'n actie schiet bedrijfseconomisch niet op. Het levert wel aandacht en publiciteit op; helemaal zinloos leek de 'stunt' van Computerenergy niet.

Wat tenslotte bij mij de grootste argwaan wekte was de winkelbezetting: ik zag elke dag 3 tot 5 (!) verschillende jonge schoolverlaters in de winkel staan. Relatief veel vrouwen - fris maar zeker ongebruikelijk in een computerzaak - wachtend op de klant. Hier snapte ik niks van. Juist de personeelskosten wurgen de beginnend onderneming. Het oogde in elk geval niet alsof de eigenaren zelf ook in de winkel stonden. Terwijl deze opening juist voor hun het grootste moment zou moeten zijn. Achteraf is dit natuurlijk briljant: je laat met het legertje personeel zien dat je als winkel groot uitpakt en vertrouwen hebt in de toekomst (en uiteindelijk dank je Randstad uitzendbureau hartelijk voor de onbetaalde moeite...)

Het einde is bekend. Maar voor de toekomst hierbij wat tips om te voorkomen dat je bij een andere winkel ten onder gaat:

1. Computerzaken kennen elkaars handel. Grote prijsverschillen komen niet voor omdat ze bijna allemaal via dezelfde kanalen inkopen. Orienteer je altijd bij drie of meer winkels, maar als er een echt ver (meer dan 20%) onder de andere prijst is er wat aan de hand.

2. De leeftijd van de winkel is niet altijd een garantie van de betrouwbaarheid maar meestal wel. Kijk uit met nieuwkomers die direct gaan stunten.

3. Een drukke winkel is geen garantie van een goede winkel.

4. Laat je goed voorlichten door een verkoper en test zijn kennis van bijvoorbeeld recente artikels in computerbladen. Zo weet je of je met een professional te doen heb, of slechts met een 'hulpje'.

5. Informeer in je omgeving naar ervaringen met diverse winkels. Of blijf anders eens 'neuzen' in een winkel en observeer hoe andere klanten worden geholpen. Dit is vaak een eye-opener!


Nog wat algemene kooptips ter voorkoming van teleurstellingen:

1. Weet wat je koopt. Vooral bij 'dozenschuivers' als de Mediamarkt, Makro etc. worden de mooiste specificaties in de advertenties gezet, maar als je de pc openschroeft is nogal vaak bezuinigd op de (ongenoemde) onderdelen. Je koopt bijvoorbeeld een Pentium IV 3 GH die op een traag en verouderd moederbord is geprikt zonder uitbreidingsmogelijkheden.

2. Kennis van computers hebben verkopers bij algemene electronicazaken zoals Megapool, Dixons etc. niet echt. Als je meer wil weten maak dan gebruik van internet en type de naam in van de (merk)pc die te koop staat. Zo krijg je vaak veel meer informatie.

3. De prijsverschillen tussen merkloze en merkpc's zijn de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Voor het verschil krijg je vaak wel een betere service, een telefonische (bereikbare!) helpdesk, allerhande software en garantie van de fabrikant.

4. Laat je niet door snelheden verleiden. Voor 9 van de 10 gebruikers voegt de allersnelste pc niets toe aan de gemiddelde pc die vaak de helft goedkoper is. Realiseer je dat voor een optimaal gebruik van een 'super pc' vaak ook weer de laatste en duurste software nodig is.

5. koop geen pc met geleend geld. Na drie jaar is de pc afgeschreven, maar heb jij je lening nog. Bovendien lokt een krediet de aanschaf van extra's uit die je eigenlijk niet nodig hebt.

6. Investeer in duurzame componenten zoals een plat TFT scherm, een dvd-brander of software. De snelste processor is na een jaar weer een van de langzaamste, terwijl je hiervoor wel honderden euros extra heb betaald.

7. Koop op een rustig moment en niet in de hectiek van een zaterdagmiddag, of vlak voor feest- en vrije dagen. Je wordt opgefokt en aangejaagd ('ik kan niet langer wachten!') en komt niet zelden met de verkeerde (en veel te dure) spullen thuis.



Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Julien Luscuere

#_#

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door #_# »

@julien

Ik begrijp dat je de beste bedoelingen hebt, maar geldt dit niet voor al je aankopen?

Het is natuurlijk best dom dat je denk dat een laptop van 500€ wilt kopen en daarvoor klakkeloos vooruitbetaald.

Iedereen die wel eens TV kijkt of de krant leest, op internet surft of met kennissen of collega's praat WEET dat dit bedrag bijna niet mogelijk is.
Hierdoor zou je dus extra alert moeten worden.

Voor de rest vind ik het spijtig voor jullie maar wel een beetje dom>

WipKip

Re: Ook belazerd door computer energy???

Ongelezen bericht door WipKip »

Dit bericht is inmiddels is van 7 september 2003 en is ook te vinden op:

http://www.helpmij.nl/forum/showthread. ... uterenergy

Ik heb een paar weken terug 4 boden uitgebracht op 4 verschillende computers van computerenergy. Ik ben na een week teruggebeld met de mededeling dat ik 3 computers had toegewezen gekregen. Het klonk wat te mooi om waar te zijn gezien dit voor die apparaten wel heel lage bedragen waren. Voor een dure HP had ik 3XX euro geboden die in werkelijkheid zo'n 2000 euro zou moeten kosten. Voor een labtop van IBM had ik 4XX euro geboden terwijl die zo'n 2000 euro waard was en voor een Labtop van Toschiba met DVD brander had ik 5XX euro geboden terwijl ook die in een prijsklasse van 2000 euro zat. Bij elkaar ging het dus om een bedrag van 1XXX euro wat een best bedrag is, maar wel erg weinig voor 3 van deze apparaten bij elkaar, maar ja het ging dan ook om een openingsstunt. Het bedrag zou van mijn rekening afgeboekt worden en daarna zou er contact opgenomen worden om een afspraak te maken voor het installeren van de apparatuur. Ik kreeg eergisteren een telefoontje van een collega die mij vertelde dat het zaakje stonk. Ik ben opnieuw op de site van dit bedrijf gaan kijken om te zien wat er aan de hand was. ( www.computerenergy.nl ) Het zat dus inderdaad goed fout!!! Op de site die door www.nonverbaal.nl gemaakt was stond nu de tekst te lezen dat alle gedupeerde contact op moeten nemen de politie Rotterdam Rijnmond o.v.v. Computerenergy. Ik heb dat gedaan en kon meteen telefonisch aangifte doen. Mijn bank heb ik opdracht gegeven om al mijn incasso's te blokkeren omdat mij niet bekent is vanaf welke rekening men wilde innen. Hoewel het eergisteren avond voor veel problemen met de bank gezorgd heeft, heb ik pas gisteren ochtend de werkelijke blokkering er door kunnen krijgen en kunnen zien of er al iets van mijn rekening was afgeboekt.
Waarschijnlijk door het late reageren en het rekken van de telefonische bevestiging met Computerenergy heeft dit niet geleid tot een afboeking van mijn rekening.

Het blijkt een grote oplichting te zijn gezien er al een rechercheur op de zaak zit, want normaal is het iets tussen klant en winkel. Het stomme is dat er een grote advertentie in kleur op een zaterdag in de telegraaf heeft gestaan. Ook telefoontjes werden keurig afgehandeld ook als je later terug belde.

Het moet dus wel een georganiseerde oplichting geweest zijn, want het zal wel het één en ander aan geld gekost hebben. (advertentie, antwoordnummer, website, maar weet niet of dat ooit betaald is)

Voor mij is het alleen de schik, maar heb begrepen dat er bij anderen wel geld is afgeboekt. Je hebt 2 soorten afboekingen: de 30 dagen die je dus binnen dertig dagen terug kan halen en de 0 dagen die je niet kan terug halen. die laatste krijgt overigens niet veel bedrijven het betreft hier om bijvoorbeeld loterijen. Ik heb wel begrepen dat indien je een proces-verbaal op zak hebt het mogelijk wel terug kan draaien, maar het ligt dat toch een stuk moeilijker.

Wat voor mij begon als een geintje onder het motto van ik bied wel, maar de bedragen die ik bied zijn eigenlijk toch te laag om er bij te zitten is eigenlijk een serieus onprettige ervaring geworden en wil iedereen ook waarschuwen om nooit een machtiging voor het afboeken van dat soort bedragen te geven voor de apparatuur in huis staat. Met andere worden, hier is onder rembourskosten een stuk veiliger. Je kan de doos open maken waar de postboden dan nog bij staat.

De aangifte blijft staan, want het blijft oplichting. Mijn bankrekening blijft voor alle incasso's geblokkeerd tot ik van de politie te horen krijg dat het weer veilig is om het vrij te geven. In het uiterste geval moet ik een nieuw rekeningnummer openen.

Heb jij ook gereageerd, vraag bij je bank de gegevens op over afboekingen en storneer dit onmiddellijk indien ze geld hebben afgehouden. Doe telefonisch aangifte bij de politie van Rotterdam Rijnmond o.v.v. Computerenergy Telefoon 06 – 8844

Voor meer info kijk op www.computerenergy.nl en/of www.nonverbaal.nl daar staat inmiddels dat men contact met de politie van Rotterdam Rijnmond o.v.v Computerenergy kan opnemen.

Gesloten