LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] eigen bijdrage scootmobiel

Ervaringen met gehandicaptenvervoer? En ben je hier niet tevreden over of juist wel? Geef hier jouw mening.
moonjumper
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 mar 2005 22:35

eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door moonjumper »

Hoi,

Ik woon in Almere en ik heb al een jaar of 8 een scootmobiel van de WVG. Nu willen ze dat we per jaar een flink bedrag zelf gaan betalen want ze zeggen als je niet gehandicapt was geweest dan had je toch een fiets moeten kopen. Ze kunnen het niet laten mensen te kwetsen want de reden dat ik gehandicapt ben is dat ik met m'n fiets tegen een auto ben aan geknalt en kan dus niet meer lopen.
Voor zover ik weet is het alleen hier in Almere.
Het is een bruikleenvoorziening dus we moeten straks iets gaan betalen wat nooit ons eigendom zal worden. Nu heb ik een miniumuitkering dus zal ik het waarschijnlijk wel bij de bijzondere bijstand kunnen terug halen want ik kan nooit een bedrag van 475 euro per jaar betalen.
Dus je betaald het aan de gemeente en je haalt het daar ook weer terug, zo is het cirkeltje weer rond en zijn ze er niks mee opgeschoten.
In het ergste geval kunnen we het niet bij de bijzondere bijstand terug halen en dan zal ik m'n scootmobiel moeten inleveren. Ik heb een kind die elke dag naar school moeten brengen, ik heb een druk sociaal leven.Ik weet niet waar dat heen moet in onze kikkerlandje. Mij krijgen ze niet zo gauw achter de geraniums want ik verzin wel weer een oplossing. Maar er zijn zat mensen die de deur niet meer uit komen.
Volgende week 16 maart gaan we handtekeningen aanbieden aan de wethouder in het stadhuis want we gaan dit natuurlijk niet zomaar pikken.

Groetjes Sylvia :wink:

as

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door as »

Beste Sylvia,

Het kan nog gekker.
Bij ons in de gemeente hebben wij een eigen bijdrage van 1350,-- euro voor een badstoeltje voor onze meervoudig gehandicate dochtertje.
Doordat zij niet kan lopen, staan, of zitten zijn wij genoodzaakt deze pasend voor haar te nemen dit betekend dat dit om de twee a drie jar is.
Dit hebben wij ook al mee gemaakt voor de tillift.
Als klap op de vuurpijl kreeg zij verrast als wij waren omdat het de aanvraag enkele jaren geleden was afkeurd gisteren een met borg gevoerd schootkleed bij haar nieuwe electrische rolstoel.
:lol: Bij ons wordt letterlijk en figuurlijk iedereen gelijk gesteld bij een buitenvoorziening wordt geleverd een schootkleed zwart maat large.

m.vr.gr.

rolstoelster

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door rolstoelster »

Geen probleem. Omtrent de eigen bijdrage op een scootmobiel heeft de Rechtbank zich reeds uitgesproken; dit mag niet. Een eigen bijdrage mag enkel gevraagd worden indien de kosten algemeen gebruikelijk zijn, en er dus eigenlijk de meerkosten door ziekte/handicap vergoed mogen worden. In dit geval is er geen sprake van een algemene gebruikelijkheid, aldus de rechtbank.

Lees maar eens op; http://www.handicap.nl/[/b]

as

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door as »

Hallo rolstoelster,

Fijn dat je mee denkt maar de link werkt niet.
Op de site handicap.nl staat.
Hulpmiddelen in de badkamer.
Is uw inkomen niet hoger dan 1,5 keer het sociale inkomen dan bedraagt de max.eigen bijdrage 45 euro per kalenderjaar.
Dat stukje waar jij naar verwijst kan ik niet zo gauw vinden.

alvast bedankt 2 weten meer dan 1

groetjes


rolstoelster

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door rolstoelster »

ik copy desbetreffend artikel wel even;
Scootmobiel niet algemeen gebruikelijk
(31 januari 2005)
De gemeente Tholen mag aan haar inwoners geen aandeel in de kosten vragen bij de aanschaf van een scootmobiel ter hoogte van het bedrag wat men kwijt zou zijn als men zelf een nieuwe fiets zou aanschaffen. Dit heeft de Rechtbank van Middelburg bepaald in een beroepszaak die ANGO aanspande voor een van haar leden.In de Verordening Wet Voorzieningen Gehandicapten van de gemeente Tholen wordt het toekennen van een voorziening verboden als die voorziening voor de persoon van de aanvrager algemeen gebruikelijk is. In haar Besluit financiële tegemoetkomingen Wet Voorzieningen Gehandicapten gemeente Tholen heeft de gemeente opgenomen, dat het algemeen gebruikelijk deel van de kosten van een in bruikleen verstrekte voorziening (hier de scootmobiel) voor rekening van de aanvrager komt. Het argument is dat iedereen in Nederland geld uit moet geven voor een vervoersmiddel of zoals de gemeente zegt::”Het is immers redelijk dat de aanvrager de kosten die hij door het verkrijgen van een voorziening in bruikleen uitspaart, doordat hij een andere algemeen gebruikelijk voorziening niet hoeft aan te schaffen, zelf draagt.” Het bedrag wat de gemeente vraagt aan aanvragers van een scootmobiel is € 272,27, hetgeen overeenkomt met de kostprijs van een gemiddelde fiets. Voor het ANGO-lid was dit onaanvaardbaar. Samen met ANGO vond ze dat het begrip ‘algemeen gebruikelijk’ door de gemeente niet goed werd gebruikt. De Rechtbank van Middelburg is het in de beroepszaak wel met ANGO en haar cliënt eens. De Rechtbank vindt dat er aan de genoemde bepaling in het Besluit van de gemeente met betrekking tot het ‘algemeen gebruikelijk’ zodanig ernstige feilen kleven dat Tholen deze buiten toepassing had moeten laten. De verordening verbiedt het toekennen van een voorziening indien die voorziening voor een persoon als de aanvrager algemeen gebruikelijk is. De reikwijdte van deze bepaling kan worden verruimd door te bepalen dat bij de toekenning van een voorziening, die evident in de plaats treedt van een algemeen gebruikelijke voorziening, rekening wordt gehouden met een bedrag aan besparing. Maar volgens de rechter was dit nu niet aan de orde. Mevrouw had al een fiets maar kon die niet meer gebruiken door haar handicap. De aangevraagde scootmobiel levert dus geen besparing op maar is juist een extra, noodgedwongen uitgave.
(het artikel is terug te vinden op eerder genoemde site onder "actueel", dan "meer nieuws van de afgelopen maanden", en doorscrollen naar 31/1/2005

as

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door as »

:D Hallo rolstoelster,

Alvast bedankt.
De passing is nu geweest en wij wachten op de beschikking van de gemeente.
Na ontvangst gaan wij zeker bezwaar aantekenen refererende naar boven genoemd artikel.
Gelijktijdig gaat er een brief uit naar alle partijen binnen de gemeenteraad omdat ik vind dat ouders van groeiende gehandicapte kinderen financieel veel zwaarder belast worden op de groei kopen is geen optie want ze kan niet zitten.
Tevens vinden wij dat gehandicapteplatvormen binnen de gemeente hierop moeten reageren.
Wij houden je op de hoogte rolstoelster.
m.vr.gr.

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

Hallo allemaal

Ik ben een scootgebruiker door ziekte en ben pas verledenjaar er mee begonnen.
Er was mij verteld dat de eigen bijdragen 30 euro per maand zou zijn.
Op 9 april viel er een schrijven van het [/b]CAK in de bus waar uit bleek dat ik bijn 100 euro per 4 weken moet betalen
Het Cak had dat voor de gemeente verwerkt.
Ze gaan uit van het gezammelijk inkomen van mijn vrfouw en mij in 2007.
Volgens mij is het nu 2009 en mijn vrouw heeft nauwelijks werk meer en ik heb een wia uitkering en een stukje pension.
Daar kunnen we van leven maar 3 jaar lang 130o te moeten betalen is ook geen optie, dus heb ik de gemeente gevraagd om hem door Meyra terug te laten halen, dat zouden ze doen maar hij staat er nog steeds.
Nu heb ik een Fortress Giant NLX 15 km gekocht voor 250 euro maar daar moet nog wat aan gedaan worden.
Nergens wat over te vinden, weet iemand wie of waar de fabrikant zit?
Maar ik ben blij dat ik in een zorgstaat woon , ik heb 46 jaar gewerkt en premies betaald, en nu mag ik voor mijn eigen vervoer zorgen.
Het leven is toch waard om geleeft te worden maar ik wil eigenlijk niet achter de garaniums verdwijnen
Ik heb veel gelezen over het jaar 2005 op dit forum, maar is er iemand die weet hoe het nu zit??
Zelf kan ik niets vinden en zit ook nog met een niet aangeboren hersenletsel dus haal vaak wat door elkaar.

Ik hoop wat te horen en te leren


Vriendelijke groet
Onno de Haan

RobynXII
Berichten: 10
Lid geworden op: 11 feb 2009 16:30

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door RobynXII »

Tja, dit is inderdaad te gek voor woorden. Zelf ben ik ook een scootmobiel gebruiker ik heb in augustus 2007 een PGB aangevraagd bij de gemeente Amsterdam. Ik heb van het CIZ een toekenning van een PGB voor een "goedgeveerde Scootmobiel' gekregen. War=t blijkt? De gemeente amsteredam betaald maar 70% van het aankoop bedrag uit omdat zij als grootbebruiker 30% korting krijgen op de Tophy 6 bij Welzorg. Voor onderhoud en service geven ze best een behorlijk bedrag maar een WA plus casco verzekering betalen ze niet. Wel WA maar geen casco dus als je een aanrijding hebt of je scoot word gestolen dan zit je voor de rest van die periode zonder.
Ik heb bezwaar aangetekend en op 9 sptember was de hoorzitting. nu, negen maanden later heb ik eindelijke de uitkomst en het verslag ontvangen. betekend overigens wel dat de Gemeente mij, naast het nog te betalen bedrag aan PGB, €500 schuldig is omdat de redelijke termijn waar binnen ze hadden moeten reageren verstreken is.
De gemeente heeft overigens mijn bezwaar ongegrond verklaard omdat men vind dat ik tevreden moet zijnmet een trophy 6 bij Welzorg want dat is het enige dat ik zonder bijbetaling kan krijgen voor het PGB. Mijn advokaat en ik zijn nu in beroep gegaan en moeten dus wachten tot er een datum is voor de rechtszitting.
Bij ons hoeven mensen overigens geen eigen bijdrage te betalen voor voorzieningen in natura. Zou ook te gel zijn voor woorden. Zet hem op mensen uit andere gemeenten neem een advokaat in de arm die verstand heeft van WVG/WMO zaken en pak ze! De kosten voor de advokaat worden grootdeels vergoed door het DWI als men vind dat je inkomen te laag is om de kosten zelf te dragen.
Succes!
Emmy Muller.

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

Hallo

Bedankt voor je schrijven
Het is inderdaat tye gek dat je moety betalen voor voorzieningen in natura.
Als leek sta je met je rug tegen de muur en bioj de gemeente geven ze het CAK de schuld, maar ik ga er wat aan proberen te doen

Bedankt

mareus
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 sep 2007 16:29

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door mareus »

Ik heb, na 2 x borstkanker, 4 hernia-operaties, daarna 2 operaties wegens uitzaaïngen waaraan ik een lymfoedeemarm en zenuwletsel heb overgehouden. Daarna een mislukte knie-operatie met een nieuwe knieprothese waardoor ik valide het ziekenhuis inging en er invalde uitkwam.
Ik had erg veel verdriet dat ik niet meer samen met mijn echtgenoot langs onze mooie Limburgse rivieren kon fietsen en fijn langs de kant op een bankje kon gaan zitten. De revalidatiearts vertelde mij dat dit geen probleem mocht zijn want er waren goede scootmobiels die dat leed gedeeltelijk konden wegnemen. Wat heb ik een moeite gehad om er een aan te vragen en daarmee te gaan riijden.
Ik kreeg van de gemeente een scootmobiel aangepast aan mijn kwalen en ik moest een eigen bijdrage van € 150 te betalen.
Toen ik met veel moeite begon aan wat korte stukjes moest ik eerst wennen aan het tempo, mijn echtgenoot moest om de zoveel tijd even stoppen omdat ik hem niet kon bijhouden, en later met de afstand die de accu haalde. Officieel zou de scootmobiel onder de meest gunstige omstandigheden 50 km moeten kunnen afleggen, maar dan komt het. Met onze mooie Limburgse heuvels kun je zo'n 20% aftellen en voor mijn gewicht ook nog eens. Ik gebruik tegen mijn uitzaaïngen medicijnen waardoor ik 30 kg ben bijgekomen en ook nog eens vanwege mijn slechte mobiliteit. Het kwam er dus op neer dat ik met grote angst op mijn scooter zat en onderweg steeds op mijn meter keek en bang was dat ik niet meer voldoende overhield om terug te komen (is ook 2 keer gebeurd). Ik kan dan ook ongeveer 25 km. rijden.
Van een kennis vernam ik dat hij met een persoonsgebonden budget zelf een scootmobiel heeft aangeschaft met een dubbele accu en een sterkere motor met een maximale afstand van 90 km. Ik ben in de zaak geweest waar hij die gekocht heeft en voor mij zou dat betekenen dat ik ongeveer 60km zou kunnen rijden en dat is ook een afstand die wij ongeveer met fietsen aflegden.
Toen ik dat vernam was ik boos want mij is geen persoonsgebonden budget aangeboden. Ik heb mij door een medewerker van het Huis voor de Zorg en door een jurist laten informeren en beiden zeiden dat de gemeente nalatigheid kan worden verweten want men had mij beide mogelijkheden moeten voorstellen en daaruit een keuze maken. Dan had ik voor een zwaardere motor en accu kunne kiezen en kunnen bijbetalen wat dit meer kostte.
Inmiddels ben ik bezig met de bestelling van deze scootmobiel en heb protest aangetekend bij de afdeling WMO, dat afgewezen is omdat een scootmobiel bestemd is voor het verplaatsen in- en om het huis. Dat kan ik nu net nog met mijn rollater en is ook beter voor mij. Momenteel ben ik in beroep gegaan tegen dit besluit bij de gemeente en wacht de uitnodiging voor de mondelinge toelichting af.
Ik zal jullie van het vervolg op de hoogte stellen.
Allemaal veel sterkte en een hartelijke groet,
Margot Eussen-Rijs

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

Hoi Mareus

Als ik dat verhaal van joiu lees dan mag ik niet eens mopperen
Ik kreeg meteen bij de gemeente een zware met 4 accus er in en als
hij een paar kilometer has gereden liep hij 17 km, dus prima voor elkaar
Uiteindelijk was het ook de bedoeling dat ik zo met mijn vrouw op stap kon want ze fietst graag en ik kan het niet meer, heb longemfyseem, niet aangeboren hersenletsel en ook ik heb kanker gehad maar ben daar van af, wel een nier kwijt maar ik heb er nog één en die werkt prima.
Ik was ook veel te zwaar omdat ik niets meer doe en iin januarie kreeg ik van de longarts te horen dat ik binnen 6 maanden 6 kilo moest afvallen, nou dat gaat prima ik woog schoon aan de haak 109 kili en nu weeg ik 98.7 kilo en ga door tot ik 90 kilo weeg, gewoon niet snoepen geen boter en geen jus meer en geen cola of iets wat er op lijkt.
Heeft allemaal niets met de gemeente te maken maar kwanm zo uit :lol:
Ik ben er achter gekomen dat uiteindelijk je geen van die aardige mensen kan geloven achter het loket want je bent gewoon nummer zoveel en de dag duurt nog zolang dus krijgen ze nog meer nummers zoveel.
We doen het er maar mee, maar ik ga dit allemaal tot op de bodem uitzoeken.
Bedankt ook voor de reactie

groet
Onno

lottifan
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 apr 2009 19:13

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door lottifan »

Beste Sylvia

ik woon ook in almere en de gemeente heeft van de rechter geen toestemming om je geld tevragen voor de scootmobiel.
ik heb nl mijn betaalde geld terug gekregen .
dus geen nood je betaald niets voor je scootmobiel.
ik heb er ook een beste brief tegen aangegooid hierover, ze zeiden idd dat men een fiets kocht van dat bedrag maar niet gehandicapten bepalen zelf hier in en wij gehandicapten niet.
dus geen nood geen eigenbijdrage.
groetjes Lottifan

robbert61
Berichten: 50
Lid geworden op: 03 jan 2009 18:42

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door robbert61 »

Schrijven naar de kamer.
Vol stampen met post.
Radar er achter zetten en voor die mensen laten werken.
Dat is toch allemaal belachlijk wat hier gebeurd het zijn meestal mensen die zich een slag in de ronte hebben gewerkt voor deze maat schappij. En nu kunnen ze barsten.
En laat de jeugd dit allemaal in de oren knopen dat ze zich niet meer gaan uitsloven voo de baas want zo eindigd dat.

stari
Berichten: 27
Lid geworden op: 29 feb 2008 22:26

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door stari »

Volgend jaar zou als tegemoedkoming...(ja ja ) de WMO eigenbijdrage flink naar beneden gaan !! Vorig jaar was de maximale bijdrage 99,37 euro. Dit jaar is het 149 en een paar centen geworden. De vermindering gaat pas in 2010 in. Zo worden we in dit land voor de gek gehouden. Voorheen kon je deze bijdrage nog van de belastingen af aftrekpost opvoeren. Maar dat kan ook niet meer. Fijn zo'n christelijke regering.

Ja en ook je 155 en je ziekenfonds kun je niet meer in mindering brengen. Zal ik nog even door gaan. Ziek of gehandicapt zijn in dit land is echt een lijden geworden. Dank je wel !

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

ja Robert 61 je heb gelijk helemaal, ik heb er ook 46 jaar opzitten van gemiddeld 12 uur per dag, heb ik natuurlijk zelf gedaan maar toch.
Aan alle lezers , let niet op de typfouten want door de nie taangeboren hersenletsel, kortweg NAH gaat er soms een hoop fout met de meest normale dingen.
Maar ik krijg wel een rotsmaak in mijn mond als ik ze dan hoor kletsen over al het geld wat gewoon over de balk wordt gegooid en ministers die auto's rijden van een bedrag waar ik meer dan 30 scootds voor kan kopen.
Nu weet ik wel dat er in die auto's door hun hard wordt gewerkt maar dat kan ook in een auto van 60.000 euro i.p.v. 120.000 euro.


Groet

Onno

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

aplaus stari

gr Onno

vrolijke vlinder
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 apr 2009 19:15

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door vrolijke vlinder »

Jeetje je wordt er triest van als je leest hoe er met de mensen wordt omgesprongen.
Ik ben ook een mobiel gebruiker en heb die 2 jaar terug aangevraagd via de wvg.
Mijn longarts had ook een verwijsbrief meegegeven en na een tijdje kreeg ik een uitnodiging van Argonaut.
Daar werd ik door een arts nagekeken en het werd goedgekeurd.
Er kwam iemand bij mij thuis en de aanpassingen werden een paar weken later uitgevoerd.
Nooit heb ik een cent hoeven te betalen, ik ben zelfs verzekerd voor eventuele schade aan me scootmobiel. En daar hoef ik ook niet voor te betalen.
Ik woon in Denhaag. Dus volgens mij is het WEL gemeente bepalend.
En ik heb ook thuishulp en ziekenvervoer en de eigenbijdragen daarvan kan ik WEL terug krijgen via de belasting.
Ik laat mijn belasting invullen door ANGO
Algemene Nederlandse Gehandicapte Organisatie
Ga eens kijken op hun site misschien kunnen zij wat voor jullie betekenen.
Ik wens jullie allemaal sterkte in jullie strijd en hoop dat jullie krijgen waar jullie recht op hebben.
want een scootmobiel IS GEEN LUXE maar een hulpmiddel.

stari
Berichten: 27
Lid geworden op: 29 feb 2008 22:26

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door stari »

Vanaf 2009 zijn eigenbijdrage WMO. etc. niet meer aftrekbaar van de belastingen.
De eigenbijdrage voor een scootmobiel of iets anders etc. (buiten de soms onterende behandeling die je moet ondergaan om en dergelijke voorziening te krijgen) (goede gemeenten daargelaten) staan niet in verhouding tot de handicap en lijden die mensen ondervinden.

Wel eens opgelet hoeveel mensen met een handicap er in het openbaar verkeer uw weg kruisen!!!
Neen de meesten ztten thuis. :oops:

kapoen1
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 apr 2009 10:01

Re: eigen bijdrage scootmobiel

Ongelezen bericht door kapoen1 »

helemaal mee eens , vandaar dat je vrolijke vlinder heet :lol:

gr onno

Gesloten