LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Goede of slechte ervaringen met jouw huishoudelijk apparatuur? Geef hier jouw mening.
Swinters
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 sep 2008 10:07

Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door Swinters »

Wij zijn in het bezit van een Siemens vaatwasser, type SE64A560/40. 6 jaar geleden hebben wij voor dit model gekozen omdat het volgens de consumentengids de beste koop was. Een jaar of 3 geleden was ie defect en kwam er een dure reparatie aan te pas. Het apparaat was compleet verstopt. Daarna werkte hij weer prima, tot een maand of twe terug. Dezelfde klachten, dus waarschijnlijk weer een dure reparatie.
Wij stoppen de vaat altijd zonder restjes in de machine, dus eerst alles met een doekje afnemen en eventueel afspoelen (dus eigenlijk al bijna afwassen).
De monteur gaf 3 jaar geleden ook al aan dat met de A-label vaatwassers dergelijke problemen vaker voorkomen door het gebruik van minder water en een lagere temperatuur. Op internetforums kom ik dit soort problemen vooral tegen bij Siemens en Bosch vaatwassers. Wij gaan volgend jaar verhuizen en overwegen dan een Miele te nemen.
Heeft iemand vergelijkbare ervaringen? Is het niet gewoon beter om een lager energielabel apparaat te kopen (is immers op termijn goedkoper als je hiermee dure reparaties voorkomt).

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door kweenie »

Als de boel intern vies wordt, dan is het wellicht een idee om gewoon eens in de zoveel tijd (bv. elk jaar) een machinereiniger te gebruiken. Of een keer op de hoogste temperatuur te wassen. Lijkt mij goedkoper dan reparaties of een b-label machine.

plumber
Berichten: 1738
Lid geworden op: 16 jun 2008 20:00

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door plumber »

Lage temp.gebruiken voor te spoelen.
Bij wassen altijd de hoogste temp. gebruiken ondanks
andere adviezen.Dit in verband met bacterie vorming.
Bij Siemens-Bosch kan men op 70 gr. wassen.Doen dus.

Ria9999
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 mar 2009 19:30

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door Ria9999 »

Na diverse telefoontjes met technici van Siemens zijn wij erachter dat de verstopping/vuilophoping van vaatwassers van zo'n 6 jaar oud eerder een ontwerp-fout is dan dat het aan de gebruiker ligt. Siemens beweert wel aanvankelijk dat het aan de gebruiker ligt, dat je op hogere temperaturen moet wassen en/of grove etensresten beter moet verwijderen, maar als je bij Siemens doorvraagt en uiteindelijk een techneut te spreken krijgt, dan hoor je dat het toch echt aan het ontwerp van de machine ligt. Wij kregen uiteindelijk het advies het niveau-systeem en slang te vervangen, want dan zijn deze onderdelen weer nieuw en dus minder gevoelig voor vuilophoping. In een onderdelen-winkel hoorden wij echter dat zo'n nieuw niveau-systeem technisch ook aangepast c.q. verbeterd is.
Wij vinden dus eigenlijk dat Siemens alle bezitters van zo'n machine gratis deze onderdelen moet leveren. Al deze bezitters zullen al kosten hebben gemaakt voor een monteur, die meestal het praatje hield dat het aan jezelf lag, terwijl het eigenlijk aan het ontwerp ligt. Tussentijds hebben wij de machine ook al een keer zelf opengemaakt en moeten reinigen terwijl we ons toch heel goed aan de voorschriften van Siemens hebben gehouden. We hebben zelfs iedere maand de machine met een reinigingstablet laten draaien.

Graag horen wij reakties van anderen en of zij deze onderdelen hebben (laten) vervangen. En of zij hiervoor wel of niet moesten betalen.

Toolboy

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door Toolboy »

Wij vervangen dagelijks deze onderdelen.

groet T

Swinters
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 sep 2008 10:07

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door Swinters »

Bij ons dus al 2 keer een dure reparatie. De was gaat er helemaal afgespoeld in en ook elke maand een reinigingstablet. Gegarandeerd dat er over een paar jaar toch weer een verstopte machine staat. Dat maken wij niet meer mee, want als we over een paar maanden verhuizen, komt er in de nieuwe keuken 'gewoon' een Miele.
Wellicht dat Radar hier een onderzoekje naar wil doen?

sucitnurg
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mar 2009 15:02

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door sucitnurg »

Hallo,

Onze AEG 65080 Vi vaatwasser kreeg na 3 jaar ook kuren (er liep water in de opvangbak waardoor de beveiliging de machine stopte). Er is een witgoedmonteur langsgeweest die het in eerste instantie niet kon vinden. Hij adviseerde wel een log bij te houden wanneer de machine steeds uitviel zodat hij meer info had. Na enkele weken hem gebeld, hij dacht aan vervuiling van het labyrinth (een soort water-verdeel kast die bij de meeste machine's links in de zijkant zit. Ik kreeg nog instructies hoe het zelf te proberen (aardig hè?).

Ik had gezien hoe hij de machine uit elkaar had gedraaid, en aangezien ik redelijk handig ben waagde ik een eigen inspectiebeurt (monteur kost al gauw tig euro's).

Het labyrinth bleek vol drab en vet te zitten. Het onderdeel zat alleen vastgeklikt, en ik heb 'm eruit gehaald en helemaal schoon gemaakt met gootsteenontstopper, chloor, en heet water (let wel op dat je die er niet allemaal tegelijk indoet, het reageert chemisch met elkaar). De machine werkt weer als nieuw.

Ik heb de monteur laten weten dat het was gelukt. Hij vertelde zelf uitsluitend met losse componenten te wassen (losse normale tabletten, los glansspoelmiddel, los onthardingszout). Volgens hem zorgen de all-in-one tabletten voor overdosering van wasmiddel, dat dan niet geheel oplost, en overal in het leidingwerk en labyrinth aankoekt. Tevens zijn de korte programma's funest om dezelfde reden en omdat dan het vet ook nog eens overal aankoekt (in niet zichtbare gedeelten).

Zijn advies: een halve normale tablet per keer, en geen korte programma's gebruiken. Het spaart wel stroom, die korte programma's, maar voor een reparatie van € 200 heb je lang stroom....

Sinds we de machine zo gebruiken is de vaat altijd schoon, zonder opgedroogde witte plekken.
Laatst gewijzigd door sucitnurg op 26 mar 2009 00:40, 1 keer totaal gewijzigd.

stofzuigertje

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Tenminste 1x per maand draaide zowel de vaatwasser als wasmachine op hoge temperatuur, want dan hou je de resten los en het kan zelfs zonder zeep omdat deze achtergebleven resten voldoende bevatten!

Naast het deurtje van de wasmachine ook een keer de vaatwasser geopend tijdens draaien en ondanks de stoom zag ik daar ook voldoende zeep in zitten.

Dus tenminste 1x per maand niet zuinig op lage temperatuur en gezien de leeftijd is dat het beste.

supertjuh
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mei 2010 11:33

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door supertjuh »

Ik geloof niet dat men bij Siemens heeft gezegd dat het een ontwerp fout is. Dat zal een fabrikant toch nooit roepen?
De vervuiling die hier voorkomt dat is omdat je het apparaat gebruikt en omdat mensen de deur openen tijdens het wassen. Een goede machine reiniger helpt hier tegen als je deze gebruikt.
Bovendien gelden er bij Siemens maximaal tarieven om klanten tegemoet te komen en in het derde jaar is dat 200 euro, vindt u dat een dure reparatie? Incl voorrijden,onderdelen en manuren? Het is een gebruiksvoorwerk en geen sierstuk.

Er zijn machines met hetzelfde systeem die 10 jaar en ouder worden, en bij u gaat het na 3 jaar kapot. Dat is domme pech of u moet het in uw gebruik zoeken. U hoeft de vaat niet geheel voor te spoelen want dat doet de machine zelf al. Aflepel schoon meer niet. En gebruik een machine reiniger en open de machine niet als u die heeft aangezet en was op 65-70 graden.

stofzuigertje

Re: Siemens vaatwasser defect - beste koop?

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

De tabletten zijn voor alle machines en oude hebben meer zeep nodig dan nieuwere dus zouden er eigenlijk grote en kleine tabletten moeten komen.

vroeger kon je de hoeveelheid aanpassen, net als de wasmachine, maar de huidige vaatwassers kun je bij minder vuile vaat ook een half tabletje geven.

Verder zal bij 60 graden of hoger het vuil beter los komen dan 50 graden dus niet op zuinig wassen want dat is minder schoon (bacteriën) en nauwelijks terug te verdienen, vooral als je in goedkope nacht uren laat wassen.

Gesloten