LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Essent jaarafrekening

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
t00ntje

Essent jaarafrekening

Ongelezen bericht door t00ntje »

In stadsverwarmingsgebieden hebben een heleboel mensen een hoge rekening ontvangen. Essent verklaart dit met een hogere energieprijs :roll: , een kouder stookseizoen :? etc. Maar zou het ook niet kunnen zijn dat de aanvoertemperatuur van het water is verlaagd? :? De instelling van de thermisch geregelde klep voor de boiler blijft op dezelfde instelling, waardoor de klep vaker en langer opent. :idea: Maar hoe kun je bewijzen dat Essent minder warm water levert aan de bewoners?!?

Gast

Re: Essent jaarafrekening

Ongelezen bericht door Gast »

Warmte meter wordt ongetwijfeld gecorrigeerd op temperatuur. Moet ook wel omdat over het algemeen in de winter een hogere aanvoer temperatuur aangehouden zal worden om voldoende warmteoverdracht te garanderen.
Ook al heb je meer volume nodig, dan wijst de meter door de temperatuur correctie toch juist aan.

Warmte stroom= massastroom x soortelijke warmte van water x temperatuursverschil water.

soortelijke warmte is een vaste waarde en de rest kan de meter zelf meten en uitrekenen.

Wil hiermee niet zeggen dat de meter niet defect zou kunnen zijn maar aanvoertemperatuur hoeft niet constant te zijn

Tot zover technische verhandeling :D

t00ntje

Re: Essent jaarafrekening

Ongelezen bericht door t00ntje »

Oké, dat de warmtemeter de afgegeven warmte in de woning berekend op de genoemde manier is duidelijk... Daarin wordt inderdaad ook de aanvoertemperatuur (dT) verrekend met de liters (kun je zien aan het momentaan vermogen bij verschillende temperatuurverschillen en liters..)

Maar ter onderbouwing van mijn eerste post:

Voorbeeld:
Als tijdens stilstand de standby temp. op 60°C is ingesteld en de aanvoertemperatuur in plaats van 70 slechts 65°C bedraagt, dan zal de klep vaker en langer openen. De temperatuur waarbij de klep sluit is en blijft echter 60°C. Dus de warmtemeter ziet afgekoeld water langs de aanvoersensor komen, totdat deze 60°C bedraagt. De retourtemperatuur ziet hetzelfde afgekoelde water uit de boiler/unit voorbijkomen als bij een hogere aanvoertemp. Dus dT = 60°C minus temperatuur inhoud boiler blijft in beide gevallen gelijk. Hoe dichter de aanvoertemperatuur bij de ingestelde temperatuur komt, hoe langer de doorstroming (wat zou het toestel doen bij een aanvoertemperatuur van 60°C of nog lager?!) en ook al gaat het maar met ±1-2°C temperatuurverschil, het telt wel 365 dagen, 24 uur. :?

1 - 2°C betekent dus wel 0,67 tot 1,3 kW continu bij ±600 l/h!! :oops: Oftewel dit is een basis verbruik van 13,7 tot 27,5 GJ per jaar... :evil: En dan heb je nog geen enkele functionele warmte in huis!!!

Dit strookt wat mij betreft beter bij de klacht van mezelf en vele buren die spontaan afgelopen jaar bijv. 60 i.p.v. 40GJ in 12 mndn hebben verbruikt!!! Dat heeft niks met energieprijs of koudere winter te maken, want 20GJ extra is wel een hele strenge winter... Ik heb de elfstedentocht niet zien langskomen afgelopen winter!

Gast

Re: Essent jaarafrekening

Ongelezen bericht door Gast »

Temperatuursverschil gaat over ingaande en uitgaande stroom

je hebt een bepaalde hoeveelheid warmte nodig voor je boiler

op het moment dat de aanvoerstroom kouder is en de retourstroom gelijk blijft heb je dus een lagere dT!
Bij gelijkblijvende warmtevraag zal dus een hoger debiet nodig zijn maar in principe met dezelfde warmte inhoud.

Mogelijk is dit hetzelfde wat jij bedoelt maar ik kom er met jouw voorbeeld niet helemaal uit.

Wat mogelijk een gevolg zou kunnen zijn van een te lage toevoertemperatuur is een slechtere warmteoverdracht en dus een slechter rendement van je installatie.
Ik kan dit helaas op dit moment niet theoretisch onderbouwen maar als ik tijd heb zal ik eens in de boeken duiken :)

Gesloten