ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
soner72
Berichten: 3
Lid geworden op: 29 sep 2017 06:01

ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door soner72 »

Woon 25 jaar op de zelfde adres sinds ymere de nieuwe wooncorporatie is hebben we alleen maar ellende. vooral met ISTA.
Jullie willen niet weten wat ik betaal voor mijn stookkosten voor een woning van 47 m2.
Ik heb zoveelste keer verzoek ingediend om de meters te laten kijken , maar ze komen niet , enige antwoord is wat je te horen krijgt is de meters kloppen wel dat kunnen we op afstand digitaal zien. Ik heb daarna vergelijking gedaan die met de meters van mijn buren en inderdaad het klopt geen meter van, de radiotoren waren va zelfde grootte en op de zelfde plek , mijn meters sloeg in een keer omhoog binnen 1 uur , de meters van mijn buren bleef op de zelfde cijfers. dit heb ik ook verteld maar ista heeft wel daar een mooie verhaal over te vertellen. later heb ik verzoek gedaan om vergelijking te doen met andere meters deze hebben ze geweigerd . Ik betaal 60 euro per maand voorschot aan service kosten welk deze 720 euro per jaar is, achteraf krijg ik elk jaar een jaar afrekening welk ik nog 1500 tot 1800 bij moet betalen, dus totaal 2200 - 2500 euro per jaar voor een piep kleine woning met 2 radiotoren, en de radiotoren is iets wat je per jaar 6 of 7 maande gebruikt. mijn vriend woont in een woning van 120 m2 welk hij alle radiotoren aan heeft en 1200 per jaar betaald. Ik heb zoveel klachten gelezen over ista, nu snap ik niet waarom de overheid hier niets aan doet

Guardian72
Berichten: 6858
Lid geworden op: 04 jun 2008 13:37
Contacteer:

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Guardian72 »

2500 per jaar?
Ik heb een woning van 121m2 - en betaal tussen de 1700 en 1900 per jaar (afhankelijk van het weer).
Er lijkt me iets totaal onjuist te zijn.

Helaas - ander advies dan 'zoek hulp van experts' heb ik ook niet.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

"De onderste woningen hoeven daarom nooit de radiator aan te zetten omdat de leidingen genoeg warmte afgeven. De bovenste woningen, waar minder leidingen zitten, moeten de radiator wel aanzetten.

Radiatormeters
Dit laatste verklaart volgens Woonbond grotendeels de te hoge stookkosten bij sommige bewoners. “

https://www.ensoc.nl/nieuwsarchief/bran ... eeds-boos/

Kan het daar aan liggen?

soner72
Berichten: 3
Lid geworden op: 29 sep 2017 06:01

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door soner72 »

Beste mensen, ik ben zelf ook een slachtoffer van ista . Ik ben van plan om alle gedeputeerde mensen van ista bij elkaar te komen zo dat we met zijn alle zaak kunnen open tegen ista. Neem rustig kontakt met mij op.

[Telefoonnummer en e-mailadres verwijderd door moderatie]

We hebben niets te verliezen , nee hebbrn we al ja kunnen we krijgen. Hoe meer we zijn hoe sterker we staan. Alsjeblieft aarzel niet en neem kontakt met mij op.
Laatst gewijzigd door Radar op 12 jul 2018 08:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Telefoonnummer en e-mailadres verwijderd door moderatie

Ivo.w
Berichten: 1787
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Leuk, en ik heb nooit een probleem met ista gehad. Gewoon radiatorkranen 's nachts en bij afwezigheid dicht draaien scheelt enorm (en doen veel mensen echt niet, ook vaak niet wanneer men zegt zuinig te zijn...).

En alleen de ruimtes verwarmen die daadwerkelijk in gebruik zijn. De hele dag de slaapkamer of badkamer verwarmen is tamelijk zinloos als je daar overdag amper komt.

Radar
Site Admin
Berichten: 5514
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Radar »

Twee topics over ISTA samengevoegd tot één topic. Bovendien zijn de reacties met betrekking tot de gedeelde persoonsgegevens verwijderd. Contact opnemen kan via een privébericht of via dit topic.

Mallehenk
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 sep 2019 17:57

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Mallehenk »

Ik heb ook hoge kosten bij ista 2100,- het zal toch niet zo zijn dat iedere keer de verwarming moet uit draaien en als ik het koud krijg weer aan beetje bezopen toch?
Het zou eerlijk zijn als er een meter in de meterkast geplaats wordt waar het verbruik afgelezen wordt.
Ze zouden ook compensatie kunnen geven voor zo'n warmte .
Dus radar zou je dit voor ons uit kunnen zoeken?
Ik heb stads verwarming gehad in mijn andere woning dat was beter met een meter in de meterkast het was lang niet zo hoog

tomdujardin
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 okt 2019 17:34

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door tomdujardin »

Heb je klachten rond ISTA, stuur mij dan per omgaande een berichtje in mijn mailbox. Ik ben al geruime tijd bezig over een dossier waarin een groot aantal onregelmatigheden worden doorgelicht. Samen staan we sterk.

moulijnt
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2019 15:43

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door moulijnt »

Wij zijn verhuis in Mei vanuit Rockanje naar Rotterdam . Normaal gesproken in jaren 2015-2017, kregen wij altijd servicekosten terug. Tot onze enrome verbazing op 5 Oktober (dus ook te laat) ontvingen wij een bericht van Vestia met het overzicht van ISTA. Dat wij tot het eind van Oktober (dus minder dan 25 dagen te gaan) moesten 262 EUr moesten bijbetalen. Onze verwarming stond bijna nooit aan!!!

Broekmans
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 nov 2019 11:49

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Broekmans »

Beste Tomdujardin,

Ik heb ook een klacht over de Ista meters die niet kloppen. Ben benieuwd of en hoe dit het beste behandeld kan worden.
gr. Broekmans

Tg1992
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2019 07:50

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Tg1992 »

Beste Tomdujardin & Broekmans,

Hier ook klachten met Ista wat betreft stookkosten.
Wij hebben een rekening gekregen van €2206,- aan stookkosten voor 8 maanden tijd. Ik heb al meerdere dingen onderzocht waaronder de maandelijkse verbruiken opgevraagd. Echter blijkt dan dat ik voor dit bedrag verstookt heb in de periode Oktober t/m Februari (welke 5 maanden is)...

Ik kom graag met jullie in contact, zelf heb ik ook nog 2 andere bewoners in onze flat die hetzelfde probleem ondervinden.

Mvg,
Toby

Harley123
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 jan 2020 19:46

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Harley123 »

Bij mij klopt ook niks van de rekening, ik woon in een woning van 58m2, doordeweeks woon ik niet thuis invm mijn werk, radiatoren staan dan uit en vorig jaar mijn maandelijkse voorschot op maximaal laten zetten, toch een extra rekening van 680 euro terwijl ik praktisch 1 dag in de week thuis ben. Iets gaat goed fout

erica irene
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 mei 2019 14:35

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door erica irene »

Ook zit met probleem bij ista als curator voor mijn client. 2800 euro bijbetalen, de mter nummers komen niet overeen daar waar ze in de woning hangen met wat ista zegt, het vebruik badkamer is bijna net zo hoog als woonkamer wat mij absurd lijkt en ga zo maar door.

Gedupeerde4
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 jun 2020 16:59

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Gedupeerde4 »

Beste Tomdujardin & Broekmans en Soner,

Ik heb jullie verhalen aandachtig gelezen en moet helaas vertellen dat ik ook problemen met ISTA ervaar. Al bijna 5 jaar kamp ik met torenhoge jaarafrekeningen die afkomstig zijn van ISTA. Variërend van 3000 euro tot 4000 euro per jaar. Ondanks de hoge voorschot, moet ik hieraan geloven.

Mijn woning is circa 90 vierkante meter en wij zetten de radiatoren vrij weinig aan. Ondanks een normaal gebruik word ik jaarlijks verrast met een absurde eindafrekening. Zelfs in de warme maanden (zomer) in Nederland is er behoorlijk verbruik gemeten. Ik ben machteloos en in dezelfde tijd woedend! ISTA weigert om grondig naar een oplossing te zoeken en beweert dat het vanuit hun kant allemaal klopt en mijn gebruik buitengewoon is. Evenals vind ik dat mijn VVE onvoldoende haar best doet om dit probleem op te willen lossen. Ik heb bijna 13.000 euro extra betaald in die vier jaren voor de jaarafrekeningen. Verhuizen is geen optie en een andere oplossing zie ik nog niet.

Vanwege de hoge kosten heb ik een betalingsregeling afgesproken en betaal ik mij blauw. Ik zit inmiddels ook in de schulden en ontkom er niet aan. Een uitweg zie ik niet en voel mij volledig gepasseerd. Nu ben ik op een punt gekomen om hulp te zoeken. Ook zou ik graag met jullie ideeën willen uitwisselen en contact opnemen.

Prive berichten via dit forum lukt niet geloof ik. Hoe zouden we het beste contact met elkaar kunnen nemen, iemand raad?

Ik hoor graag bericht!

Dank alvast!

Groetjes anoniem (bewuste keuze)

MAGH
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 jul 2020 10:08

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door MAGH »

Ook wij hebben sinds twee jaar extreem hoge afrekeningen voor een appartement van 75m2 (€2300 en €2750) terwijl het appartement in die periodes voor het eerst met 1 persoon werd bewoond en voorheen met 2-3 personen. Ista heeft de meters op afstand gecheckt afgelopen winter en daar was volgens hen niks mis mee. Ons appartement is op de 5e etage, dus ik begrijp dat zowel warmte van buitenaf als verlies van warmte in het buizenstelsel de meter ongewild kunnen beïnvloeden. Mocht iemand succes hebben met het oplossen van het probleem met Ista dan komen we graag in contact!

ferry1968
Berichten: 11
Lid geworden op: 14 okt 2008 11:54

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door ferry1968 »

Hoi mede slachtoffers van ISTA.

Als eerste een uitleg van de situatie,
ik woon in een huis van +- 60 vierkante meter.
Ik betaal 1100 euro voorschot, enkel voor cv voor warm water betaal ik weer aan eneco.
Als ik stook in me huis ben ik de 1100 euro kwijt of ik moet bijbetalen, net als een ieder hier.
Dit kan nooit kloppen want had/ik de verwarming aan was het 1 radiator in mijn woonkamer de rest keuken slaapkamer achterkamer waren gewoon uit.
Dit omdat ik anders helemaal zou schrikken van de afrekening, en ik daar simpelweg het geld niet voor heb.
Nu even de uitleg cv installatie, bij mij komen de leidingen van boven af, meestal is dit andersom van beneden naar boven
ik woon beneden dus heb ik geen radiator aan heb ik dus ook geen voordeel van warme leidingen omdat ik dan geen warmte vraag dus dan worden de leidingen ook niet warm omdat ik zeg maar het eind ben.
Nu heb ik dus in 2019 bewust geen radiator aangedaan, heb mezelf beholpen met electrische kachel 3 uurtjes in de avond.
Dus ik heb in 2019 niks verbruikt, en nu in juli 2020 mijn eindafrekening gehad en het klopte 0 verbruik qwa radiatoren, dat viel me dus mee dat dat in ieder geval klopte.
Maar wat blijkt nu, volgens mijn eindafrekening moet ik dus alsnog 270 euro betalen,
kijk zou ik echt voordeel hebben van warme leidingen door mijn huis zou ik nog ok zeggen, maar die heb ik dus niet ik zit wat dat aangaat ongunstig in het cv gebeuren, qwa onderhoud cv ketel is in mijn ogen er voor mij ook geen aanspraak immers ik heb niks gebruikt qwa warmte dus heeft de ketel ook niet voor mij gedraaid althans zo zie ik het.
Dus mijn vraag is dit normaal?? 270 euro voor niks, en wat betalen degene dan die wel voordeel van leidingen hebben??.
Ik heb het vermoeden dat ik gewoon net zoveel betaal als de bovenburen die dus wel warme leidingen hebben, of ze betalen 4 a 500 per jaar daar voor ?? dat zou ook kunnen natuurlijk.
Bij de situatie hier praat je over 70 woningen die verwarmt worden op die ketel,
dus rekensom 70x270 als iedereen dat zou betalen is maar liefst 18,900 euro en dan hebben we het enkel over onderhoud ketel en verloren warmte qwa leidingen ik vind dit best schrikken en vraag me af of iedereen dit wel beseft.
Nou ben benieuwd wat jullie mening hier nu over is, ik vind het niet echt normaal eerlijk gezegd.
Blokverwarming goedkoper ja ja maar niet heus.
Ik betaal nu ook nog een vastrecht enz voor de eneco vanwege warm water dmv keukengeiser.
Nou dat opgeteld bij de 270 euro is geef ik een schatting hoor 500 euro per jaar om enkel maar de mogelijkheid te hebben om warmte en warm water te krijgen.
Terwijl als je een eigen combiketel zou hebben je enkel bij de eneco zit, dat zou dan zo ie zo al 270 euro schelen.
Dus goedkoper of volgens de warmtewet net zo duur die vlieger gaat dus nooit op.
Dit wou ik even delen na mijn test van jaar niet stoken.

groetjes

stephan1988
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 jan 2017 00:23

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door stephan1988 »

Jullie verhalen zijn heel herkenbaar en zeer vervelend dat zoveel mensen met deze ellendige organisatie te maken hebben.

Zelf ben ik dankzij Ista steeds dieper in de schulden gedoken. In de periode 2014 tot 2017 ontving ik eindafrekeningen van rond 2500 euro, bovenop de voorschotten die al erg hoog waren. Ymere verwees voor klachten naar Ista en Ista weer naar Ymere. Een check van de meters is nooit gedaan en op afstand konden ze zien dat de meters goed werkten.

Wat er bij mij niet ingaat is dat het een flat van 57m2 betrof en de stookkosten 14 maal hoger lagen dan de eengezinswoning van 76m2 waarin ik nu woon.

Het is erg jammer dat de consument geen poot heeft om op te staat en verhuurders er geen enkel probleem mee hebben deze niet kloppende eindafrekeningen te incasseren, al dan niet via een incassobureau. Schuld op schuld bouwde zich daardoor op. Een zeer kwalijk iets waar mijns inziens veel te weinig aandacht voor is vanuit een controlerende partij zoals de overheid.

omega19
Berichten: 661
Lid geworden op: 30 dec 2019 07:24

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door omega19 »

ferry1968 schreef:
18 jul 2020 15:23
Nu heb ik dus in 2019 bewust geen radiator aangedaan, heb mezelf beholpen met electrische kachel 3 uurtjes in de avond.
Dus ik heb in 2019 niks verbruikt, en nu in juli 2020 mijn eindafrekening gehad en het klopte 0 verbruik qwa radiatoren, dat viel me dus mee dat dat in ieder geval klopte.
Maar wat blijkt nu, volgens mijn eindafrekening moet ik dus alsnog 270 euro betalen,
Als je kijkt op de website van Ista staat daar een voorbeeldfactuur. In ieder geval op die factuur wordt, naast de beheers- en meetkosten, 35% van de energierekening verdeeld over het vloeroppervlak en niet naar het verbruik. Dus met 0,0 verbruik betaal je toch 35% van de gebruikelijke energierekening.

Op zich is het niet onlogisch dat er een vaste component in de rekening zit voor onderhoud van de verwarmingsinstallatie en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals gangen en entree.

Cleo119
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 okt 2020 16:42

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door Cleo119 »

Van Ista Nederland B.V. krijg is sinds 2 jaar opeens hoge eindafrekeningen. Vandaag belde ik Ista en werd ik aangevallen door de mevrouw aan de telefoon, Ista zou volgens haar al jaren proberen bij ons binnen te komen want ze krijgen de meterstanden niet binnen, ze zouden al jaren brieven sturen. Nooit iets ontvangen, mijn buren ook niet en de rekening blijken ze te hebben geschat. Als ik vraag hoe dat op te lossen is, wordt mevrouw zeer aanvallend. Ik had een betalingsregeling getroffen met mijn VVE om de hoge afrekening te betalen. Er is nooit iemand van Ista aan de deur geweest voor de meterstanden, ook bij mijn buren niet. Dat weten wij allemaal heel zeker want we waren namelijk allemaal thuis aan het werk. Ista gevraagd om kopieen van de brieven die ze zouden hebben gestuurd, geen reactie, ik moest maar een klacht indienen. Het lijkt me goed, zeker nu ik nog meer reacties zie op deze site dat hier aandacht aan wordt besteedt, want dit lijken mafia praktijken en totaal oncontroleerbaar op deze manier.

MaaikeM
Berichten: 62
Lid geworden op: 28 dec 2011 17:07

Re: ISTA: hoge stookkosten, klopt de meter wel?

Ongelezen bericht door MaaikeM »

omega19 schreef:
17 okt 2020 10:23
ferry1968 schreef:
18 jul 2020 15:23
Nu heb ik dus in 2019 bewust geen radiator aangedaan, heb mezelf beholpen met electrische kachel 3 uurtjes in de avond.
Dus ik heb in 2019 niks verbruikt, en nu in juli 2020 mijn eindafrekening gehad en het klopte 0 verbruik qwa radiatoren, dat viel me dus mee dat dat in ieder geval klopte.
Maar wat blijkt nu, volgens mijn eindafrekening moet ik dus alsnog 270 euro betalen,
Als je kijkt op de website van Ista staat daar een voorbeeldfactuur. In ieder geval op die factuur wordt, naast de beheers- en meetkosten, 35% van de energierekening verdeeld over het vloeroppervlak en niet naar het verbruik. Dus met 0,0 verbruik betaal je toch 35% van de gebruikelijke energierekening.

Op zich is het niet onlogisch dat er een vaste component in de rekening zit voor onderhoud van de verwarmingsinstallatie en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals gangen en entree.
Het maakt ook nog wel verschil of het gaat om 270 euro betalen, of 270 BIJ betalen. Mijn appartement heeft ook blokverwarming en ik ben na een aantal jaar inmiddels redelijk bekend met de facturen van ISTA. Bepaalde kosten worden inderdaad verdeeld en dat gaat inderdaad op basis van vloeroppervlak. Ik gebruik mijn verwarming eigenlijk ook niet of nauwelijks. Afgelopen keer kreeg ik weer redelijk wat terug, maar het jaar er voor kreeg ik van een voorschot van ongeveer 750 euro, nog niet eens 150 euro terug. Terwijl ik de verwarming alleen in de echt koude maanden af en toe eens een weekenddagje aan deed. Dat zat dus niet in persoonlijk verbruik, maar in de vaste kosten en de kosten die samen hangen met het verbruik van het complex als geheel. Ik heb wellicht ook wel een klein beetje profijt van het stoken vd buren via de warme buizen, maar ik vraag me af hoeveel.

Ik trek liever een warm vest en sloffen aan dan dat ik mijn geld op maak aan de verwarming. De afgelopen winter heb ik hem helemaal niet meer gebruikt. Dat ik alsnog redelijk veel geld kwijt ben voelt wel zuur. Maar goed, de installatie, onderhoud etc kost inderdaad ook geld.

Plaats reactie