LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Woningruil en passend toewijzen: aanpassing huurprijs, mag dit zomaar?

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
AFK
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 feb 2021 13:17

Woningruil en passend toewijzen: aanpassing huurprijs, mag dit zomaar?

Ongelezen bericht door AFK »

Momenteel huur ik een woning via een woningstichting. Wegens de behoefte aan groter wonen mbt gezinsgrootte ben ik de optie woningruil gaan bekijken en ik heb een woning gevonden die aan mijn behoeften voldoet en vice versa: de ruilkandidaat heeft ook interesse in mijn woning. Deze huurder huurt via een andere woningstichting. Beide vallen we, volgens de wet passend toewijzen, in de laagste inkomenscategorie en daarmee komen we enkel in aanmerking voor woningen tot 663 euro per maand (pijljaar 2021). Daar passen beide woningen en huurprijzen op dit moment ook bij. Dat de huurprijs omhoog kan gaan bij een woningruil is bekend en geen opzichzelf staand probleem, maar dat wordt het wel als de huur zodanig omhoog gaat dat de huurprijs ineens in een andere, hogere categorie gaat vallen mbt de wet op passend toewijzen. En dat is nu het geval.

Het gaat om de woning van de ruilkandidaat: de woning is vorig jaar verbeterd, heeft namelijk een beter energielabel gekregen door aanpassingen van de verhuurder. Hierdoor zou de nieuwe huurprijs rond de 740 komen te liggen, zo begreep ik. Dat is niet alleen in dit geval heel vervelend, maar het betekent ook dat het voor de ruilkandidaat heel lastig zal worden om überhaupt een passende ruil te kunnen vinden. Immers zal het veelal zijn dat een huurder die momenteel een woning heeft onder (of in andere gevallen soms juist boven) een bepaalde grens, weer naar eenzelfde soort woning/huurprijs zal zoeken. Het lijkt mij dat we anders namelijk van scheefhuur spreken, maar dat weet ik niet zeker.

Ik heb al een en ander gelezen met betrekking tot de voorwaarden, rechten en plichten etc als het gaat over woningruil, maar eigenlijk niks specifiek hierover kunnen vinden. Is dit iets wat een verhuurder zomaar mag doen? De huurprijs zodanig aanpassen dat de woning in een andere categorie mbt passend toewijzen zal vallen en daarmee een woningruil zeer bemoeilijk wordt?

reggie2
Berichten: 3370
Lid geworden op: 12 feb 2017 18:27

Re: Woningruil en passend toewijzen: aanpassing huurprijs, mag dit zomaar?

Ongelezen bericht door reggie2 »

Hier kan je het een en ander daarover lezen.

https://www.woonbond.nl/vraagbaak/hoger ... ngruil-mag

AFK
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 feb 2021 13:17

Re: Woningruil en passend toewijzen: aanpassing huurprijs, mag dit zomaar?

Ongelezen bericht door AFK »

reggie2 schreef:
15 feb 2021 14:42
Hier kan je het een en ander daarover lezen.

https://www.woonbond.nl/vraagbaak/hoger ... ngruil-mag
Had ik inderdaad ook al gelezen, maar ook hier staat niks specifiek mbt het aanpassen van de huurprijs en de invloed daarvan op passend toewijzen bij een woningruil

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Woningruil en passend toewijzen: aanpassing huurprijs, mag dit zomaar?

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Wat zegt de woningcorporatie?

Vaak geeft de woningcorporatie op dat bedrag van €740 ook nog een korting wanneer men binnen een bepaalde inkomenscategorie valt. In dat geval is er dus wellicht geen probleem.

Je ziet dit ook in de Woningnet advertenties met deze zin:

https://www.google.com/search?q="afhank ... e&ie=UTF-8

Deze huurkorting krijg je alleen wanneer je recht hebt op huurtoeslag.

Gesloten