LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dierenleed moet op politieke agenda

Dierenmishandeling of ander dierenleed kan je hier bespreken.
dierenvriend
Berichten: 50
Lid geworden op: 18 mar 2005 13:20

Dierenleed moet op politieke agenda

Ongelezen bericht door dierenvriend »

Bij de staatkundige hervormingen op de Antillen is er nog niet gesproken over het dierenwelzijn. De Nederlandse Stichting Dierenhulp Venezuela vindt dat daar verandering in moet komen. De Partij voor de Dieren heeft al kamervragen gesteld.

De stichting Dierenhulp Venezuela houdt zich bezig met het welzijn van dieren in verschillende landen, zoals Venezuela en de Antillen. De stichting heeft kritiek op onder andere de manier van doden van zwerfhonden op Bonaire en Curaçao. Dit gaat zonder verdoving vooraf, met een spuit direct in het hart.

Als informatie lezen we hetvolgende:
De stichting vindt dat dierenwelzijn op de agenda moet komen tijdens de gesprekken over de staatkundige hervorming: "We krijgen zoveel meldingen binnen over wantoestanden met dieren op de Antillen." Tijdens een bezoek aan Bonaire heeft hij zelf meegemaakt dat een incident wordt aangegrepen om 'hele drastische maatregelen te nemen': dieren worden afgeschoten of krijgen zonder verdoving een spuitje. "Dieren zijn het ondergeschoven kindje. Dat mag niet gebeuren."

De stichting Dierenhulp heeft staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties gevraagd om het onderwerp op de agenda te zetten. Vos wil dat er regels worden opgesteld voor de omgang met dieren: "Een entingsprogramma om ziektes te voorkomen, een registratie zodat je weet welk dier waar thuishoort. Dat hoeft niet ver te gaan, maar een aantal elementaire regels zou zinvol en nuttig zijn."

De reactie van de staatsecretaris:
Het antwoord van de staatssecretaris kwam neer op een doorverwijzing naar de lokale overheden op de eilanden. Maar volgens Vos wordt er daar niet gereageerd. "We hebben ook contact gezocht met de Dierenbescherming op Curaçao, maar ook dan ontvang je geen bericht." Verontrustend is volgens hem dat opgestapte bestuursleden van de Dierenbescherming zeggen dat er wantoestanden heersen. "Als dit bij Nederland hoort, dan is het heel moeilijk uit te leggen dat je dat soort dingen gewoon kunt doen."


Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer en lid van de vaste kamercommissie Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ), herkent het verhaal van Vos. Tijdens haar bezoek aan Curaçao in oktober 2007 heeft ze gezien hoe in het dierenasiel dieren direct na aankomst zonder verdoving worden afgemaakt. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling, een dierenasiel moet een noodopvang zijn."

Grensoverschrijdend
De politica weet dat de Antillen op dit gebied autonoom zijn. "Maar thema's als dierenwelzijn en milieu zijn grensoverschrijdend. We moeten de handen in elkaar slaan, zeker ook tijdens de onderhandelingen, om dieren een beter leven te kunnen geven." Thieme verwijst naar de roep om meer samenwerking op terreinen als volksgezondheid en onderwijs: "Dat moet je breder trekken naar milieu en dierenwelzijn. Dan gaat het over de stemlozen, die niet voor zichzelf kunnen opkomen."

De Partij voor de Dieren wil Kamervragen stellen aan staatssecretaris Bijleveld om het onderwerp op de agenda te krijgen. "We zijn een Koninkrijk. Het dierenleed in Nederland moet aangepakt worden, maar ook op de Antillen."

Kijk en zo hoort het dus. Want al zit er een sloot water tussen, dierenleed kent geen grenzen en dat is precies waar het om gaat.
Laatst gewijzigd door dierenvriend op 17 jun 2008 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.

gravedigger
Berichten: 3097
Lid geworden op: 11 jun 2005 20:47

Re: Dierenleed moet op politieke agenda

Ongelezen bericht door gravedigger »

Het is niet toegestaan advertenties te plaatsen op het forum of allerlei commerciële of non-commerciële bedrijven en organisaties te promoten.
Mail naar de redactie is onderweg.
[/quote]

Gesloten