LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Financial Lease

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
BMW

Financial Lease

Ongelezen bericht door BMW »

Ik heb in mrt 2000 een personenauto gekocht op basis van financial lease. In december 2003 liep ik "door omstandigheden" 2 termijnen achter. Totaal 1025 euro. Na een aantal aanmaningen van de kredietverlener(van het automerk zelf) hebben ze een incassobureau(onder het mom van "onderzoek & advies") ingeschakeld. Dit vindt ik spijtig maar wel begrijpelijk. Dit incassobureau heeft mij echter nooit schriftelijk gewaarschuwd(wat volgens mij gewoonlijk is) dat zij een opdracht tot incasso hebben ontvangen. Vervolgens staat er ineens zo'n pipo voor de deur die wel even de auto op komt halen! Na een kort gesprek met deze heer is er afgesproken dat de achterstand direct voldaan zou worden en dat is ook meteen gebeurd. Maar nu komt het, ik krijg wel even een rekening voor gemaakte incassokosten van 340 euro PLUS btw! Bij elkaar 404,60(bijna 900 gulden)! Wat een absurd hoge incassokosten! Ik heb hem telefonisch meegedeeld dat ik deze kosten veel te hoog vind en zijn reactie hierop was dat hij dan toch de auto zou komen invorderen.

Mijn vraag is dan ook:

- moet ik deze hoge incassokosten gewoon betalen?
- kan hij mijn auto invorderen terwijl ik de vordering allang heb voldaan?
- moet ik wel btw betalen over de incassokosten?

Wie kan mijn vragen beantwoorden? Alvast bedankt hiervoor!

GAST00144
Berichten: 71
Lid geworden op: 20 jan 2004 12:19

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door GAST00144 »

Hoi,
Het is wel terecht geweest van de kredietverlener om een incassobureau in te schakelen en zijn zij veplicht om hier melding van te maken bij het BKR (www.bkr.nl) in tiel wegens wanbetaling. Ze hebben het recht niet om uw auto op te halen en mee tenemen, pas na een vonnis mag dit worden gedaan. Je hebt de btaling voldaan dus kunnen ze ook niet meer aan je auto zitten. Het gaat hier om incasso kosten en niet de kosten waarvoor de opdrachtgever (de kredietverlener) het incasso bureau heeft ingeschakeld. Je hoeft deze kosten ook niet te betalen want de kredietverlender hoort eest 2 aanmaningen te versturen en je erop te wijzen dat indien je n iet betaald de zaak uit handen wordt gegeven. Als dit niet is gebeurd kun j e het beste even kontact opnemen met de kredietverlener.

Gast

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door Gast »

Ik had 30 jaar geleden zo'n baan bij Ford Motor Credit en ja als je in de achterstand staat, kunnen ze jouw auto terugnemen . Dit kan 2 keer gebeuren en daarna is er de mogelijkheid om het leasecontract op te zeggen en jou voor alle financiële gevolgen aansprakelijk te stellen.

Het kost nou eenmaal geld en deze kosten zijn gerechtvaardigd. Dus wat is het probleem. Lekker wippen niet betalen lekker figuur ben jij .

eline

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door eline »

Iedere kredietverlener gaat anders om mt zijn klanten. En het nederlandsrecht is altijd van toepassing en dat staat overal in de algemene voorwaarden van ieder berdrijf. dus gast 00144 heeft gelijk

BMW

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door BMW »

Als jullie het goed hadden gelezen heb ik eerst een 2 tal aanmaningen van de kredietverstrekker ontvangen. Daarna hebben ze het uitstaande bedrag overgedragen aan een incassobureau. ***NO PROBLEM*** :(
Dat vind ik begrijpelijk alhoewel ik reeds 3,5 jaar trouw de maandelijkse termijn voldoe.
Wat ik onbegrijpelijk vind, is dat een inassobureau niet eerst schriftelijk correspondeert met de schuldenaar! Daarbij zijn de incassokosten mijns inziens veel te hoog n.l. 40% van de hoofdsom. Dit is toch niet normaal?
Nu is de achterstand ingelost(in december al)en ben ik niet bereid de veel te hoge incassokosten te betalen. Wat ik zo links en rechts lees(op deze site) is 15% van de hoofdsom normaal, en niet 40%.
Het incassobureau vind nu dat zij evengoed het recht hebben om mijn auto in te vorderen.
Dus wie kan mij vertellen of ik 40% incassokosten moet betalen of 15%?
En kunnen ze nu nog steeds mijn auto invorderen?

P.s. Geachte gast, ik hoef nooit te betalen voor het wippen! Ik krijg het gratis en voor niks.... Tschuuuus.

Sandertje

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door Sandertje »

Er bestaat een wettelijk tarief incassokosten. Het zogenaamde rapport Voorwerk2.
vanaf tot en met bedrag
0 225 34
226 450 68
451 1130 136
1131 2260 272
2261 3400 406
3401 4500 545
4501 10000 663
10001 19500 781
19501 39000 1000
39001 97500 1540
97501 195000 2450
195001 390000 3450
390001 1000000 4450
>1000000 5540

Gast

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door Gast »

340 euro berkent over de restschuld ipv de achterstand misschien ?

voor lease constructies gelden andere regels betreffende het terughalen van geoderen dacht ik.

Gast

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door Gast »

operationeel lease en wanbetaling: auto mag direct teruggevorderd worden
financial lease is niet meer dan een mooi woord voor "geld lenen": bij wanbetaling eerst vonnis rechter voordat er teruggevorder mag worden

Men hoeft niet eerst 2 aanmaningen te sturen, alhoewel dat wel slim is. Indien met het hard op hard wil spelen kan men reeds na de eerste niet betaald rekening een procedure opstarten. Meestal wordt dat echter niet gedaan. Trekt u zich niets aan van incassobureau's, die mogen en kunnen niks binnen het Nederlands recht. Met deurwaarders is dat anders.

henkie456

Re: Financial Lease

Ongelezen bericht door henkie456 »

Hjuridish gezien is een Incasso buro helemaal geen partij in deze. U had immers een conflict met de leaseverstrekker. Wanneer dit conflict is opgelost (denk eraan ook de wettelijke rente te vergoeden!!) en eventuele aanmaningskosten (zie hiervoor de tabel) dan is het conflict opgelost. Het incasso buro is door de leaseverstrekker ingeschakelt!!
Als zij geld willen hebben zullen ze dus naar de leasevertrekker moeten stappen.

Sommige leasecontracten bevatten clausules dat bij achterstallige betaling de leasenemer verantwoordelijk is voor de incasso kosten.
Die mogen echter nooit meer bedragen dan de eerder genoemde tabel.
U betaalt echter altijd aan de leaseverstrekker! Daar heeft u immers een contract mee. Betaal nooit direct aan een incassoburo.
In uw geval zal ik het dus zeker op een rechtzaak aan laten komen.
U moet wel even een briefje aan het incassoburo sturen waarin u de mededeling doet dat U het inkassoburo niet erkent als rechthebbende partij en daarom hun claim niet ontvankelijk is. Ook moet U even zeggen dat wat U betreft de zaak aan de rechter wordt voorgelegd en dat additionele incassokosten geheel voor rekening van het incassoburo zijn!

Dit laatste is noodzakelijk omdat ze anders de tactiek gaan hanteren de rekening op te schroeven met allerlei additionele kosten. Echetr U heeft daar nooit om gevraagd. U heeft te kennen gegeven in een vraag stadium te zaak aan de rechter te willen voorleggen. Zodoende zijn de extra (dreig) kosten zowiezo voor hun eigen rekening.

Nogmaal: Betaal NOOIT aan een incassoburo!!! Laat de zaak desnoods voor de rechter komen. Rechter zijn veel redelijker dan U denkt en hebben over het algemeen de schurft aan die incassoburo's.

Gesloten