Om in de Europese richtlijn te spreken:Quote:
Wettelijk moet de garantietermijn minimaal 6 maanden zijn.
Nogmaals, bepalen de winkelier en de fabrikant de garantiepriode.
Het is onzin om te stellen dat garantie in zijn algemeenheid 6 maanden duurt. De verkoper van een product is in veel gevallen ook nog langere tijd verantwoordelijk voor fatsoenlijk functioneren van het product; soms zelfs nog ná twee jaar.
Ik heb het hier over de handelsgarantie, niet over de wettelijke garantie.
Dat zijn twee totaal verschillende zaken.
De handelsgarantie moet minimaal 6 maanden zijn.
Na de afloop van de handelsgarantie, heb je zeker recht op wettelijke bepalingen en regels. Echter vallen deze niet onder de noemer garantie. Maar de Europese richtlijn spreekt met deze regels over de wettelijke garantie. En die is in Nederland gelijk of langer dan 2 jaar.
Die periode van die wettelijke garanite is gekoppeld aan de verwachte levensduur, dus de economische levensduur.
Er zijn hier forumleden die beweren dat je altijd recht hebt op minimaal 2 jaar garantie, dus altijd minimaal 2 jaar recht hebt op gratis reparatie of vervanging.Quote:
De Europese richtlijn schrijft voor dat de garantieperiode minimaal 2 jaar moet zijn, maar Nederland heeft bewust deze periode niet overgenomen.
Nederland heeft deze richtlijn inderdaad niet overgenomen, maar niet omdat de garantietermijn van twee jaar te uitgebreid zou zijn, maar omdat een garantietermijn van twee jaar een inperking zou zijn van de rechten die de consument in Nederland al hàd.
De garantietermijn van twee jaar is een minimumeis. In Nederland was aan deze eis al voldaan, dus was het onzin om deze richtlijn op te nemen in de Nederlandse wet.
Daarnaast zijn er mensen die beweren dat de consument altijd recht heeft op gratis reparatie of vervanging als de schade buiten de schuld van de consument ontstaan is. Zij beroepen zich op de non-conformiteit de verwachtingen van het product.
Iets waar ik zelf totaal niet mee eens ben.
Ik ben zelf ook geen jurist, maar door de vele discussies omtrent het recht, heb ik zeer veel kennis opgedaan omtrent de rechten en wetten.@roro25: Ben jij zelf ook daadwerkelijk jurist van beroep? Ik vraag dit omdat ik er zelf ernstig aan zit te denken rechten te gaan studeren mocht ik nogmaals uitgeloot worden/ik niet toegelaten worden door middel van een decentrale selectie voor Geneeskunde.
Als je deze topic vanaf het begin doorleest (succes trouwens! ) dan kun je alleen maar concluderen dat de discussies best hard gaan.
Ik heb er in ieder geval veel van geleerd. Vooral ook die link die ik geplaatst heb van de SER.
Door die zaken kom je erachter wat er allemaal bij komt kijken en waarom dat Nederland bepaalde zaken niet overgenomen heeft.
Als ik de stukken van de SER doorlees, kom ik erachter dat Nederland toch veel stukken niet overneemt uit de Europese verdragen, puur om de ondernemer ook te kunnen beschermen tegen consumenten die van de regels misbruik maken.
Europa wilt de consument overdreven beschermen.
Nederland wilt naast de consument ook de ondernemer beschermen.