Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Eric B
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 mar 2023 17:43

Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door Eric B »

Geachte lezers,

Sins vorig jaar juni zijn wij verhuisd van onze zuinige eengezinswoning A+(koop) naar een nieuw zogenaamd energiezuinig appartement(woonkamer van 30 m2 en 73 M2 totaal)1000 euro huur per maand in Spijkenisse (van het gas af dus alles elektrisch)
We hebben een WTW installatie van inventum als verwarming,die haalt verse lucht naar binnen middels roosters in de gevels en verwarmd die naar de ingestelde temperatuur en verwarmd daarmee de vloer.
We zijn zelf van de installatie afgebleven qua afstellingen moest het goed staan volgens de installateur en de verhuurder .
Nu in jongstleden november 2022 werden wij erop geattendeerd door een medebewoner om eens naar het energieverbruik te kijken wat we dus nog niet hadden gedaan omdat we 101 euro per maand betaalde aan Eneco en daar verder ook niets over hoorde qua verbruikskosten dat schijnen ze niet te kunnen daar....
Tot onze schrik stonden we dus al tegen de 1000 euro energiekosten van de maand november en december ging daar overheen.
Buiten de 1000 euro energie zitten we dus nog steeds in de kou omdat de roosters in de woonkamer open moeten blijven ivm de benodigde lucht voor de WTW installatie en de 2 roosters zitten beide aan de balkonzijde(1e verdieping) waardoor we onder een deken en met de ochtendjas aan naar de tv kijken en dan in de wind zitten omdat de roosters open moeten blijven anders zijn de kosten nog hoger volgens verhuurder Brookland
Na meermaals een mail naar de verhuurder waar we alleen maar een nors standaard antwoord van krijgen blijkt dit systeem gemiddeld 7500 KWH per jaar te gebruiken en het meeste in de koude periode,zonnepanelen liggen er wel een stuk of 40 maar die zijn niet gekoppeld aan de woningen en bedoeld voor de openbare verlichting en lift(en terug levering aan de energiebonzen )
We zijn dus een oor aangenaaid ,zo voelt het zeer zeker en energiezuinig is dit zeer zeker niet te noemen.

Weet iemand hoe we hier mee om moeten gaan want echt zin in wederom verhuizen lijkt me niet de oplossing en we wonen wel naar ons zin maar de kosten doen ons wel de das om qua woonplezier en comfort.

Bedankt voor de moeite om dit te lezen!!!

Morgan le Fay
Berichten: 548
Lid geworden op: 26 feb 2023 16:42

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door Morgan le Fay »

Geen zin om te gaan katten want daar schiet je niets mee op.
U ben in een duur huur appartement gaan wonen maar dat is zo te lezen geen goede keus geworden.
Ga eens met een jurist en een onafhankelijke installateur aan slag.

jochemd
Berichten: 151
Lid geworden op: 17 feb 2022 20:47

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door jochemd »

Welke informatie heb je precies gekregen over het energieverbruik voordat je je contract tekende?
Welke vragen heb je precies gesteld over het energieverbruik voordat je je contract tekende?
Functioneert de installatie binnen de door de verhuurder opgegeven parameters (oftewel, denk je dat het energieverbruik over een heel jaar inderdaad rond de 7500 kWh gaat uitkomen voor deze installatie)?

De omschrijving van de installatie die je geeft klinkt mij niet erg logisch. Een WTW installatie is een installatie die warmte terug wint uit een uitstroom, zoals bijvoorbeeld in een balansventialtie. Een WTW installatie is geen primaire verwarming omdat die nooit voor een hogere temperatuur kan zorgen dan de temperatuur al is. Misschien kan je de precieze typenummers van alle installaties die je hebt toevoegen?

16again
Berichten: 16234
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door 16again »

Waarom zijn open roosters nodig voor WTW installatie?
In mijn beleving is het juist de bedoeling om de binnenkomende lucht te verwarmen met de warmte van de uitstromende lucht. Wat natuurlijk niet werkt met open roosters.

NeoDutchio
Berichten: 12448
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Ja, uw stroomverbruik is hoger, maar daarentegen hebt u geen kosten van het gas. Het hebben van een gasaansluiting kost al €300,- per jaar. Met elektrisch verwarmen word de kostenverdeling anders. Het is niet zo dat van het gas af een besparing oplevert, maar als ik de 7500kWh afzet tegen een gemiddeld gasverbruik, dan is het verschil niet behoorlijk groot.
Het is in ieder geval iets dat u zelf van te voren had kunnen berekenen.

Ivo.w
Berichten: 1787
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Een WTW-installatie is absoluut géén verwarmingsinstallatie.

Het is een warmte terugwin installatie. Hij wint warmte terug uit de ventilatielucht die bij oudere ventilatie systemen naar buiten geblazen wordt.
Maar een woning verliest ook nog op allerlei andere manieren warmte. Dus de warmte terugwinning is niet voldoende.

Mogelijk heeft u een WTW-installatie met ingebouwd verwarmingselement met COP1. Ook een COP1 verwarmingselement is géén volwaardige verwarmingsinstallatie. Dat element is bedoeld om de ventilatielucht die de woning in gaat een klein beetje extra op te warmen om koude luchtstromen te voorkomen. Maar het systeem is absoluut niet bedoeld om een appartement of woning volledig op temperatuur te houden.

Er moet een vorm van hoofdverwarming zijn. Een cv-ketel of een warmtepomp. Vraag dus even aan de huurder waar in uw woning de hoofdverwarming is gemonteerd en hoe deze werkt.

Eric B
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 mar 2023 17:43

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door Eric B »

De installatie is een Inventum Modul-air met daaraan gekoppeld een boiler van 100 liter.
Dat is de hoofdverwarming,verdere installaties voor warmte zijn er niet aanwezig.
de 7500 kwh is puur het gebruik van de WTW installatie per jaar gemiddeld dus koken,wassen en al het andere energiegebruik komt daar nog bij.
En als je vanuit een energiezuinige woning komt die op het gasnet was aangesloten dan mogen die kosten toch niet zoveel hoger zijn dan als je naar een gasloze woning gaat lijkt mij.

Bedankt voor de reacties

jonis
Berichten: 2792
Lid geworden op: 23 okt 2007 01:45

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door jonis »

De kosten zijn vertekend door de tarieven en plafond natuurlijk op dit moment: want je betaalt deels ook de volle mep.
Zonnepanelen zouden bij een woning dat dan deels kunnen opvangen.
Grootste bezwaar is eigenlijk toch wel dat je nog in de kou zit.

dalucky
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 apr 2023 23:48

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door dalucky »

dat is wel zeer hoog hoeveel stroom
ik weet niet precies wat voor installatie dat je hebt, maar daar gaat iets niet goed of je gebruikt zelf buiten de warmtepomp en wtw wel zeer veel stroom
ben zelf voor op controle geweest bij nieuwbouw installatie 2 onder 1 kap huisen met all electric warmtepomp deze gebruikte 2500-3000kwh per jaar met wtw bij 300-500kwh (afhangelijk van instelling van electric element op de lucht verder op te warmen)
zou je toch willen aan raden om een onafhangelijk bedrijf (warmtepomp specialist in de hand te nemen om toch een second opinion te laten uitvoeren).
denk wel zelf even crities naar je eigen stroom verbruik , boilers , qouckers , wasmachines,droogers,kofie machines,airco's,of andere grote stroomvreters

HandigeHarrie
Berichten: 1409
Lid geworden op: 04 aug 2018 17:00

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door HandigeHarrie »

Zo te lezen zet u, omdat u denkt dat het een verwarming is, de WTW op de hoogste stand ? Dan verbruikt-ie logischerwijs veel stroom. De WTW haalt de lucht van buiten en verwarmt deze voordat 't in de woning komt, luchtroosters zijn daardoor overbodig en die zou u dan ook dicht moeten doen. Met die open luchtroosters moet de (hoofd)verwarming extra hard werken, dat kost extra stroom als de wind erop staat zoals u schrijft.

de Installateur
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 apr 2023 21:15

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door de Installateur »

Een Inventum Modul-Air is een ventilatielucht warmtepomp dat is heel iets anders dan een WTW. Het zal mijns inziens een All electric zijn want u bent van het gas af. Daar zit een electrisch verwarmings element in om te kunnen bij verwarmen indien de gewenste temperaturen niet gehaald kunnen worden. En daarbij kookt u dus ook electrisch hetgeen ook best wat stroom kost.

Wij ( gezin van 4 met 2 puber dochter) hebben dit jaar een geschat stroom verbruik van 4662kWh, wij verwarmen en koken op gas dat komt er dus nog bij. Als ik van die 7500kWh die u aangeeft als verwacht stroom verbruik mijn 4662kWh aftrek blijft er nog ongeveer 2850kWh aanstroom over waarvan bij u de warmtepomp draait en eventueel bij verwarmd en u kunt koken. Lijkt mij een heel net verbruik hoor. Persoonlijk denk ik dat uw stroomverbruik een stuk lager licht maar dan er voor het koken meer stroom gebruikt word. U zou door het plaatsen van een tussen meter het verbruik van de warmtepomp kunnen bepalen bij benadering. Maar in de zomer is het verbruik lager dan in de winter als er vaker bij verwarmd moet worden.
Ik ga er voor het gemak vanuit dat uw appartement van behoorlijk recente bouwdatum is gezien het gasloos zijn. Dan zou u apartement voorzien zijn van een balans ventilatie systeem. Oftewel hij zuigt vervuilde lucht af en blaas schone eventueel op temperatuur gebrachte lucht weer in. Dan is er in principe geen noodzaak voor openstaande ventilatie roosters in de woning.

BL2
Berichten: 4890
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Hoge energiekosten met WTW installatie in huurwoning

Ongelezen bericht door BL2 »

Eric B schreef:
28 mar 2023 18:42
......Tot onze schrik stonden we dus al tegen de 1000 euro energiekosten van de maand november en december ging daar overheen.
Buiten de 1000 euro energie zitten
......
Dat kan toch nooit, ruim E 1000,00 energiekosten per maand !
Zou maar heel snel die roosters naar buiten dicht maken.

Plaats reactie