LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] eindrekening Eneco

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Troel

eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door Troel »

Kreeg vandaag de eindafrekening van Eneco en kwam daar een nieuwe post tegen.Eneco Netbeheer waar ik 420 euro voor moet betalen!
wat is dit nu weer, een nieuwe manier om geld af te troggelen?
Vreemd genoeg is dit ook het bedrag wat ik opeens moet bijbetalen!!
Inge

bertus

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door bertus »

Het was precies de gedachte die ook bij mij opkwam. Twee rekeningen van Eneco. Een voor de geleverde hoeveelheid gas, en een van Netbeheer voor het gebruik van hun netwerk voor de levering van dat gas en voor de groene stroom van een ander. De rekeningen vallen niet te controleren omdat er geen referentie is met vorig jaar. Ik heb ze gebeld, niemand kan daarover een goede uitleg geven. Ik denk dat we met de conclusie, dat we wederom beduveld worden wel heel erg dicht bij de waarheid zitten. Gas/stroom hoeveelheden zijn controleerbaar, tarieven voor netwerk gebruik zijn er nooit geweest en derhalve NIET te controleren.

Troel

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door Troel »

Ik denk dat ik bezwaar ga aantekenen, vind dit wel erg raar..

Inge

heuve319
Berichten: 98
Lid geworden op: 14 okt 2003 08:54

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door heuve319 »

Van de week ook de eindafrekening ontvangen, en dit zogenaamde "Netbeheer" is inderdaad een geheel nieuwe post. Heeft op den duur ook niets meer met gas en of elektra te maken, ze verzinnen er een komplete waslijst bij.
En het is ook niet een beetje, voor het 'transport' en zo moet ik niet minder dan € 465,00 betalen, is toch eigenlijk niet normaal. Er staan dingen op waarvan ik niet eens weet wat het is. Hebben jullie bijvoorbeeld ooit iets gehad van "Tennet B.V." of van de "Overheidsregeling MEP"? We zouden ze zelf een MEP moeten verkopen !

arriepar

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door arriepar »

Ik heb em ook gehad, en navraag gedaan bij ENECO. De verschillende posten waren vroeger ondergebracht bij de post transport onder ad 1. Doordat daar vroeger alle vastrecht- en variabele elementen stonden vermeld is het inderdaad niet te vergelijken met nota's uit het verleden.
Ik heb gevraagd om een tarievenfolder, en het meeste stond daarin keurig uitgesplitst. De rest heeft een medewerker van hun callcenter me uitgelegd.
Tennet is de organisatie voor het landelijk netwerk. Oa de aansluitingen met het buitenland, en de hoogspanningskabels wordt door hun verzorgd.
Dan is er een vergoeding voor meterhuur, de aansluiting en de capaciteit daarvan en een vaste vergoeding voor het lokale netwerk (dat noemen ze Transport onafhankelijk tarief).
De MEP betekent Milieukwaliteit EnergieProductie en wordt door de overheid in rekening gebracht, maar de verantwoordelijkheid om het te innen ligt bij de netbeheerders. (energieheffing en belastingvermindering wordt weer verzorgd door energieleveranciers....)
Al met al inderdaad niet duidelijker, maar het klopt helaas helemaal. ENECO heeft er echter voor gekozen om elk element op de nota helemaal uit te splitsen en niet om onderdelen voor bijvoorbeeld vastrecht bij elkaar op te tellen. Daardoor lijkt het alsof er veel meer op de nota staat, terwijl er vroeger ook voor betaald werd.
Helaas is het wel allemaal een heel stuk duurder geworden. Ander helaas is dat de DTe (Dienst toezicht energiebedrijven, werkt als een soort NMa geloof ik.) dit allemaal goed heeft gekeurd....

relassa

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door relassa »

Vanwege het vrijkomen van de markt verplicht de overheid energiebedrijevn om de kosten voor netbeheer (=transportkosten) en de kosten van het product zelf (dus de verbruikte hoeveelheid) apart op de nota te vermelden.

Vroeger werden deze kosten ook al in rekening gebracht, maar werden de kosten bij elkaar opgeteld en als één post vermeld.

arie1

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door arie1 »

Het is niet NORMAAL !!!!!!!!!!

Ik zie tot mijn verbasing een nieuwe post op de eindrekening van ENECO. ENECO NETBEHEER.

Ik snap best dat voor het transport betaald moet worden, maar bijna net zoveel als de levering vind ik niet normaal.

Vorig jaar betaalde ik voor de levering electra 0,0505 normaal tarief per kWh en 0,0265 laag tarief en geen netbeheer. Nu betaal ik voor de levering 0,0490 en voor netbeheer 0,0475 voor normaal tarief. ( totaal 0,0965) Voor laag tarief is dit 0,0250 en netwerk 0,0191 per kWh. ( totaal 0,0441 ).

Dit is een stijging van 91% voor normaal tarief en 66% voor laag tarief.

Dit betekent dat het voor ENECO niets uitmaakt als je bij ze weggaat want ze verdienen toch minimaal het zelfde aan ons.

Ik vind het dus niet NORMAAL. Stelletje boeven zijn het.

arriear

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door arriear »

Ik wil even reageren op het laatste bericht van Arie1. De kosten voor netbeheer stonden vorig jaar ook al op de nota, maar toen waren ze niet gespecificeerd. Er stond toen bij adstructie 1 een regel als "transportkosten voor uw lokale netbeheerder" Daarin zaten toen alle posten los van elkaar verwerkt.

Als je goed kijkt op nog oudere nota's, dan zie je ook dat het tarief per eenheid product ongeveer gehalveerd is, maar dat is dus feitelijk dat de transportkosten eruit gehaald waren.

Daarnaast zijn de bedragen die je moet betalen niet voor Eneco zelf, maar voor de netbeheerder. Die moet er oa voor zorgen dat je geen storingen krijgt etc. Het is dus heel belangrijk dat je daarvoor betaald. Je betaalde er altijd al voor, alleen dat werd niet gespecificeerd op de nota.!

krissie

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door krissie »

wil ik ook nog even inhaken op de heffing MEP(milieukwaliteit enegieproductie) deze wordt sinds juli 2003 in rekening gebracht via het netbeheer of netwerk, hier betaal je geen btw over.

het voordeel hiervan is dat je dit terugkrijgt met btw dat gebeurt bij het leveringsgedeelte via de heffingskorting(weet even niet meer hoe eneco de heffingskortng noemt) en dan met btw dit levert je zo'n 6 euro per jaar op!
jammer alleen dat de rest zo duur is en het grootste gedeelt niet eens naar die energiemaatschappijen maar naar een nog veel grotere boosdoener gaat: de overheid!!!

LindaPotiek

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door LindaPotiek »

De netwerktarieven (ook wel transporttarieven) zijn er altijd al geweest, deze worden door de netbeheerder via de regioleverancier in rekening gebracht en deze kun je op de site van de netbeheerder of van de leverancier opzoeken. Tevens kun je ze opvragen bij de leverancier door ze te e-mailen of te bellen, deze tarieven kan men namelijk zo opzoeken!!!

Bob Schurkjens

Re: eindrekening Eneco

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Vanaf 1 juli a.s. mag je je eigen gasleverancier kiezen via www.gaslicht.com of een andere vergelijkingssite.

Groene stroom kan ook al maar levert weinig voordeel op (www.greenprices.nl). Gas kost je een stuk meer dus zal daar ook wel meer voordeel te halen zijn vanaf juli.

Niet vergeten :P !

Gesloten