BBCS schreef:alfatrion schreef:De koper heeft het eigendom over het product en al zijn onderdelen omdat de verkoper het juiste product krachtens een geldige titel heeft geleverd.
Bij verkeerde levering is dat niet het geval.
Ik dacht hier aan een computer, waarvan de harde schrijf defect raakt vier maanden na de aflevering. Dan heeft er m.i. een levering krachtens een geldige titel plaats gevonden.
BBCS schreef:alfatrion schreef:De verkoper is aansprakelijk voor elk conformiteitsgebrek. De verkoper heeft een non-conform product geleverd en moet daarom de alle gevolgen daarvan zelf dragen. Dat de koper heeft betaald voor het defecte onderdeel houd in dat dit geen verrijking kan opleveren.
Geen verrijking?
De verrijking wordt niet veroorzaakt door dat de koper zijn defecte harde schrijf niet in eigendom laat overgaan, maar doordat hij een nieuwe harde schrijf krijgt. Immers de koper heeft voor de defecte harde schijf betaald.
BBCS schreef:alfatrion schreef:Dat de koper een nieuw onderdeel ontvangt levert geen ongerechtvaardigde verrijking op, omdat de koper zich slechts beroept op zijn wettelijke recht om kosteloos herstel te eisen.
Dus als een verkopende partij per ongeluk een 1TB harde schijf geleverd heeft en de koper doet een beroep op non-conformiteit, dus dat het product niet conform de koopovereenkomst (een wettelijk contract tussen koper en verkoper) is, dat dan de koper die 1TB harde schijf mag behouden en dat de verkopende partij kosteloos een harde schijf van 2TB moet leveren?
Dat is echt wel een verrijking van de koper.
Zoals je het geheel zou kunnen opmaken, heb ik deze opmerking geschreven met in mijn achterhoofd non-conformiteit met als oorzaak een defect onderdeel. Dat de koper dan een nieuwe harde schijf krijgt zorgt inderdaad wel voor een verrijking, maar die verrijking is gerechtvaardigd omdat dit een gevolg is van het feit dat de verkoper een non-conform product heeft geleverd.
BBCS schreef:alfatrion schreef:De koper beoogt niet het eigendom op het product of de onderdelen te verliezen met zijn eis tot kosteloos herstel. De koper is niet aansprakelijk voor het feit dat de verkoper er voor kiest om het onderdeel niet te herstellen maar te vervangen.
onzin!
De verkoper kan er heel vaak niets aan doen dat het product niet te repareren is en vervangen dient te worden!
Daarnaast biedt de wetgeving de verkopende partij ook bescherming! En wel in dat geval dat door fouten van de fabrikant de winkelier noch de consument daar de dupe van mag zijn!
De verkopende partij dient dan wel de mogelijkheid te hebben om die schade bij de fabrikant te kunnen declareren. En die mogelijkheid ontneem jij de ondernemer!
Een harde schijf die gecrashed is, KAN niet gerepareerd worden! Als de platters beschadigd zijn, ben ik benieuwd hoe jij die kunt repareren!
Daarnaast kan van de verkopende partij niet verwacht worden dat die het product repareert als vernieuwing (dus vervanging) goedkoper is. Dat recht heeft de verkopende partij!
Een heel lang verhaal, maar nergens betwist deze twee zinnen gemotiveerd. "De verkoper kan er niets aan doen" betekent nog niet dat de koper aansprakelijk is of dat hij daardoor met terugwerkende kracht op eens wel beoogt om het eigendom over te dragen.
BBCS schreef:alfatrion schreef:De koper heeft vanuit de wet of de overeenkomst geen verbintenis om het defecte onderdeel in eigendom over te dragen wanneer hij kosteloos herstel eist vanwege non-conformiteit.
De wetgeving gaat verder dan alleen die regel van hoofdzaak en deelbestanddeel en de uitzonderingen daarop.
Daarop zijn deze woorden van adSolvendum van toepassing:
adSolvendum schreef:Vertaal dit eens daar een defecte hade schijf. Van ongerechtvaardigde verrijking kan dan geen sprake zijn.
Ik zie hier nergens wetsartikelen, jurisprudentie, parlementaire geschiedenis of doctrine aangedragen worden welke staven waarom het eigendom van de defecte harde schijf plotsklaps niet meer bij de eigenaar van de zaak zou liggen waaruit deze verwijderd is.
BBCS schreef:De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden. Dat zegt de wetgeving. (7:17, lid 1)
Die kan niet overruled worden door wat voor regel dan ook.
Dat erkende ik ook. De koper heeft recht op kosteloos herstel, omdat de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoord.
BBCS schreef:Dus of de vraag of de onderdelen die van de hoofdzaak afkomen (welke niet conform de koopovereenkomst zijn) eigendom blijft van de koper of niet, dient naar die koopovereenkomst gekeken te worden.
Er bestaat geen wetsartikel dat de verkoper recht geeft op het eigendom van de defecte onderdelen vervang of de koper de verplichting geeft om het eigendomsrecht daarop over te dragen in het geval van non-conformiteit. Er is natuurlijk wel art. 5:18 BW, maar daarvoor moet gekeken worden naar wat de eigenaar beoogde.
Artikel 7:17 (lid 3) BW geeft slechts aan waar de afgeleverde zaak aan moet beantwoorden, niet wat er moet gebeuren als het eigendom op de afgeleverde zaak is overgedragen. Artikel 7:9 lid 2 BW geeft de verkoper de verplichting om eigendom over te dragen aan de koper. Het geeft de koper niet de verplichting om het eigendom van onderdelen over te dragen aan de verkoper in het geval van non-conformiteit.
BBCS schreef:Als in geval van non-conform of garantie een deelbestanddeel kosteloos door de verkopende partij wordt vervangen, behoort die deelbestanddeel niet tot de hoofdbestanddeel en valt dus niet onder eigendom van de koper. De koper heeft immers niet het deelbestanddeel gekocht, alleen de hoofdbestanddeel.
Destijds behoorde dat onderdeel wel tot de overeenkomst en is het in eigendom overgedragen. Dat het onderdeel nadien defect is geraakt en vervangen is heeft geen terugwerkende kracht. Het onderdeel is daarom van de koper.
Het is overigens hoofdbestandeel, maar hoofdzaak en niet deelbestanddeel maar gewoon bestanddeel. En geen ongeoorloofde verrijking, maar ongerechtvaardigde verrijking. Dit is handig om te weten als je gaat zoeken in de jurisprudentie.
BBCS schreef:(Citaat van art. 3:4 lid 2 BW.)
Op het moment dat een deelbestanddeel kosteloos door de verkopende partij wordt vervangen, is die regel niet van toepassing, omdat de koper nog steeds een hoofdzaak bezit zonder zonder dat beschadiging van betekenis wordt toegebracht aan een der zaken.
Deze regel geeft niets aan over eigendomsoverdracht.
BBCS schreef:(Citaat art. 5:3 BW)
En nu komen we op het punt: de wet bepaald dat de hoofdzaak aan de overeenkomst moet beantwoorden.
Dus als de verkoper onder garantie of non-conformiteit deelbestanddelen moet vervangen, maken die deelbestanddelen geen deel meer uit van de hoofdzaak en is de koper niet de eigenaar van die deelbestanddelen.
De normale reparatieopdracht wijkt daarvan af, omdat de koper dan twee overeenkomsten heeft en twee hoofdzaken, waarvan één hoofdzaak een deelbestanddeel van de andere hoofdzaak kan vervangen, waardoor beide hoofdzaken in stand blijven.
Dit artikel geeft niet aan wat er met het eigendom moet gebeuren wanneer er een bestanddeel wordt afgesplitst. Dit artikel veranderd daar, net als alle vorige wetsartikels niet aan.
BBCS schreef:Bij reparatie of vervanging wordt een deelbestanddeel door een andere deelbestanddeel vervangen welke in eigendom is van de verkopende partij.
Dat andere bestanddeel was van de verkoper, tot het moment dat hij deze in de hoofdzaak plaatste. Op dat moment is het door natrekking (art. 5:14 lid 1 BW) van de koper geworden.
BBCS schreef:Dus die defecte deelbestanddeel is geen eigendom van de koper, maar van de verkoper, omdat de deelbestanddeel die het defecte deelbestanddeel vervangen heeft niet in eigendom was van de koper, maar van de verkoper.
De verkoper heeft het eigendom op de hoofdzaak overgerdagen door dat "levering krachtens een geldige titel" ex 3:84 BW. Het defecte bestanddeel maakte op da moment nog onderdeel uit van die hoofdzaak en is vanwege art. 5:3 BW ook overgedragen.
BBCS schreef:Dus die defecte deelbestanddeel is geen eigendom van de koper, maar van de verkoper, omdat de deelbestanddeel die het defecte deelbestanddeel vervangen heeft niet in eigendom was van de koper, maar van de verkoper.
Dat is iets dat je zelf hebt verzonnen. Het defecte bestanddeel is eigendom van de koper vanwege art. 3:84 jo 5:3 BW. Het nieuwe bestanddeel is eigendom van de koper vanwege natrekking ex art. 5:14 lid 1 BW.
BBCS schreef:Hoe duidelijker wil je het hebben?
Als je jouw argumenten nu ook nog juridisch kloppend zou kunnen maken, dan zou ik helemaal tevreden zijn.