Op zich is het goed dat de software apart vernoemd moet worden.Als je een pc koopt, moet je precies zien hoeveel je betaalt voor het apparaat zelf en hoeveel voor de meegeleverde software. En moet je ervoor kunnen kiezen om die software niet te nemen en dat deel dus niet te betalen. Daar pleiten de Consumentenbond en ISOC Nederland voor.
Wie nu een computer koopt, krijgt daar vaak standaard allerlei software bij, zoals het besturingssysteem Microsoft Windows, maar bijvoorbeeld ook Nero DVD en Microsoft Office of Works. Terwijl er goede en goedkopere, of zelfs gratis, alternatieven voorhanden zijn, zoals het besturingssysteem Linux.
Concurrentie
Een apart prijskaartje voor de meegeleverde software heeft belangrijke voordelen. Niet alleen omdat je de software die je niet wilt hebben, ook niet hoeft te betalen. Maar ook omdat er dan meer concurrentie in deze markt en dus meer keuze voor de consument komt, wat kan leiden tot lagere prijzen en betere kwaliteit.
http://www.consumentenbond.nl/actueel/n ... rt_prijzen
Echter kan dit niet bij alle software.
Bij verschillende hardwareonderdelen zitten extra programma's.
Denk daarbij aan de branders, daar zit standaard vaak al brandprogramma's.
Als de consumenten die niet willen, kunnen deze software niet ingeruild worden en het geld terug van die software.
In de praktijk betekent het dat alleen Windows en Office apart vermeld zullen worden.
Hier ben ik het zelf niet helemaal mee eens.Maar ook omdat er dan meer concurrentie in deze markt en dus meer keuze voor de consument komt, wat kan leiden tot lagere prijzen en betere kwaliteit.
Meer concurrentie betekent inderdaad meer keuze, en lagere prijzen, maar heus niet betere kwaliteit.
Daarnaast vind ik Linux en Windows met elkaar qua kostenplaatje vergelijken als appels en peren.
Want Linux is een open-course besturingsysteem en Windows een commerciële. En qua techniek zit er ook hele grote verschillen.
Dit is hetzelfde als een Windows computer met een Mac gaan vergelijken. Een grote minpunt voor de consumentenbond.