LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] huurachterstand

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
Gast

huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Ik heb een vraag, door omstandigheden is mijn huur voor de maand juli niet afgeschreven. Mijn woningbouw heeft mij een brief geschreven dat ik voor de 28 juli 2004 diende te betalen. Ik heb de helft van de huur overgemaakt want ondertussen moest ik de huur voor de maand augustus ook betalen dus ik heb de helft van de maand juli overgemaakt en de andere helft wilde ik betalen van mijn spaarrekening. Echter wat schetst mijn verbazing de woningbouw heeft al de deurwaarder ingeschakeld. Mag dat..... Er komen nu ook nog een forse kosten over heen. Ik baal hier verschrikkelijk van.

De woningbouw is overigens een goed vriendje van het deurwaarderskantoor .. Ze zitten allebei in het zelfde dorp en alle incasso zaken lopen altijd via het zelfde deurwaarderskantoor.

Loedertje

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Loedertje »

Of het daadwerkelijk mag, weet ik niet zeker, echter, het is inderdaad wel heel erg snel om een dw in te schakelen. Zeker als er niet eens een incassobureau is ingeschakeld. Het zou zo kunnen zijn dat het niet de maand juli betreft, maar een andere maand. Ik werk zelf op een financiele admin en als wij betalingen binnen krijgen wordt deze afgeboekt op de oudste vordering. Het kan dus gebeuren dat debiteuren in de veronderstelling zijn allang te hebben betaald en hier zelfs een afschrift voor sturen, maar dat dit in de boekhouding een andere maand of termijn betreft. Op deze manier wordt de daadwerkelijk niet-betaalde maand steeds ouder en wordt er uiteindelijk een incassobureau ingeschakeld. Maar goed, als dit helemaal niet van toepassing is, dan zou ik inderdaad verhaal gaan halen bij de deurwaarder waarom het binnen twee weken uit handen gegeven is.
Succes

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Nee het betreft echt de maand juli, ik zal het nog sterker vertellen ik laat mijn huur maandelijks automatisch afschrijven, maar dat is nu niet gebeurd omdat ik net niet genoeg op mijn rekening had staan.
Ik heb geen kredietlimiet op mijn giro dus ik kan niet rood staan. Dus als ik maar 1 euro te weinig saldo heb dan wordt het ook niet afgeschreven. Ik wil niet rood staan omdat het verleidelijk is om dan meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Je houdt jezelf voor de gek van dat zuiver ik volgende maand wel weer aan maar ja je weet het volgende maand komt net niet goed uit want je moet nog een rekening betalen.

Overigens als de huur niet kan worden afgeschreven dan krijg je een acceptgiro zodat je alsog kan betalen. Maar dat was nu niet het geval ik kreeg meteen een dreigbrief met administratiekosten. Ik ben geen wanbetaler, want dan zou het logisch zijn . En er staan geen oude vorderingen open want in principe gaat de huur altijd netjes van mijn girorekening af. En betalen moet je toch..

Loedertje

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Loedertje »

Maar dat was nu niet het geval ik kreeg meteen een dreigbrief met administratiekosten.
Maar wat stond er precies in die brief dan? De schuldeiser stuurt de dreigbrief, en brengt eventueel administratiekosten in rekening, de deurwaarder brengt buitengerechtelijke kosten en dat soort grappen in rekening. Die zullen eerst sommeren om de openstaande schuld te voldoen. Hoeveel herinneringen zijn er geweest over de maand juli? En is de hoofdsom wel correct. U gaf aan dat u de voor de maand juli de helft heeft overgemaakt, is dit wel in mindering gebracht? Vind het erg vaag hoor dat ze nu die dw al hebben ingeschakeld. Een schuldeiser zal niet snel de vordering terughalen want dan draaien zij voor de kosten op. Echter, bezwaar maken tegen de kosten kan altijd, niet geschoten is altijd mis.

Groeten,

Loedertje

berendjan
Berichten: 469
Lid geworden op: 25 jul 2004 17:58

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door berendjan »

Steeds meer deurwaarderskantoren doen ook gewone incassozaken. Het voordeel voor de schuldeiser is dat wanneer de schuldenaar niet betaalt en dus de rechter moet worden ingeschakeld de deurwaarder zich namens de schuldeiser bij de rechter kan stellen zoals dat heet. Maar ook een deurwaarder die daarnaast een incassobureau runt, kan pas daadwerkelijk tot incasso overgaan zodra er een gerechtelijk vonnis ligt waarin de schuldenaar veroordeeld is de gevorderde schuld te betalen. En trouwens, de huur wordt net als bijvoorbeeld rente en termijnen van een hypotheek op een vaste dag in de maand afgeschreven als dat via automatische incasso gaat. Als je dus een lopende rekening hebt zonder krediet en je dus niet debet mag staan, is het zaak ervoor te zorgen dat op de vaste dag van de maand waarop de huur wordt afgeschreven het saldo op de rekening voldoende is.

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Het is echt de maand juli, ik heb halverwege de maand juli een brief gekregen met u dient de huur te betalen met € 7.50 administratiekosten.
Ik heb meteen de helft overgemaakt en wilde de andere helft ook overmaken via mijn spaarrek.
Reden waarom de huur niet afgeschreven kon worden was een onvoorziene rekening van de verzekering. Maar ik heb een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven dus geen man overboord dacht ik...

Ik heb echt geen opestaande vorderingen. en ben ook geen wanbetaler. De huur wordt in principe iedere maand van de rekening afgeschreven ( als er geen andere zaken tussen komen)..

Ik vind het schandelijk. De woningbouwvereniging speelt direct de bal naar het duerwaarderskantoor. Hier in de omgeving weet iedereen dat beide meer dan betrokken zijn bij elkaar. :evil:

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Zoiets hadden wij ook hoor.

Het is wel tot een rechtszaak gekomen en ze hebben verloren.
De rechter vond het 'onzin' dat als er 1 maand achterstand is dat er een dw ingezet wordt en dreigen met ontruiming terwijl we meer dan 20 jaar huurder zijn.

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Ik baal gewoon gigantisch ik wordt nu geconfronteerd met extra kosten die helemaal niet nodig zijn. Maar ik zou nog steeds graag willen weten mag je met een maand achterstand al een deurwaarder inschakelen. Of mag dit alleen gebeuren met "echte" achterstand en dan spreek ik over 2 of 3 of zelfs meerdere maanden.

Annelies3

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Annelies3 »

Vraag 1: heb je inmiddels de volledige huur juli en augustus voldaan?
Dat is wel belangrijk nu.

Goed.

De huiseigenaar mag je een aanmaning sturen dat de huur over maand x niet is voldaan. Dat is aanmaning 1. In aanmaning 2 zal hij melding maken dat als niet binnen een bepaalde termijn is voldaan, hij de vordering uit handen zal geven van een incassobureau.

Staat er op aanmaning 1 een verwijzing naar een mogelijke incasso?
Zo nee, moet hij eerst nog een aanmaning sturen met de mededeling dat hij de vordering uit handen kan geven waarvan de kosten voor jou rekening zijn.

Heeft hij echter één aanmaning verstuurd zonder de verwijzing, sta jij volledig in je recht. Iedereen die een vordering op jou meent te hebben, moet jou eerst wijzen op deze mogelijke extra kosten.

Heb je betaald, gewoon de extra kosten deurwaarder niet betalen. Zie het vorige berichtje. Heb jij je huur altijd correct betaald sta je beresterk bij een rechter. Ook de verhuurder heeft zich aan een aantal richtlijnen te houden qua debiteurenbeheer.

Succes

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Ik heb maar één schrijven gehad, en daarin werd meteen verwezen dat de vordering bij niet betalen voor 28 juli 2004 overgedragen zou worden naar de deurwaarder. In die brief stonden ook de administratie kosten.

Ik heb augustus betaald en juli voor de helft want ik ben niet eens toegekomen om aan het betalen, want de brief van de deurwaarder is al binnen. Trouwens ze berekenen incassokosten over het hele huurbedrag, maar dat is niet juist de helft is al betaald. De ander helft moest ik nog van de bank halen staat namelijk op mijn spaarrekening en dat kan alleen als persoonlijk aan de balie.

Ik zal per omgaande betalen. En ik heb mijn automatische incasso enkele dagen vervroegd zodat nu zeker gewaarborgd is dat de huur wordt afgeschreven.

Overigens moet ik zeggen dat dit een zeer slechte actie van de woningbouw is.

Maar ja dat is ook niet vreemd van een woningbouwvereniging die wijdt en zijd bekend staat als een hele slechte.
Deze en het vriendje deurwaarder doen goede zaken met elkaar over de ruggen van wellwillende mensen.

Beleid is namelijk als je eenmaal een achterstand hebt gehad, dan sturen ze je geen aanmaning meer, maar meteen de deurwaarder op je af.

Ik heb daar geen ervaring mee. De verhalen heb ik van personen in mijn omgeving.

Ik heb inkomen uit arbeid dus ik krijg iedere maand mijn loon en daar dien ik zoals ieder mens in Nederland mijn vaste lasten van de betalen.
Maar ook bij mij kan er een klein kinkje in de kabel komen, maar stel me dan wel in de gelegenheid om alsnog te betalen. En stuur niet een hond van een deurwaarder op me af.

Annelies3

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Annelies3 »

Kijk even op het item incasso.

1 = herinnering
2 = aanmaning met verwijzing naar incassoprocedure
3 = incassoprocedure

Ik begrijp dat jij direct een aanmaning hebt gekregen en volgens mij klopt dit dus niet.

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

Zorg ten eerste dat je betalingsachterstand zo snel mogelijk weg is.

Deurwaarder vooral NIET betalen. Deurwaarder zal gaan dreigen, NIET meer op reageren. Betaal vooral helemaal niets aan de deurwaarder, zelfs de kleinste vergoeding wordt door de rechter al als een schuldbekentenis gezien.

Gezien eerdere jurisprudentie maakt de rechter gehakt van deze deurwaarder. De term deurwaarder moet je nogal losjes interpreteren in deze. Aangezien er geen rechterlijke uitspraak is , handelt deze persoon gewoon als medewerker van een incassoburo en heeft geen enkele bevoegdheid om beslag te legggen of om je uit te zetten.

Daarvoor is altijd een rechterlijke uitspraak nodig. Deze "deurwaarder" zal heus niet naar de rechter stappen, zo dom zal hij toch niet zijn? , hij blijft alleen maar dreigen. :D

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

je moet eerst een aanmaning krijgen daar staat dan in dat je voor de volgende maand bij jou was dat dus augustus dehuur over juli moet voldoen als je dan niet betaalt krijg je nog een kans en daar staat dan in dat je bij uitstel van betaling dat dan een deurwaarder ingeschrakelt wordt en alle kosten op jou vallen bij de derde brief is het afgelopen dan ligt het al bij een deurwaarder maar ik snap een ding niet je hadt ook even kunnen bellen naar woningbouw ???? maar inderdaad ze mogen niet bij 1 maand ingrijpen dit is geen huurachterstand wees slim betaaldt gewoon de rest van je huur over de maand juli en als die deurwaarder door gaat gaat jij naar het gerecht toe en bewaar alle stukken van de woningbouw dat er dus geen waarschuwingen van te voren zijn geweest ze moeten verplicht 3 keer een waarschuwing sturen geloof mij ik werk op een incassoburo en dit heb ik nog nooit mee gemaakt bewaar alles wees slim betaal de rest van je huur maar die andere niet :twisted:

Oppas

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Oppas »

Ik vraag mij wel eens af, je kunt toch zien of een huur niet is ingehouden van je rekening. Checken jullie je bankrekening niet of alle kosten/lasten op de juiste datum zijn afgeschreven? zodat je eventueel alsnog een overboeking kunt doen mocht er iets niet verwerkt zijn.

Ik betaal zelf 480 huur iedere maand maar als ik zie dat ik dit geld nog teveel op mijn rekening heb staan einde van de maand en niet is afgeboekt voor de nieuwe maand dan kun je toch gevoegelijk aannemen dat er iets niet klopt.

Succes verder.

Gast

Re: huurachterstand

Ongelezen bericht door Gast »

:P tuurlijk check ik mijn afrekeningen, alleen ging het hier een beetje mis... maar ik heb de datum van de automatische betlaing iets vervroegd nu weet ik zeker dat de huur wordt afgeschreven .

Gesloten