LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
JasperM
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2008 14:28

recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Ongelezen bericht door JasperM »

Hallo allemaal,
Ik ben nieuw op het forum dus excusses als het al eens is gevraagd.

Ik maak dit topic even voor mijn moeder.
Wij, mijn moeder (57) en ik (17 jaar) zijn genoodzaakt om binnenkort te gaan verhuizen. Wegens een aantal spierziektes van mijn moeder kan ze niet meer in het huidige huis wonen. We moeten naar een flat omdat de trap en tuin teveel wordt voor haar. Ook wonen we nu in een oud vochtig huis wat haar botten en spieren niet bepaald goed doet.

We zouden een urgentie aan kunnen vragen, maar het probleem daar van is dat je hem maar 1 keer mag weigeren. We moeten naar een plek toe waar genoeg voorzieningen zijn op loopafstand. Ook moet het te doen zijn voor mij om naar mijn school te kunnen.

Nou hoorde mijn moeder laatst dat er iets bestond als een verhuisvergoeding voor mensen die voor gezondheidsredenen weg moeten.

We hebben namelijk bijna 10 woonjaren, dus dat is het probleem niet. het zijn eerder de kosten van een verhuizing, dubbele maand huur, etc.

Iemand wat meer info hier over?

Bedankt,
Jasper

P.S.
Als iets niet helemaal duidelijk is, dan probeer ik het nog wel aan te vullen.

puma73
Berichten: 5876
Lid geworden op: 28 nov 2003 13:41

Re: recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Ongelezen bericht door puma73 »

U kunt, op het moment dat u een aangepaste woning krijgt, via het zorgloket van uw gemeente een verhuiskostenvergoeding aanvragen via de WMO(wet maatschappelijke organisatie)

Let wel, u moet verhuizen naar een AANGEPASTE woning. Bij het simpel verhuizen naar een flat of andere woning die alleen een begane grond heeft is dit niet van toepassing.

Bij uw woningbouwvereniging kunt u eventueel een urgentie aanvragen in het kader van de WMO. Deze aanvraag wordt meestal beoordeeld door een indicatieorgaan zoals een CIZ.

JasperM
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2008 14:28

Re: recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Ongelezen bericht door JasperM »

Bedankt voor de reactie.

Ik ben bang dat een aangepaste woning lastig wordt. Vaak hebben deze niet een slaapkamer extra (ik moet er ook nog wonen) of liggen niet op een handige plek.

Zoals ik begrijp van u is er geen vergoeding beschikbaar als wij gewoon via entree.nu een ander huis huren.

De urgentie is niet 1,2,3 nodig... omdat we genoeg woonjaren hebben komen we meestal wel in aanmerking voor een andere woning. Het zijn puur de kosten die komen kijken bij de verhuizing die het allemaal een beetje opbreken.

In ieder geval bedankt voor de reactie!
Jasper

espressoleut
Berichten: 10
Lid geworden op: 26 jun 2007 14:27

Re: recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Ongelezen bericht door espressoleut »

Ik heb hetzelfde ondervonden,gaan verhuizen naar een woning die geschikt is voor een rolstoelgebruiker.In dit geval laat je zeer uitgebreid van te voren informeren wat de mogelijkheden zijn.De instantie MEE (www.mee.nl )kan je heel goed bij helpen is mijn ervaring.Er zal eerst een pakket van eisen opgesteld gaan worden waar de woning van je moeder aan moet voldoen en houd hier je poot stijver dan stijf,want een maal verhuisd en de woning voldoet niet heb je kans dat je de eerste vijf of zeven jaar geen vergoeding krijgt.Is of wordt je moeder afhangkelijk van een elektische rolstoel laat de term elektrische duidelijk opnemen want dan dient de woning ruimer tezijn en de deurkozijnen ook.Kijk ook eens op www.fokuswonen.nl ik heb er hele goede ervaringen over gehoord.Ik wens jullie veel succes met het vinden van een geschikte en woonbare woning.
Nu nog even een antwoord op je vraag,er betaan bij de meeste gemeente een uitkering voor verhuiskosten en her-inrichtingskosten en de aanpassingen voor de woning worden tot ongeveer €45000 door de gemeente bekostigd via de wmo

JasperM
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 jan 2008 14:28

Re: recht op een verhuisvergoeding voor medische redenen?

Ongelezen bericht door JasperM »

Hallo,

Bedankt voor de mooie reactie.

www.fokuswonen.nl is inderdaad erg mooi maar dit is gelukkig nog niet nodig, mijn moeder is nog geheel zelfstandig en heeft anders mij nog. :-)

Okai, we willen dus naar een gewoon huurhuis (flat) niks bijzonders.
Hierovor zouden we graag, indien dus mogelijk, een vergoeding voor willen krijgen omdat het op medische grond is. Om dit voor elkaar te krijgen kunen we het beste... (als het niet goed is hoor ik het graag)

- MEE contacteren (bellen)
- contact opnemen met de gemeente waar we nu in wonen, of met de gemeente waar we gáán wonen?

Heel erg bedankt, het zit ook allemaal zó lastig in elkaar, pffff.
Jasper

Gesloten