LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Autorisatie EPD

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Bert Peeters
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 nov 2008 15:22

Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door Bert Peeters »

Bij de invoering van het EPD zullen de meeste zorgverleners een autorisatie (toegang krijgen) tot het EPD.
Wanneer ik nu de folder en de website bekijk en ik wil niet hebben dat in mijn geval de apotheek inzage heeft tot mijn gegevens moet ik naar hem toe en hem meedelen dat hij niet mag raadplegen. Terwijl hij wel officieel toegang heeft tot mijn gegevens.
Ik vind dat diegene welke de autorisatie (toegangsrechten) verschaft deze moet toekennen of afwijzen op de persoon.
Wanneer de desbetreffende apotheek waar ik heb medegedeeld dat hij niet mag raadplegen dit toch doet zal hem niets in de weg liggen want alles gaat dan mondeling en er is geen autoriteit welke hem controleert of de rechten ontneemt.
Dit geldt voor elke zorgverlener want hij/zij zal U mondeling toestemming vragen.
Dit is van de zotte.

jokiepokie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jan 2007 08:53

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door jokiepokie »

ik heb vandaag ook de brief van de EPD Gekregen.
Ik vind eigenlijk dat niet iedereen mijn gegevens hoeft te weten.

Bij deze brief zat ook een formulier, waarbij je bezwaar kan aantekenen dat je gegevens niet in het EPD komen te staan. Wat zijn eigenlijk de gevolgen voor mij als ik er bezwaar tegenmaak?

Ik vind het trouwens ook vreemd dat de brief al de deur uit is voordat het in de Tweede Kamer wordt besproken.

EJS
Berichten: 8
Lid geworden op: 03 feb 2008 02:48

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door EJS »

Ik heb ook vandaag de brief in huis gekregen, wat mij heel erg tegen staat, is dat dit dezelfde minister is die tegen het automatisch registreren van een donorcodicil is, waar mensen dan achteraf bezwaar tegen kunnen maken.

Maar voor het EPD systeem is het automatisch registreren geen probleem voor deze minister. En moet je zelfs een 0900 (a 10 euro cent per minuut) bellen om extra formulieren te krijgen of zelf kopieën maken van het formulier als je voor meer dan 1 persoon bezwaar wilt maken. En maak je bezwaar voor een kind die jonger is dan 16 jaar, moet je er zelfs een uittreksel uit het geboorteregister bij doen (wat niet ouder dan 3 maanden mag zijn). Dus als je die niet hebt dan moet je ook nog onkosten maken om bezwaar te maken. Verder staat er in de brief dat als je wilt weten wat de gevolgen zijn van bezwaar maken dat je dit maar aan je huisarts of apotheker moet gaan vragen, net of die niks anders te doen hebben. Dit hadden ze toch ook gewoon in hun brief kunnen uitleggen...

Alleen door deze achterliggende gedachte denk ik er al hard over om bezwaar te maken, of denk ik nu te zwart/wit ??

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Verder staat er in de brief dat als je wilt weten wat de gevolgen zijn van bezwaar maken dat je dit maar aan je huisarts of apotheker moet gaan vragen, net of die niks anders te doen hebben. Dit hadden ze toch ook gewoon in hun brief kunnen uitleggen...
Alleen door deze achterliggende gedachte denk ik er al hard over om bezwaar te maken, of denk ik nu te zwart/wit ??
Beste EJS,
Je denkt helemaal niet te zwart wit! Je hebt volledig gelijk met je opmerkingen.
Ik ben het met je eens dat het je reinste betutteling is om maar naar je huisarts door te verwijzen.
Het grootste nadeel van het EPD is het bijna volledig verdwijnen van het medisch beroepsgeheim.
Het is veel eenvoudiger om gewoon een uitdraai van je medicijnverbruik aan de apotheek te vragen en dit bij je te houden. En als je een chronische ziekte hebt is het handig om kopiën van de laatste brieven van de specialist zelf in je archief te hebben, zodat je die kan laten zien als je met spoed medische hulp nodig hebt.
Heb je wel eens bedacht waarom patiënten nooit een Engelstalige brief met medische gegevens meekrijgen voor noodgevallen in het buitenland? Het antwoord is eenvoudigweg dat men hiervan de noodzaak niet inziet, omdat deze gegevens in noodsituaties helemaal niet zo belangrijk zijn. Bloeddruk e.d. zijn bepalend, en niet een medisch verslag uit het verleden.

De Tegenpartij
Berichten: 389
Lid geworden op: 29 mei 2008 17:14

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door De Tegenpartij »

Hier het rapport van ITP over EPD en onze privacy;

Rapport

Lees de conclusie maar eens, je schrikt je rot. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens waarschuwd voor problemen;

http://www.mijnprivacy.nl/Glazen_samenleving/EPD.htm

Mensen dit is weer de omgekeerde wereld, wij moeten bezwaar maken dat het beroepsgeheim niet geschaadt wordt ! Net als met de donorregistratie proberen ze het WEER :evil:

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door eeliane »

Mathilde,
het is wel krom om te denken dat we de patient zijn eigen gegevens moeten gaan laten bewaren, je eigen medicijn lijst gaan bijhouden?? er zijn mensen die weten niet eens wat ze slikken en herhalen hun medicatie via de huisarts, die gelukkig in de pc kan zien als een specislist medicatie heeft gewijzigd, is dus wel voordeel! en stuurt dat elektronisch naar de apotheek, apothekers ontvangen wel een recept elektroinisch maar kunnen niet in het medisch dossier aangezien ze daar niets mee te maken hebben, ook ander paramedisch personeel heeft niet overal toegang in het medisch dossier. Ik moet uit ervaring zeggen dat een huisarts en specialist en eventueel de eerst hulp enorm veel baat kunnen hebben bij deze samenwerking, als jij bewusteloos op de grond ligt en de ambulance komt maar niemand weet bijv dat je suiker hebt dan is dat wellicht dodelijk ,maar door samenwerking is er ala minute door welk medisch personeel je dossier te raadplegen, in dat geval redt het levens...
Denk dat het systeem zijn voor en zijn nadelen heeft, vraag is naar welke kant helt het het meeste.

TheObserver
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 nov 2008 09:08

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door TheObserver »

Ik heb me nu in een korte tijd eens beter ingelezen in dit onderwerp, maar hoe meer ik lees, des te meer bekruipt mij een onprettig gevoel. Normaliter ben ik van de instelling: Alles moet open, want als je niets te verbergen hebt, dan zal er niets vreemds gebeuren.
Maar zeker bij dit onderwerp klopt er nog genoeg niet. Als ik lees dat eigenlijk iedereen in de zorg mijn totale gegevens kan gaan inzien, dat de controle hierop erg moeilijk vorm te geven is, dat hiermee de "zwijgplicht" van artsen en andere zorgverleners wordt uitgehold en ga zo maar door, dan wordt ik niet vrolijk. Je kan niet je eigen gegevens inzien, je kan niet inzien wie welke toegang heeft tot je gegevens, koppeling met het BSN nummer als unieke identifier brengt enorme risico's met zich mee....en wederom kunnen we doorgaan met opnoemen van risico's en gevaren....en de voordelen? Sja, dat er mogelijk mensenlevens gered worden...een nobel streven, maar hoe bewijs je dat? Wanneer zegt een arts die een noodgreep doet, dat dit te maken heeft met de "volledige info" die haar tot beschikking staat...of wanneer zal een apotheek of huisarts toegeven dat het voorschrijven van een combinatie van medicijnen had kunnen worden voorkomen met meer informatie dan nu al voorradig. Kortom, melden dat het mensenlevens gered gaan worden is veelal een goede binnenkomer, maar onderbouw maar eens hoe dat vorm krijgt.

Ik kan na een uur leeswerk al bepalen dat er meer nadelen zijn dan voordelen op dit moment. Ik zal niet zeggen dat het concept van een centraal dossier slecht is, maar er moet zeker beter over worden nagedacht. Met de huidige technieken moet toch heel duidelijk te specificeren zijn wie wat mag. En ik blijf van mening dat ik zelf over dir autorisaties moet kunnen beschikken.
En als je niet mee wilt doen? Dan moet je je afmelden en in het geval van kinderen kost dat de ouders nog eens geld ook...Dat is pas werkelijk belachelijk. Ik betaal verdorie al geld zodat ze kunnen kijken of het mogelijk is en als ik dan besluit niet mee te doen, dan moet ik weer betalen...dat is nou de overheid...

axasjaak
Berichten: 233
Lid geworden op: 20 sep 2007 12:24

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door axasjaak »

Het moet toch voor een verzekeringmaatschappij middels haar gespecialiseerde in de zorg deskundige medewerkers een koud kunstje zijn om inzage te krijgen in het EPD en dit te koppelen aan de polisadministratie.

EJS
Berichten: 8
Lid geworden op: 03 feb 2008 02:48

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door EJS »

De Tegenpartij
Bedankt voor de linken die je gaf in je posting, ik heb die is rustig door gelezen en na het lezen van deze websites heb ik besloten toch maar bezwaar te gaan maken...

De Tegenpartij
Berichten: 389
Lid geworden op: 29 mei 2008 17:14

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door De Tegenpartij »

@EJS,

Alsjeblieft, gelukkig begint het besef langzaam maar zeker onder de bevolking te komen.

Als zelfs onderzoeken welke in opdracht door de overheid aangeven dat dit systeem niet kan, hoe groot moeten dan de oogkleppen zijn om er wel in te geloven ?

Brenda0111
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 nov 2008 15:59

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door Brenda0111 »

Ik ben blij hier wat mensen te treffen die het net als ik raar vinden dat dit nu zomaar weer kan! In mijn omgeving reageert men met ag heb toch niks te verbergen. Ik ook niet maar ik vind het wel erg raar dat dit systeem op deze wijze wordt gelanceerd!

Ik hoop dat radar aandacht aan dit onderwerp wil besteden. Ik moet nu ruim 25 euro betalen voor de uitreksels dat geld zou ik goed kunnen gebruiken voor een gezellige kerst. Wij hebben het al niet breed! Maar mijn principes zeggen dat ik bezwaar MOET maken!

Ik hoop dat vele met mij dit doen en dan lukt het niet om dit door te drukken!

robertlogger
Berichten: 20
Lid geworden op: 03 nov 2008 16:58

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door robertlogger »

Vandaag stond op de site van de Telegraaf dat huisartsen zijn plat gebeld. Een interessant stuk staat op devrijehuisarts.org . Diegenen die zeggen dat het EPD al bestaat die hebben gelijk, alleen is het beheer van jouw gegevens in handen van de huisarts. Mijn bekruipt meer het gevoel dat Dr. Klink heeft met de huisartsen op deze manier probeert diezelfde huisartsen een hak te zetten. Ik heb de bijgesloten bezwaarbrief ietwat aangepast. waarom een kopie van mijn identiteitskaart, en waarom moeten mijn gegevens ineens in een register worden opgenomen? Omdat ik een dissident ben?

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door eeliane »

Ik denk dat de minister wat te voorbarig was, eerst maar eens afwachten wat er gaat gebeuren, dit lijkt meer op een paniektoestand die er niet had hoeven zijn, niks nog door de 2e kamer dus waar hebben we het eigenlijk over??!! OVer een jaar is het idee weer helemaal veranderd wie weet wat er allemaal nog gaat gebeuren, afwachten dus, geen tijd meer aanbesteden lijkt mij...is zinloos

EJS
Berichten: 8
Lid geworden op: 03 feb 2008 02:48

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door EJS »

Nou ik zou niet te lang wachten want in de brief staat duidelijk dat je voor 15 december bezwaar moet maken, en doe je dat niet kan je straks wel is te laat zijn :wink:

hanz
Berichten: 387
Lid geworden op: 07 jun 2005 18:57

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door hanz »

EJS,

Ik ben geen jurist maar ik vraag me af of Klink zonder mijn toestemming zomaar medische/persoonlijke gegevens op een website mag zetten ter inzage van derden/medici.
En die smoes van als u niet reageert betekent dat automatisch toestemming dan wel dat ik moet aangeven dat ik GEEN toestemming geef, lijkt me ook onzinnig.

Lijkt me net zoiets als in een verpleegtehuis een regeringspamflet hangen met de mededeling dat er mogelijk euthanasie zal plaatsvinden tenzij je duidelijk aangeeft dat niet te willen.
Of automatisch orgaandonor worden tenzij je aangeeft dat niet te willen.

Het riekt naar door de strotdrukkerij.

H

feigje
Berichten: 49
Lid geworden op: 01 jun 2008 13:52

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door feigje »

Als iedereen die in de medische wereld werkt mijn gegevens kan inkijken en ik zelf heel veel moeite moet doen om mijn eigen medische dossier in te zien hoeft niemand anders dat wel te doen.

Ben zelf bezig mijn medische dossier in het ziekenhuis in te zien maar wordt nog steeds tegen gewerkt terwijl het toch echt over mij zelf gaat en over niemand anders. Maar nee ik moet eerst via verschillende kanalen schriftelijk aangeven waarom ik het in wil zien en moet nu voor de zoveelste keer wachten op een antwoord of het mag of niet.

Nou als dat al zo moeilijk gaat dan ga ik zeker niet akkoord met het EPD.

ikbenik
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 nov 2008 18:41

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door ikbenik »

Ik vraag me ook af of het niet tegen de wet is, dat je zomaar automatisch geregistreerd bent als je niet reageert. Volgens mij moet je toestemming geven anders mogen ze je nooit in een bestand opnemen, lijkt me.

Waar ik ook mee zit is wie hebben er inzicht. Ik las op internet dat ook indicatiestellers toestemming hebben. En waar houd het op. Bedrijfartsen, sportartsen hebben die inzicht?
En blijft het daarbij of komen er nog meer die toestemming krijgen en dan denk ik aan verzekeraars, als je bijvoorbeeld een levensverzekering wilt afsluiten of banken als je een hypotheek wilt.

Wie weet hoe het in de toekomst gaat lopen. Van het sofi nummer zeiden ze ook dat het alleen voor de belasting was, maar nu heb je het overal voor nodig, dus ik ben er niet echt gerust op.

Straks kan een familielid die in de gezondheidszorg zit zonder dat je het weet jouw gegevens opvragen. Ze zeggen dat je vooraf toestemming moet geven, maar ik maak me toch wel zorgen of dat echt zo is.

De brief ligt klaar om te versturen, en waarschijnlijk gaat hij binnenkort ook echt op de post.

Big-V
Berichten: 979
Lid geworden op: 04 sep 2005 21:02

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door Big-V »

Ik vraag me ook af of het niet tegen de wet is, dat je zomaar automatisch geregistreerd bent als je niet reageert. Volgens mij moet je toestemming geven anders mogen ze je nooit in een bestand opnemen, lijkt me.
Je bent al geregistreerd. Het wordt nu enkel gedigitaliseerd. Ook dit is overigens voor een groot deel al gebeurd.

Voor meer informatie over het EPD kun je hier kijken.

feigje
Berichten: 49
Lid geworden op: 01 jun 2008 13:52

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door feigje »

Bedrijfsartsen willen ook toegang tot EPD, de politiek is tegen

06 NOV 2008
Tegen de zin van de Tweede Kamer en consumentenorganisaties in, willen ook bedrijfsartsen toegang tot het EPD. De tegenstanders zijn bang dat vetrouwelijke medische informatie via een omweg bij de werkgever terecht komt, zo meldt het Brabants Dagblad.
Bedrijfsartsen willen ook toegang tot EPD, de politiek is tegen

Ook stellen zij dat er geen medische noodzaak is om bedrijfsartsen toegang te geven tot het EPD. In het toch al dichtbevolkte veld van elektronische dossiers werken de bedrijfsartsen aan een eigen systeem omdat ze zich buitengesloten voelen. Het Elektronisch Sociaal Medisch Dossier (ESMD) moet de 'communicatie bevorderen tussen alle partijen in de sociaal medische begeleiding: patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.'

Botsende belangen
De NPCF vreest dat een bedrijfsarts 'indirect een verlengstuk van de werkgever' wordt. "Dat botst met de belangen van de patiënt en werknemer. De koppeling van het ESMD aan het EPD is dus nooit in het belang van de patiënt", stelt Frank van der Meijden van de NPCF. (ICTzorg – Hein Bosman)

Hoop echt dat ze hier een stokje voor steken want dit gaat mij echt veel te ver.

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Autorisatie EPD

Ongelezen bericht door eeliane »

Artsen communiceren nu al met elkaar, ik vooralsnog vind dat alleen ziekenhuizen, huisartsen en apotheken (alleen de medicatie!) met elkaar moeten kunnen communiceren in het EPD, handig met onverwachts medische zorg. De rest heeft er verder niet veel in te zoeken en kan genoeg communiceren via de oude wegen, telefoon fax en alles via het oude systeem van toestemming geven schriftelijk, van de patient.

Gesloten