LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Doel-kompas

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
f.j.tenge

Doel-kompas

Ongelezen bericht door f.j.tenge »

Wordt de laatse tijd regelmatig benadert door mensen van Doel-kompas. Mij wordt een in hun ogen splinternieuw produkt aangeboden vvor beleggen op de beurs. Ik ben zeer sceptisch want de Legioleaseaffaire hangt mij als een molensteen om de nek.

Wie heeft informatie??

Gast

Re: Doel-kompas

Ongelezen bericht door Gast »

Ik ken het niet, maar op internet vond ik het volgende:
De tijd dat alleen maar aandelen, obligaties of zelfs gewone call en put opties werden gebruikt om bepaalde rendements-doelstellingen te bereiken ligt ver achter ons. Veel financiële constructies worden volgestopt met exotische derivaten, zoals knock-in opties en optie-ladders.

Eén van de partijen die al jaren optiegerelateerde financiële constructies uitbrengt is Koers-Kompas. Onlangs nog besprak ik één van haar producten genaamd Rendement-Roulette.

Opmerkelijk
Het eerste deel van de titel die de column meekreeg, Haute finance: alles of niets, duidde op de volgens Koers-Kompas ingenieuze optieconstructies die deel uitmaken van haar producten. Ze gaf tot voor kort op haar website een compleet overzicht van het gehele scala aan door hen uitgebrachte financiële producten.

Wie nu een kijkje neemt van de “effectenvernieuwer” vindt daar nog slechts algemene informatie over het bedrijf. Voor productinformatie wordt verwezen naar de website van het nieuwe dochterbedrijf Doel-Kompas. Daar wordt gemeld dat de producten, in tegenstelling tot die van Koers-Kompas, nou eens niet speciaal gericht zijn op beleggers.

De producten van Doel-Kompas zijn geschikt voor iedereen die voor een beperkt bedrag een kapitaaltje wil opbouwen. Een opmerkelijke stelling. Alle producten van Doel-Kompas zijn namelijk gerelateerd aan het verloop van de AEX. Dat betekent dat ze juist uitsluitend bedoeld zijn voor beleggers.

Zes fondsen
Een ieder die geen beleggingsrisico wil lopen heeft niets te zoeken bij de producten van Doel-Kompas. De vraag is of ze voor echte beleggers interessant zijn. Doel-Kompas heeft in haar prille bestaan direct zes fondsen geïntroduceerd. Het betreft: 18+Plan, 50+Plan, 55+Plan, 65+Plan, 100+Plan en Budget+Plan.

De producten kunnen tegelijk worden besproken, want ze werken nagenoeg op dezelfde manier. Alleen de doelstelling van de verschillende Plannen is anders. Voor allen geldt dat maandelijks een bedrag van 30,42 euro (één euro per dag volgens de folder) opzij moet worden gelegd. Die maandelijkse inleg moet de belegger minimaal vijf jaar voldoen.

Elke maand wordt voor dat bedrag de AEX gekocht. Vanaf het moment van inleg tot aan het moment waarop de belegger het plan beëindigt, wordt de ontwikkeling van de AEX gevolgd. Elk procent winst van de AEX komt de belegger ten goede, elk procent verlies van de AEX komt ten laste van de belegger.

Successierechten omzeild
Na de verplichte looptijd van vijf jaar kan de belegger niet direct over zijn geld beschikken. Elk Plan heeft zijn eigen beperkingen. Het 18+Plan is voor beleggers die hun (klein)kinderen een kapitaaltje willen doen toekomen. Het opgebouwde kapitaal komt pas vrij als het betreffende (klein)kind de leeftijd van 18 jaar bereikt.

Het 50+Plan, 55+Plan en 65+Plan zijn bedoeld om via de maandelijkse belegging op de in het plan genoemde leeftijd te beschikken over het opgebouwde vermogen. Het Plan mag ook pas worden beëindigd na het bereiken van de genoemde leeftijden. Dat doet het ergste vermoeden bij het 100+Plan.

Het zal toch niet zo zijn dat de belegger pas bij het bereiken van… Nee, het gaat hier om een product dat, via een schenking, op naam van de kinderen wordt gezet. Pas na overlijden van de belegger kunnen de kinderen over het opgebouwde kapitaal beschikken. Op deze manier worden successierechten omzeild.

Rendement-risico profiel
Tot slot is er het Budget+Plan. Dit is niet gekoppeld aan een leeftijd, maar aan het bereiken van een doel. Op het moment dat het ingelegde geld een waarde heeft bereikt van 10.000 euro mag het kapitaal worden opgenomen. Bij een totaalinleg van 1825,20 euro in vijf jaar kan het nog even duren voordat die limiet is bereikt, zeker als de markt tegenzit.

Om te voorkomen dat het vermogen nog later ter beschikking komt dan in het 100+Plan, heeft de belegger het recht na vijftien jaar over het vermogen te beschikken, ook als de 10.000 euro nog niet is bereikt. Voor alle plannen geldt dat als de belegger niet de volle vijf jaar de maandbedragen stort, of de overeenkomst beëindigt, de annuleringskosten 365 euro bedragen.

De door Doel-Kompas gepresenteerde reeks aan plannen lijkt mooi, maar heeft in feite nauwelijks toegevoegde waarde. Ten eerste wordt er in de constructies geen gebruik gemaakt van optieconstructies om het rendement-risico profiel van de producten te sturen. Van haute finance naar back to basics lijkt het nieuwe Doel-Kompas adagium.

Kosten
Dat is op zichzelf geen probleem, maar dat zet grote vraagtekens bij de kosten. De deelnemer aan de plannen ontvangt namelijk geen dividend, terwijl het dividendrendement van de AEX al gauw 3% bedraagt. Dat betekent dat de kosten voor de belegger in deze plannen 3% bedragen. Duur, aangezien de Plannen niet veel meer zijn dan een vorm van indexbeleggen.

Doel-Kompas doet overigens nodeloos ingewikkeld over de wijze waarop het bedrijf zijn inkomsten behaalt. Er wordt gesteld dat de belegger geen additionele kosten op de Plannen moet betalen, omdat “de (onzekere en steeds wisselende) inkomsten van Doel-Kompas moeten komen uit de financiële instrumenten die zij zelf aanhoudt”.

Dat lijkt me onzin. Er zijn voor dit product geen nadere financiële instrumenten nodig. De inkomsten voor Doel-Kompas komen uit het niet aan de belegger uit te keren dividend. Een tweede nadeel zijn de beperkende voorwaarden voor de belegger. Het opgebouwde kapitaal komt pas beschikbaar indien aan leeftijd- of doelcriteria is voldaan.

Conclusie
Dat is natuurlijk niet in het belang van de belegger. Bij koopsompolissen is de ratio achter het niet beschikbaar zijn van het vermogen het te behalen belastingvoordeel. Bij de Plannen is er geen enkel voordeel voor de belegger, als compensatie voor het voor lange tijd niet beschikbaar zijn van het vermogen.

Het enige voordeel komt toe aan Koers-Kompas, dat gedurende de (lange) looptijd jaarlijks het dividend opstrijkt. Het enige voordeel van de Plannen voor de belegger is dat gedisciplineerd met relatief kleine bedragen maandelijks een beetje in de AEX belegd kan worden. Dat is moeilijk zelf te doen, stelt Doel-Kompas.

Dat is op zichzelf juist, maar daar vraagt het bedrijf een hoge prijs voor in de vorm van de eerder genoemde kosten en de beperkende voorwaarden. Bij veel banken of andere uitgevende financiële instellingen biedt een beleggergirorekening dezelfde mogelijkheden tegen lagere kosten en met minder of geen beperkende voorwaarden.

Ondanks de mooie presentatie van de nieuwe productenrange van Doel-Kompas kan ik er niet enthousiast over worden. “Vele kleintjes maken vaak ongemerkt een grote”, zo promoot Koers-Kompas haar Plannen. Ik vrees dat ze daamee vooral op zichzelf Doelt.
Misschien heb je hier wat aan...

Gesloten