Bron: http://nos.nl/artikel/584602-radboud-we ... enten.html
Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen neemt dit jaar geen nieuwe patiënten van Achmea meer aan. Dat komt doordat Achmea voor 2013 te weinig zorg heeft ingekocht bij het ziekenhuis.
In een brief aan de afdelingshoofden schrijft de raad van bestuur van het Radboud dat de verzekeraar niet bereid was zorg bij te kopen. Dit betekent concreet dat Achmea de zorgkosten die boven de gemaakte afspraken vallen, niet vergoedt.
Het gaat nu al om een bedrag van 8 tot 10 miljoen euro. De NOS kreeg de brief van het Radboudumc in handen via de klokkenluiderswebsite Publeaks.
Spoed
Gevolg is dat alle patiënten van Achmea-merken (o.a. Zilveren Kruis, Agis, Interpolis, FBTO en De Friesland) pas in 2014 weer aan de beurt zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor spoedpatiënten, kinderen en voor zorg die alleen in een academisch ziekenhuis gegeven kan worden.
Patiënten die na een eerste beoordeling worden doorverwezen naar volgend jaar, kunnen desgewenst terecht in een ziekenhuis waar nog wel plaats is voor Achmea-verzekerden. Achmea heeft landelijk meer dan 5 miljoen verzekerden.
Uitzondering
Achmea zegt desgevraagd dat het Radboud-ziekenhuis een uitzondering is, bij andere ziekenhuizen zou dit probleem niet spelen. Een op de zes patiënten die naar het Radboudumc komt is verzekerd bij Achmea.
Het Radboudumc, een van de grootste ziekenhuizen van Nederland met een omzet van bijna 1 miljard euro, stelt dat het met de andere zorgverzekeraars wel goed gaat. Met CZ en VGZ, de twee grootste zorgverzekeraars in de regio, heeft het Radboud toereikende afspraken kunnen maken of een aanvullend contract kunnen sluiten.
Een woordvoerder van het Radboudumc zegt dat Achmea de indruk wekt meer geïnteresseerd te zijn in de prijs van de zorg dan in de kwaliteit ervan.
Problemen
Voor het komende jaar verwacht het Radboud dezelfde problemen met Achmea, omdat de verzekeraar in 2014 niet meer zorg wil vergoeden dan dit jaar. "Wij achten het waarschijnlijk dat ook voor 2014 temporisering noodzakelijk zal zijn voor Achmea-verzekerden", aldus de raad van bestuur in zijn brief.
Ook in 2012 heeft het Radboud meer zorg gegeven aan Achmea-verzekerden dan door de verzekeraar ingekocht was. Het ging om een bedrag in dezelfde orde van grootte als dit jaar. Omdat 2012 een overgangsjaar was naar een nieuw financieringssysteem is een deel van die zorg wel betaald. "Maar het heeft ons miljoenen gekost."
Het Radboudumc en Achmea zijn intussen weer in gesprek en willen verder niet reageren voor een camera of microfoon.