Chocomelk schreef:vroem schreef:
@chokomelk: een tandarts, trouwens niet alleen tandartsen maar elke zorgverlener moet het verhelpen van acute klachten laten prevaleren boven betaling van de nota.
Dus anders gezegd (geschreven) moet een tandarts helpen om je van de pijn af te helpen ongeacht of je geen geld hebt op dat moment om te betalen ?
JA!
Waarom moet je hier bij een weekendtandarts ook direct betalen na de behandeling ?
Het is of de keuze, of betalen of niet geholpen worden.
Dat laatst is puur administratief. EN als iemand geen geld mee heeft, of geen pinpas als er de mogelijkheid tot pinnen bestaat gaat zorgplicht nog altijd voor, zoals ik hierboven al naar ik dacht duidelijk genoeg had uitgelegd.
Dat je bij de spoeddienst indien mogelijk en indien gevraagd direct moet afrekenen is een keuze van behandelaar. is gewoon administratief, er komt iemand die je gewoon niet kent, en die je als het goed is ook niet meer terug ziet. Tandartsbehandelingen vallen in de categorie "'direct opeisbaar"" , dus boter bij de vis, net als bij de benzinepomp, bakker, supermarkt etc. Dat veel tandartsen ervoor kiezen om toch krediet te verstrekken in veel gevallen (want dat is het sturen van een nota met betalingstermijn, ook al is ie 2 weken) is puur practisch: direct laten afrekenen kost tijd aan de balie, dus moet je zorgen voor voldoende mankracht, kasgeld etc, als je nota verstuurd gaat dat vaak met factoring bv Famed, wat het extra voordeel heeft dat je ook kan clearen met veel verzekeringen, dus de notabedragen lager zijn, dus minder risicokapitaal wat uitstaat en veel minder mensen in de problemen doordat ze neit met geld kunnen omgaan of het ene gat met het andere dichten.
Maar een tandarts mag dus geen behandeling weigeren bij iemand die geen geld mee heeft maar wel (acute) pijn heeft, de pijn in ieder geval meot behandeld, binnen grenzen en mogelijkheden van de tandarts, technisch gezien. Waar dus ook wel grenzen zijn aan wat de patient mag verlangen.
punt is namelijk: als spoedtandarts ben je op dat moment wel de enige optie, en daar kan en mag je dus geen misbruik van maken.Is hot item, mede omdat het de tandartsen in een spoedregeling dus niet toegestaan is door de NMA om voor spoedbehandelingen prijs overeen te komen, wat m.i. wel wenselijk is (ook ook naar mening beroepsvereniging, alleen de overheid heeft daar dus een heel andere mening over).. het is al erg genoeg dat er excessen kunnen zijn, zeker waar die niet aantoonbaar meerwaarde opleveren of aantoonbaar dus juist absoluut geen zoals een 1 vlaks amalgaam voor 50,- (waarvan de bedoeling van de markt is dat die excessen vanzelf opgelost worden maar daar is tijd voor nodig , en dat geduld kunnen een aantal niet opbrengen, en het begrip ervoor blijkbaar ook niet maar het is wel zo)., het is nog triester dat de overheid de vragen/adviezen van de zorgverleners op technisch/zorg niveau naast zich neerlegt..Zo ontstaan juist knelpunten die we willen voorkomen.