Niets mis mee. Het zal de omloopsnelheid wat verlagen. Aanvulling van mijn kant: hier komt het criterium 'normaal gebruik' om de hoek kijken. Dit lukt alleen als dat begrip beter wordt omschreven.
Hiervoor is het witgoed langsgekomen. Daar zie je al het verschil tussen de huishoudens: 1-persoon, 2-personen, gezin. Normaal gebruik is in elk huishouden anders.
Objectief onderzoek wordt lastiger. Waar ligt de grens tussen betalen voor dit onderzoek en objectiviteit? Radar heeft een paar jaar geleden een sinasappelnet weten te registreren als medisch hulpmiddel. Pharmaceuten sponseren ook universiteiten, waardoor je af en toe de integriteit van een wetenschapper in twijfel moet trekken om voorbij de positieve onderzoeksresultaten te mogen kijken.
Om dit soort onderzoek objectief te krijgen, zal dat op de één of andere manier beter georganiseerd moeten worden, in elk geval op zo'n manier, dat de fabrikant a/ niet weet waar het onderzoek wordt uitgevoerd en b/ nul invloed op de uitkomsten heeft.
Een toelatingsinstantie zou heel misschien een oplossing zijn, al heeft die het nadeel dat innovaties met heel veel vertraging doordringen in het dagelijks leven.
Dan ben ik voorlopig tevreden met een opgave van de fabrikant: deze wasmachine is geschikt voor 10.000 draai-uren.
In alle eerlijkheid: welke wetten zou jij willen afschaffen op consumentengebied, Alfa?