Plus de registratie in het SFH en EVA register. Deze registraties zijn minstens vergelijkbaar, zo niet erger, dan BKR registraties. De vraag is of je dat risico wil lopen.kweenie schreef:Dat hebben ze dus al bedacht. In de hypotheekvoorwaarden zal staan (eventueel in iets andere bewoording) dat boetevrij alleen mag worden afgelost als er tot genoegen van de bank wordt aangetoond dat alle debiteuren ook verhuizen. Als je nieuwe adres naast je oude woning is, dan zal het wel enige moeite kosten om dit aan te tonen. Zeker als het zo is dat er helemaal niet wordt verhuisd...witte angora schreef:Ik denk dat, als nog veel meer mensen hetzelfde gaan doen, dat de banken dan heus wel iets bedenken om dit tegen te gaan.arandy schreef:Dat is nou net hetgeen wat we even in beeld moeten krijgen, ik heb daar zelf geen verstand van helaas. Ik denk dat als het kan en hier een duidelijke uitleg komt te staan dat er nog veel meer mensen hetzelfde kunnen gaan doen.
Daarnaast zal in het algemeen de hypotheek alleen worden verleend als de woning voor eigen bewoning wordt gebruikt en is het niet toegestaan de woning aan derden ter beschikking te stellen. Je voldoet daarmee dus ook niet aan de voorwaarden voor de nieuwe (tussen-)hypotheek.
Natuurlijk is het mogelijk om te frauderen. Zeggen dat je verhuist, terwijl je niet verhuist. Zeggen dat je de nieuwe woning zelf gaat bewonen, terwijl je die helemaal niet gaat bewonen. Maar als er in dat hele traject ook maar ergens lont wordt geroken, dan zal het heel erg lastig worden om alle vier de financieringen voor elkaar te krijgen. Er is dus een behoorlijk risico dat ergens in het traject het minstens één van beide eigenaren niet lukt om een van de financieringen rond te krijgen.
En dan stort de hele constructie als een kaartenhuis in elkaar. Je zult dan je oude woning niet meer kunnen terugkopen. De hypotheek op het huis van de buren zal kunnen worden gestopt omdat je niet aan de voorwaarden voldoet. De lening zal dan kunnen worden omgezet naar een lening voor beleggingspanden, waarbij de voorwaarden minder gunstig zijn, de rente hoger is en het maximaal te lenen bedrag lager ligt. De bank zal dan dus ook kunnen gaan eisen dat je een groot deel van de lening op korte termijn terugbetaalt. En als klap op de vuurpijl zal er alsnog boeterente moeten worden betaald over de vervroegde aflossing.
https://www.bkr.nl/Zakelijk/Producten--Diensten/EVASFH/