LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Jaarafrekening Eneco

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Klaasje
Berichten: 12
Lid geworden op: 01 feb 2006 23:30

Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door Klaasje »

Nu voor de tweede keer is het verbruik van gas 19 m2 (vorig jaar 21 m2) hoger dan het verschil in begin en eindstand. Het valt niet erg op, dus kijk je er makkelijk overheen. Omdat de eindstand deze keer toevallig op een 0 eindigt en de beginstand op een 5, kan er dus nooit een verbruik resulteren dat op een 4 eindigt. Zijn er toevallig meer mensen die meer gas in rekening gebracht krijgen dan het verschil tussen de juiste eind- en beginstand?
Ik ben heel nieuwsgierig. Vele kleintje maken ......

Ali Bensalah
Berichten: 913
Lid geworden op: 25 feb 2006 17:32

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door Ali Bensalah »

de verrekening van de calorische waarde misschien?

Kuubs gas worden omgerekend met behulp van een factor waardoor je voor de werkelijk geleverde energie betaald.
(energie inhoud ven het gas - dus per kuub - varieert altijd wat ten opzichte van de lokale standaard en dit word op de rekening rechtgetrokken)

Om de een of andere reden kiezen ze ervoor dit weer terug te rekenen naar kuubs gas en niet naar kilowatturen zoals in de ons omringende landen.

S@ski@
Berichten: 19
Lid geworden op: 01 jan 2008 04:05

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door S@ski@ »

Dit is de zogenoemde calorische waarde correctie, die wordt uitgevoerd om het totale gas verbruik in de afgelopen periode om te rekenen naar een een hoeveelheid gas van standaard kwaliteit.
De verbrandingswaarde van een kuub gas varieert namelijk per periode/per regio.
Er zijn op dit forum al eerder discussies over geweest en anders google een op calorische waarde, dan vind je vast ook wel wat.
Het is tenslotte een correctie die alle gas leveranciers uitvoeren.

diamondvoodoo
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2007 14:20

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door diamondvoodoo »

Dit heeft te maken met de calorische waarde zoals eerder vermeld:

---------------------

Uw gasmeter meet niet de hoeveelheid verbruikte energie, maar slechts de omvang, het volume. U betaalt echter niet voor dat volume, maar voor de energie die aardgas levert. Daarom wordt berekend hoeveel energie in een bepaald volume past. Dat heet de calorische waarde.

Gas is een natuurproduct, dus kan die waarde schommelen. Daarom houdt de netbeheerder de gemiddelde calorische waarde bij van het door hem getransporteerde aardgas. Op basis daarvan berekent hij een correctiefactor waarmee het gemeten volume, de kubieke meter (m3), vermenigvuldigd moet worden om de verbruikte hoeveelheid energie te bepalen.

-----------------------

Klaasje
Berichten: 12
Lid geworden op: 01 feb 2006 23:30

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door Klaasje »

Dank voor jullie reacties. Toch nog een vraagje. Is dat dan alleen de laatste twee jaar? Bij de vorige afrekeningen wordt wel het juiste verbruik van het gas vermeld!

mexxer
Berichten: 8
Lid geworden op: 08 nov 2006 22:59

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door mexxer »

dit is niet iets van de afgelopen 2 jaar.
Eneco toonde dit eerder niet op de nota.

diamondvoodoo
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2007 14:20

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door diamondvoodoo »

Er is veel discussie geweest over het wel tonen/uitleggen van de calorische waarde op de jaarnota richting de consument..

Ik geloof dat het er eerst wel bij stond, toen weer niet en nu weer wel..

Maar hier nog een stukje wat misschien het een en ander duidelijk maakt:

De calorische waarde van een kubieke meter aardgas die in huishoudens, winkels en gebouwen wordt gebruikt, is vastgesteld op een standaard van 35,17 MJ/m3. Deze waarde is afgeleid van de energiewaarde van het zogeheten Groningen-gas uit het Slochterenveld. De Nederlandse aardgastoestellen zijn in 1963 ingericht op het gas uit het Groningenveld. Vanuit diverse redenen (technisch, veiligheid) is indertijd afgesproken dat het gas maar in beperkte mate in samenstelling en eigenschappen mag variëren; dit zijn de zogenaamde contractgrenzen, welke aan de veilige kant zijn gekozen: de verbrandingswaarde van het gas mag dus iets meer of iets minder zijn dan dat van gas uit Groningen.

Sinds 1973 (eerste oliecrisis) hanteert Nederland het zogenaamde "kleine velden beleid", hetgeen wil zeggen dat kleine gasvelden, zoals bijvoorbeeld op de Noordzee, met voorrang gas leveren. Deze velden hebben echter allemaal een hogere verbrandingswaarde dan het gas uit het Groningenveld. Moeder Natuur zorgt bijna overal voor een specifieke samenstelling van koolwaterstoffen en andere elementen. Om dit gas geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik wordt het gemengd met Groningen-gas in zo'n verhouding dat het de calorische waarde van dit gas benadert. Ze komt daar dicht bij in de buurt maar nooit helemaal op die standaard, tenzij men eindeloos zou blijven bijmengen. Dat zou echter onnodig duur worden en bovendien sneller de mengvoorraad van het Groningenveld doen opraken.
Het gas dat bij de huishoudens wordt afgeleverd, moet echter wel blijven voldoen aan de eisen, zoals deze in 1963 gesteld zijn! Dit betekent dat slechts "beter" gas bijgemengd kan worden tot een bepaalde waarde. Om het veld in Groningen te sparen, wordt er in een deel van Nederland altijd (bijna) net zoveel ander gas bijgemengd als mogelijk is volgens de afgesproken grenzen.

Het gasgebruik wordt gemeten in kubieke meters, maar verrekend op basis van de calorische waarde. De prijs is gerelateerd aan die standaard kubieke meter. Ontvangt iemand dus een m3 met meer verbrandingswaarde, dan zal hij minder m3 verbruiken. Ook al betaalt hij dan een iets hogere prijs (meer energiewaarde), hij of zij betaalt niet meer omdat er ook minder gas wordt verbruikt. De centrale verwarming of het koken kost immers minder gas, want het is sneller op temperatuur door de hogere energie-inhoud. Dit verschil tussen de standaard kubieke meter en de werkelijk geleverde energiewaarde is de zogenaamde calorische verrekening. De afgelopen jaren lag die calorische waarde tussen 35,1 en 36,3 MJ/m3.

Gas Transport Service (GTS, onderdeel van NV Nederlandse Gasunie), de landelijk netbeheerder, meet die calorische waarde en informeert hierover de regionale netbebeheerders zodat deze precies weten hoeveel energiewaarde er is geleverd. De regionale netbeheerders danwel leveranciers hanteren deze opgave in hun afrekening naar de consument toe.

GasTerra, handelsbedrijf in aardgas, ontvangt van GTS en de regionaal netbeheerders de met behulp van de calorische waarde bepaalde geleverde hoeveelheid energie in (m3; 35,17MJ) voor haar afrekening naar respectievelijk industriële afnemers en leveranciers.

Klaasje
Berichten: 12
Lid geworden op: 01 feb 2006 23:30

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door Klaasje »

Nogmaals dank. Heel duidelijk uitgelegd, maar dat neemt niet weg dat het steeds moeilijker wordt om je nota's te controleren. :evil:

rooievogel
Berichten: 13
Lid geworden op: 03 okt 2005 21:19

Re: Jaarafrekening Eneco

Ongelezen bericht door rooievogel »

mijn gas was dit jaar ook veeeeel hoger dan normaal terwijl we niks meer verbruikt hebben. Bedoel we hebben net zo geleefd als vorig jaar en gebruiken amper gas.

ik heb gemailt maar als ik iemand laat komen om de gasmeter te laten controleren en hij is goed dan moeten wij het betalen, lekkere service hoor.

Omdat we ons bedrag hebben opgehoogd vanwege de te verwachte hoge energie rekening hadden we er eerst geen erg in. Maar we kregen niks terug. :(

We laten het er maar bij en zien volgende jaar we hoe het dan gaat.

Gesloten