LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rentebepaling levenhypotheek

Hypotheek of hypotheekverstrekkers kan je hier bespreken.
Marcovanmeer
Berichten: 3
Lid geworden op: 29 jun 2007 11:42

Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door Marcovanmeer »

Ik heb pas een combihypotheek afgesloten bij de ING waarbij het levenhypotheek rente gedeelte 5,1% bij de RVS tot stand komt uit een prognose van de winstdeling van deze onderneming.
Hierbij heb ik twee vragen:
Nu heb ik gevraagt om een overzicht te krijgen hoe dit percentage tot stand is gekomen cq hoe de winst deling de afgelopen jaren is geweest. Hier doet men heel moeilijk en geheimzinnig over cq 'men weet dit zo niet/kan dit zo niet geven'. Dit vind ik toch wel erg raar aangezien ze dit percentage toch ergens op bazeren en niet uit hun duim zuigen neem ik aan. Dit maakt me toch wel erg wantrouwig. Zouden ze dit niet gewoon moeten (kunnen) aangeven als ik daar om vraag?
Daarnaast heb ik de vraag of het nog mogelijk is na ondertekening van de combihypotheekacte dit nog te ontbinden binnen een bepaalde tijd zonder het boete bedrag in werking gaat. Ik heb wel de akte ondertekend maar nog niet alle stukken aangeleverd. Overigens kan ik deze wel aanleveren dus hier kan ik wel aan voldoen. Is er echter juridisch nog een bedenktijd na ondertekening waarin ik boetevrij zou kunnen ontbinden puur op basis van twijfel?
Ik hoop dat me hier iemand mee zou kunnen helpen.
Alvast bedankt,

Marco

Byob
Berichten: 519
Lid geworden op: 17 okt 2006 10:54

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door Byob »

Wat heb je ondertekend, een akte of een offerte?

Ben je al bij de notaris geweest?

Zo niet, kijk in de voorwaarden van je hypotheek. De meeste offertes zijn kostenloos te annuleren.

Heeft het alleen betrekking op de polis, ook deze is nog te annuleren voordat deze wordt afgegeven, of vaak nog tot 2 weken na afgifte.

Dit zou ik niet afwachten in het geval deze verpand is, want dan zal er voor de hypotheek wel een andere polis moeten komen...

Heb je nog wel tijd genoeg om te annuleren, en het hele traject op nieuw aan te vragen, denk ook aan eventuele rentewijzigingen, een andere offerte aanvragen kan ook betekenen een hogere rente!!

Marcovanmeer
Berichten: 3
Lid geworden op: 29 jun 2007 11:42

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door Marcovanmeer »

Ik heb de offerte ondertekend en ik ben nog niet bij de notaris geweest. In de ondertekende offerte staat:
door ondertekening van deze offerte tekent u voor ontvangst van de voorwaarden en verklaart u de voorwaarden te aanvaarden en kennis te hebben genomen van de fiscale paragraaf uit de hypotheek wegwijzer.

Verder staat er dat: indien ik de offerte accepteer ik een ondertekend exemplaar van de offerte moet retourneren wat ik heb gedaan. Als ik de offerte geaccepteerd heb zijn de afgesproken condities van deze offerte geldig tot 3 maanden na datum van ondertekening (4-7-2007).

Onder annuleringskosten staat dat deze in rekening gebracht worden indien na het accepteren van de offerte de geoffreerde hypotheek niet binnen de geldigheidsduur van de offerte passeert, ongeacht of de geldigheidsduur van de offerte verlengd is.
Er staat echter niet of dit geld voor de akte of de offerte!!

De kosten worden niet in rekening gebracht indien het koopcontract mbt het onderpand ontbonden of vernietigd is en ook geen ander koopcontract voor dit onderpand door of namens u tot stand is gekomen. (niet van toepassing).

Boven het ondertekende document staat offerte echter in het document worden door elkaar akte en offerte gebruikt.

Ik heb bij een andere aanbieder nog een offerte liggen die nog niet verlopen is. Zo als ik het terug kan vinden kan ik niet zo maar kostenloos nog opzeggen. Zie ik dat goed?

Wat er bedoeld word met de polis snap ik niet. hoe is dit anders dan de offerte onderdelen?

Heb ik nu dus wel nog een mogelijkheid om te annuleren zonder kosten?

Alvast bedankt,

Marco

Byob
Berichten: 519
Lid geworden op: 17 okt 2006 10:54

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door Byob »

Zoals ik het lees is er dus een vergoeding verschuldigd bij het annuleren van de hypotheekofferte.


Bij de hypotheek wordt een polis gesloten, en daar heeft u ontdekt dat u het een probleem vindt dat het niet duidelijk is hoe die opbrengsten lopen.

Ik zou de adviseur dan vragen of het misschien mogelijk is een andere polis te kunnen sluiten dan die RVS polis, een polis waar u wel een goed gevoel bij hebt?

webcowgirl
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jun 2008 21:22

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door webcowgirl »

Wij zitten in een vergelijkbare situatie; de offerte is verlopen omdat we niet binnen de (verlengde) termijn gepasseerd hebben. Moeten we nu annuleringskosten betalen? Zelfs als we een nieuwe offerte (tegen inmiddels hogere rente) af zouden sluiten? Ook ING...
Marco, hoe is het bij jou afgelopen?

hypotheekadviseurs
Berichten: 239
Lid geworden op: 17 feb 2007 02:35

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door hypotheekadviseurs »

Mogelijk kun je aantonen dat het niet op tijd kunnen passeren buiten jouw schuld lag. Misschien is de bank coulant om dan geen kosten te rekenen.


Maar wat is de reden dat je niet op tijd kon passeren? En dat dit ook niet kon na de verlengingstermijn van de hyootheekofferte?

webcowgirl
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jun 2008 21:22

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door webcowgirl »

Het gaat om een nieuwbouwhuis. Op het moment dat wij offerte aanvroegen, bleek dat de bank een taxatie van het bestek wilde hebben om de hypotheek uiteindelijk te verstrekken. Dat kost tijd, bovendien moet het bestek dan wel af zijn. Anderzijds wil je ook het idee hebben dat je de hypotheek rond krijgt, dus offerte aanvragen, voor je volledig alle details uitwerkt, keuken uitzoekt enz. dus het een is afhankelijk van het ander. Daarom is de precieze prijsspecificatie en uiteindelijke hypotheeksom en taxatie later beschikbaar geweest, dan de offerte afliep. Vreemd genoeg heeft niemand ons verteld dat de offerte afliep; dat moesten we uiteindelijk lezen in de kleine lettertjes van een van de vele bijlagen bij de offerte. Toch gek dat niemand op tijd waarschuwt en evt. verlenging aanbiedt; het bedrag is toch interessant hoog genoeg dat een bank daar ook graag zijn diensten op zou willen verlenen (ruim meer dan 5 ton)... Nog tips?

hypotheekadviseurs
Berichten: 239
Lid geworden op: 17 feb 2007 02:35

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door hypotheekadviseurs »

Ja, met de bank overleggen om geen annuleringkosten in rekening te brengen.

Blijven zij toch vasthoudend, dan dreigen met een rechtzaak. Het is buiten jouw schuld dat de hypotheek niet op tijd kon passeren.
Grote kans dat de Rechter dan jouw kant kiest. Mogelijk dat de rechter de annuleringsclausule onredelijke bezwarend vind.

Maar had je een adviseur voor de hypotheekaanvraag of heb je alles zelf rechtstreeks bij de bank geregeld. Welke adviseur heeft liggen slapen??? Zij hebben blijkbaar verzuimd jou te informeren omtrent de annuleringkosten bij het niet op tijd afnemen van de hypotheek. Wat staat er in het financiële rapport van de adviseur die je hebt moeten aftekenen of in ieder geval toegezonden hebt gekregen?

webcowgirl
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jun 2008 21:22

Re: Rentebepaling levenhypotheek

Ongelezen bericht door webcowgirl »

Maar wie is u, [email protected] eigenlijk? dat u dit allemaal kunt vertellen?

Gesloten