LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
Eugene Cernan
Berichten: 226
Lid geworden op: 06 apr 2006 20:52

Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door Eugene Cernan »

In het verleden heb ik kamers verhuurd, in elk standaard contract staat dat de huurder verantwoordelijk is voor het [jaarlijks] schoorsteenvegen en ook de kosten daarvoor moet dragen. U begrijpt het: in de praktijk heeft geen enkele kamerhuurder van mij ooit de schoorsteen laten vegen.
Stel dat er een kamerhuurder met koolmonoxyde-vergiftiging in die kamer die ik verhuur gevonden word... dan weet ik het wel, dan zit ik met de gebakken peren, terwijl die huurders nooit wat aan het schoorsteenvegen gedaan hebben. Ik speel hier ook een beetje in op die Radar-uitzending van vorige week waar de huurders natuurlijk ook nergens verantwoordelijk voor waren. Volgens mij is het toch de verantwoordelijheid van de huurder dat zijn/haar omgeving veilig is. Graag reacties [ik ben heel benieuwd naar de mening van Venantius]

Groet,

Gene

Chanmaster
Berichten: 2893
Lid geworden op: 25 jan 2006 08:05
Locatie: Almelo

Re: Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door Chanmaster »

Wie is er verantwoordelijk en in hoeverre.
* Schoorsteenvegen komt voor rekening van de verhuurder en wordt aangemerkt als regulier periodiek onderhoud.

jsp
Berichten: 382
Lid geworden op: 15 jun 2005 00:50

Re: Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door jsp »

Verkoop geen onzin, Chanmaster. Schoorsteenvegen komt volgens de voorschriften van het ministerie van VROM standaard voor rekening van de huurder, net als ander periodiek klein onderhoud. Lees het hier maar na onder punt M. Mogelijk kun je in een huurcontract benoemen dat je anders bent overeengekomen, maar dat is dan een uitzondering op de regel, waarvan ik me afvraag of die rechtsgeldig is ("In een huurcontract mogen geen bepalingen worden opgenomen die van bovenstaand Besluit afwijken in het nadeel van de huurder").

Overigens zijn reparaties, controle en vervanging van de CV, waaraan Eugene refereert, voor rekening van de VERhuurder (punt I). Het ontluchten en bijvullen is wel iets dat de huurder zelf moet doen.

Eugene Cernan
Berichten: 226
Lid geworden op: 06 apr 2006 20:52

Re: Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door Eugene Cernan »

Als het VROM het zegt zal het waarheid zijn. Ik heb dat soort dingen ook zelf wel gelezen, echter in de praktijk doen huurders weinig aan onderhoud van hun kachel/schoorsteenvegen ed. Als de installatie dan op een gegeven moment onhoudbaar wordt, moet de verhuurder weer op komen draven. Volgens mij ben je als vehuurder niet eens aansprakelijk als je maar zorgt voor een gasaansluiting en een rookafvoer. De huurder moet dan zelf maar zorgen voor een kachel en een schone afvoer (let op dat de vlammen niet geel worden) Echter in de praktijk doen huurders dit niet, zeker kamerhuurders niet.

jsp
Berichten: 382
Lid geworden op: 15 jun 2005 00:50

Re: Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door jsp »

Ik heb zo'n 12 jaar in een (studenten)huis met gaskachels en een bad/keukengeiser gewoond. We hebben deze ieder jaar laten schoonmaken, juist omdat in deze kamers ook geslapen werd.
In deze periode is de schoorsteen denk ik zo'n 4x geveegd, ook op onze kosten.

Maar ik geloof graag dat dit eerder uitzondering dan regel is. In ieder geval was voor mij voldoende duidelijk dat dit de verantwoordelijkheid van de huurder(s) was, het stond zelfs nog als aanvulling in het huurcontract. Wie dan de verantwoordelijkheid heeft als het toch mis gaat durf ik niet te zeggen ...

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: Verantwoordelijkheid huurder/verhuurder

Ongelezen bericht door Bor Komorovski »

Gewoon zelf laten doen en in de servicekosten verdiscontieren.

Zelfs al is de huurder verantwoordelijk, als door de nalatigheid van huurder A de huurders B, C en D vergast worden (omdat A bijvoorbeeld verhuisd is), kan de verhuurder ook worden aangesproken omdat hij huurder A maar had moeten aanspreken. Zeker als A ineens verdwenen blijkt te zijn.

Toen ik studeerde kwam de schoorsteenveger gewoon ieder jaar langs en kregen we een rekening. Niet dat wij nu blij waren met die kosten maar ik had inderdaad geen zin om vergast te worden door CO-gas.

Gesloten